News

Komentari 0

Zagreb: Rasprava oko stanja u vrtićima završila bez rezultata

Zagreb: Rasprava oko stanja u vrtićima završila bez rezultata

Ni nakon dva sata rasprave nije se odgovorilo na pitanja kako će biti kažnjeni oni roditelji koji duguju ili kako će se vratiti novac onima koji su eventualno platili više

Financiranje, način plaćanja i povećanje kapaciteta dječjih vrtića bila su samo neka od pitanja  tematske sjednice Odbora za obrazovanje i šport Gradske Skupštine u četvrtak u Staroj gradskoj vijećnici. 

Dvosatna rasprava na kraju nije polučila nikakve rezultate. Gore navedena pitanja ostala su bez konkretnih odgovora kao i ono o prihodima prikupljenim od roditelja od stupanja na snagu novog modela u posljednjih četiri mjeseca.

 - Kapacitet je problematičan, no posljednjih se godina povećava i dalje imamo te tendencije. Kolike su uplate roditelja ne možemo još uvijek s sigurnošću tvrditi i stoga smatram da je dobro da na odgovor na ovo pitanje pričekamo do kraja prosinca - kazao je pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Uz predstavnike gradskih tijela, na sjednici su sudjelovali predstavnici Udruge Vrtić za sve te Udruge Privatni vrtić, koji su tražili izjednačavanje prava smještaja za svu djecu.

- Smatramo da se dohodovni cenzus jako loše odrazio. Neki roditelji su izmanipulirali sistem, krivotvorili dokumente, a vrtići nemaju nikakve mehanizme da to spriječe. Na ovaj način su u prvom redu diskriminirana djeca - kazala je predsjednica Udruge Vrtić za sve, Petra Razić Rogić.

Pitanje subvencioniranja privatnih i vjerskih vrtića u koje je smješteno 3.500 djece, također se potegnulo na sjednici.

- Tražimo da se jednako sufinancira programe privatnih i javnih vrtića jer se jedino na taj način može izjednačiti svu djecu - kazala je predsjednica Udruge Privatni vrtići, Sandra Pokos.

Nedavna najava smanjenja proračunskih sredstava za financiranje predškolskog obrazovanja prema analizi gradskog Ureda neće se odnositi na kvalitetu programa te na prehranu.

- Racionalizirati ćemo troškove i što se tiče konkretno hrane, imati ćemo objedinjenu javnu nabavu čime ćemo znatno uštedjeti - pojasnio je pročelnik Lovrić.

Koje će biti sankcije za one roditelje koji duguju ili pak kako će se vratiti novac onima koji su eventualno platili više, također nije bilo odgovora.

Najčitaniji članci