News

Komentari 0

Zagrebačka županija uložila u bolji javni prijevoz: Potpisali ugovore vrijedne 90 milijuna kn

Zagrebačka županija uložila u bolji javni prijevoz: Potpisali ugovore vrijedne 90 milijuna kn

Odlukom Vlade, Zagrebačkoj županiji dodijelit će se za prijevoznike u sljedeće dvije godine 65,6 milijuna kuna, a županija će sama za ovu svrhu osigurati gotovo 22 milijuna kuna vlastitih sredstava

Zagrebačka županija potpisala je u srijedu gotovo 90 milijuna kuna vrijedne dvogodišnje ugovore sa šest prijevoznika čime od 1. siječnja 2022. građani mogu računati na kvalitetniju uslugu javnog prijevoza na autobusnim linijama unutar županije.

"Sklapanjem ovih ugovora Zagrebačka županija čini korak dalje prema stvaranju kvalitetnijeg  i održivog javnog prijevoza putnika, vodeći računa o svim stanovnicima županije, a posebice onima u ruralnim područjima", rekao je župan Stjepan Kožić.

Zahvalio se Vladi na dodijeljenim sredstvima koje daleko premašuju mogućnosti županijskog proračuna. 

Odlukom Vlade, Zagrebačkoj županiji dodijelit će se za prijevoznike u sljedeće dvije godine 65,6 milijuna kuna, a županija će sama za ovu svrhu osigurati gotovo 22 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Ugovori su potpisani s predstavnicima šest prijevoznika koji će na 60 definiranih linija u šest zona godišnje prelaziti gotovo 3,4 milijuna kilometara.

Time će se omogućiti veći broj linija i polazaka, bolja povezanost ruralnih područja, bolja usklađenost s ostalim oblicima prijevoza, prvenstveno s međužupanijskim linijama i vlakom te ujednačenija cijena karte u svakoj od šest definiranih zona. 

"Usluga javnog prijevoza boljka je mnogih županija pa tako i naše, a situacija se dodatno pogoršala s pandemijom koronavirusa radi čega su neke linije zbog nerentabilnosti prestale funkcionirati", upozorio je Kožić.

Sklapanjem ovih ugovora, rekao je, nakon pet godina od siječnja stiže javni prijevoz na Žumberak, a svi koji idu iz Zeline u Dugo Selo više neće morati dva puta presjedati već će imati direktnu liniju koja je usklađena s voznim redom vlakova. 

Zagrebačka županija prva je u Hrvatskoj krenula s primjenom europskog standarda, rekao je direktor tvrtke Meštrović prijevoz d.o.o. Hrvoje Meštrović.

Pojasnio je kako je u EU javni prijevoz u ruralnim područjima zbog nerentabilnosti pokriven modelom ugovora o javnim uslugama. 

"Svjesni smo da iznosi nisu mali, ali su potrebni kako bi građani imali kvalitetnu uslugu", dodao je Meštrović. 

Napomenuo je i kako je u inozemstvu velika potreba za vozačima, a radi ovakvih ugovora prijevoznici će moći osigurati bolje uvjete rada svojim zaposlenicima.  

Ugovori su potpisani s prijevoznicima Autoturist turizam d.o.o, Meštrović prijevoz d.o.o., Samoborček EU grupa d.o.o., Ivček obrt za prijevoz, Čazmatrans promet d.o.o. te Maluks promet d.o.o.

Najčitaniji članci