News

Komentari 9

Zagrepčani se jutros divili nebu, a DHMZ kaže kako je to zbog zagađenja zraka i vulkana...

Zagrepčani se jutros divili nebu, a  DHMZ kaže kako je to zbog zagađenja zraka i vulkana...

Posljednjih dana zabilježena je povećana koncentracija lebdećih čestica PM10 i PM2.5 u Zagrebu, najvjerojatnije kao posljedica produkata koji nastaju pri sagorijevanju krutih goriva, kažu u DHMZ-u

Zagrepčane je jutros iznenadila boja neba. Uskoro su se na društvenim mrežama pojavile brojne fotografije i snimke, a onda je tijekom dana DHMZ objavio o čemu je riječ odnosno zašto je nebo bilo obojeno nijansama crvene boje. 

Ističu da je to zbog zagađenja koje je proteklih dana prisutno u glavnom gradu, ali i zbog vulkana na Kanarima.

Njihovu objavu pod naslovom "Plamene zore, zagađenje zraka i španjolski vulkan" prenosimo u cijelosti.

"Jutros, u zoru mnogi su građani Zagreba kamerama zabilježili predivno crveno nebo i fotografije podijelili na društvenim mrežama. Kako je nebo raskošnošću crvenih boja više podsjećalo na spektakularan zalazak nego na izlazak sunca jedan je naš Twitter folover komentirao: Nikad još nisam vidio zalazak na istoku. A u inbox su nam stigli i sljedeći upiti: Je li boja neba bila posljedica zagađenja? Koji su kemijski elementi odgovorni za takvu boju zagađenja i koji su im izvori ispuštanja? Slijede odgovori na ova pitanja.

Posljednjih dana zabilježena je povećana koncentracija lebdećih čestica PM10 i PM2.5 u Zagrebu, najvjerojatnije kao posljedica produkata koji nastaju pri sagorijevanju krutih goriva (grijanje na drva) u kombinaciji sa, za kvalitetu zraka nepovoljnim atmosferskim uvjetima, odnosno stabilnom atmosferom. Ovakve situacije i povećane koncentracije lebdećih čestica nisu neuobičajene za hladni dio godine i sezonu grijanja. Pri takvim danima i nebo može biti crvenije i intenzivnijih ružičastih boja, početkom i krajem dana, osobito ako je prošarano i oblacima, a riječ je o refleksiji (odbijanju) i refrakciji (lomu) sunčevih zraka na česticama u atmosferi.

O vulkanu

Na postajama državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka u Osijeku i Slavonskom Brodu je jučer došlo do porasta koncentracija sumporovog dioksida (SO2). Modeli kvalitete zraka pokazuju da se može pretpostaviti da je to posljedica vulkanske aktivnosti na Kanarima.

Maksimalna vrijednost na postaji Osijek-1 je bila 36,93 µg/m3 (u 13 h), na postaji Slavonski Brod-1 94,64 µg/m3 (u 11 h), a na postaji Slavonski Brod-2 81,42 µg/m3 (Napominjemo da se radi o podacima koji nisu prošli sve stupnjeve kontrole). Nakon toga su koncentracije počele padati.

Pri tom nisu prekoračene granične vrijednosti propisane Uredbom o razinama onečišćenja u zraku (NN77/2020).

Povećane prizemne koncentracije SO2 u ovoj epizodi mogu se povezati s erupcijom vulkana na Kanarskom otočju. Ipak, najveća količina SO2 vidljiva je ponajprije u višim slojevima atmosfere (500hPa, oko 5,5 km nadmorske visine). Na 500 hPa plohi (slika dolje) vidljiva je i cijela pruga koja povezuje područje Kanarskih otoka i Europski kontinent."

Animacije su dostupne ovdje.

Najčitaniji članci