Obavijesti

News

Komentari 147

Zagrepčanin živio s tri kobre, četiri čegrtuše i hrpom štakora

Zagrepčanin živio s tri kobre, četiri čegrtuše i hrpom štakora
1

Djelatnici Zoološkog vrta premjestili su ih u svoje terarije jer ih je muškarac držao nelegalno. Prema odluci Grada Zagreba, u domovima se ne smiju držati otrovnice

VIDEO

Zmije su dobro, žive su i zdrave, dobro uhranjene i ništa im ne fali tu kod nas. Čekamo odluku Grada Zagreba da vidimo što ćemo dalje, rekao nam je zoolog zagrebačkog Zoološkog vrta Ivan Cizelj.

Uz brojne neotrovne zmije, u stanu Ivora Zakošeka u zagrebačkoj Klaićevoj ulici živjele su i tri kobre, četiri čegrtuše i jamičarka. Na poziv komunalnog redarstva, djelatnici Zoološkog vrta premjestili su ih u svoje terarije, jer ih je Zagrepčanin držao nelegalno. Naime, prema odluci Grada Zagreba iz 2008. godine, u domovima se ne smiju držati otrovnice, uključujući boe i pitone.

- Istina je da zmije držim suprotno gradskoj odluci za koju smatram da je nepotrebna, jer su zmije legalno kupljene i uvezene. Imam sve papire i račune - rekao je Ivor Večernjem listu. Istaknuo je da ih drži u terarijima, vadi uz pomoć specijalnih kuka, te da nitko nije bio ugrožen. Pohvalio se da u stanu drži još zmija, ali onih neopasnih, a hrani ih štakorima iz vlastitog uzgoja.

''Vlasnik će zmije uskoro moći preuzeti''

U ZOO-u su nam rekli da su zmije smjestili u terarije, no kako poštuju sigurnosni protokol, posjetitelji ih ne mogu vidjeti. Saznali smo da ih vlasnik još nije došao posjetiti.

- Čekamo odluku Grada, no kako se radi o privatnom vlasništvu, vlasnik će ih uskoro moći preuzeti, ali će ih morati preseliti izvan zagrebačkog područja. Iako je riječ o opasnim zmijama, njihovo držanje u domovima nije zabranjeno u cijeloj Hrvatskoj. Primjerice, odluka o zabrani držanja otrovnih zmija u kući vrijedi u Gradu Zagrebu, ali ne vrijedi u cijeloj Zagrebačkoj županiji - rekla nam je ravnateljica ZOO-a Davorka Maljković

Kako su njihovi stručnjaci jedini educirani za sigurno premještanje i brigu o tim opasnim vrstama zmija, trebalo im je svega 20-ak minuta da ih uz pomoć alata i zaštitnih rukavica prebace u zatvorene posude i odvezu do terarija u Zoološkom vrtu.

- Najveća kobra koju smo uzeli dugačka je metar, ostale dvije imaju 60 i 40 centimetara. Dužina izuzetih čegrtuša je od 50 centimetara do metra - pojasnio je zoolog Cizelj

Pojasnili su kako je najveći problem s opasnim i egzotičnim zmijskim vrstama taj što serumi za njihove ugrize nisu registrirani na hrvatskom tržištu. Cijeli slučaj pokrenula je Inspekcija zaštite prirode i to temeljem anonimne dojave. Odmah su s policijom izašli na teren, a kada su se uvjerili što se sve skriva iza vrata stana u Klaićevoj ulici, nekoliko stotina metara udaljenog od premijera Zorana Milanovića, naredili su da ih se stavi u ZOO.

''Držanje opasnih životinja mora zabraniti i država''

Podupiremo odluku Grada Zagreba kojom se zabranjuje držanje opasnih životinja, a još više konkretne mjere kontrole provođenja odluke - kažu u udruzi Prijatelji životinja. Zalažu se za takvu regulativu i na državnoj razini napominjući da europske zemlje odvajaju milijarde eura za saniranje posljedica držanja opasnih životinja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.