News

Komentari 147

Zagrepčanin živio s tri kobre, četiri čegrtuše i hrpom štakora

Zagrepčanin živio s tri kobre, četiri čegrtuše i hrpom štakora

Djelatnici Zoološkog vrta premjestili su ih u svoje terarije jer ih je muškarac držao nelegalno. Prema odluci Grada Zagreba, u domovima se ne smiju držati otrovnice

Zmije su dobro, žive su i zdrave, dobro uhranjene i ništa im ne fali tu kod nas. Čekamo odluku Grada Zagreba da vidimo što ćemo dalje, rekao nam je zoolog zagrebačkog Zoološkog vrta Ivan Cizelj.

Uz brojne neotrovne zmije, u stanu Ivora Zakošeka u zagrebačkoj Klaićevoj ulici živjele su i tri kobre, četiri čegrtuše i jamičarka. Na poziv komunalnog redarstva, djelatnici Zoološkog vrta premjestili su ih u svoje terarije, jer ih je Zagrepčanin držao nelegalno. Naime, prema odluci Grada Zagreba iz 2008. godine, u domovima se ne smiju držati otrovnice, uključujući boe i pitone.

- Istina je da zmije držim suprotno gradskoj odluci za koju smatram da je nepotrebna, jer su zmije legalno kupljene i uvezene. Imam sve papire i račune - rekao je Ivor Večernjem listu. Istaknuo je da ih drži u terarijima, vadi uz pomoć specijalnih kuka, te da nitko nije bio ugrožen. Pohvalio se da u stanu drži još zmija, ali onih neopasnih, a hrani ih štakorima iz vlastitog uzgoja.

''Vlasnik će zmije uskoro moći preuzeti''

U ZOO-u su nam rekli da su zmije smjestili u terarije, no kako poštuju sigurnosni protokol, posjetitelji ih ne mogu vidjeti. Saznali smo da ih vlasnik još nije došao posjetiti.

- Čekamo odluku Grada, no kako se radi o privatnom vlasništvu, vlasnik će ih uskoro moći preuzeti, ali će ih morati preseliti izvan zagrebačkog područja. Iako je riječ o opasnim zmijama, njihovo držanje u domovima nije zabranjeno u cijeloj Hrvatskoj. Primjerice, odluka o zabrani držanja otrovnih zmija u kući vrijedi u Gradu Zagrebu, ali ne vrijedi u cijeloj Zagrebačkoj županiji - rekla nam je ravnateljica ZOO-a Davorka Maljković

Kako su njihovi stručnjaci jedini educirani za sigurno premještanje i brigu o tim opasnim vrstama zmija, trebalo im je svega 20-ak minuta da ih uz pomoć alata i zaštitnih rukavica prebace u zatvorene posude i odvezu do terarija u Zoološkom vrtu.

- Najveća kobra koju smo uzeli dugačka je metar, ostale dvije imaju 60 i 40 centimetara. Dužina izuzetih čegrtuša je od 50 centimetara do metra - pojasnio je zoolog Cizelj

Pojasnili su kako je najveći problem s opasnim i egzotičnim zmijskim vrstama taj što serumi za njihove ugrize nisu registrirani na hrvatskom tržištu. Cijeli slučaj pokrenula je Inspekcija zaštite prirode i to temeljem anonimne dojave. Odmah su s policijom izašli na teren, a kada su se uvjerili što se sve skriva iza vrata stana u Klaićevoj ulici, nekoliko stotina metara udaljenog od premijera Zorana Milanovića, naredili su da ih se stavi u ZOO.

''Držanje opasnih životinja mora zabraniti i država''

Podupiremo odluku Grada Zagreba kojom se zabranjuje držanje opasnih životinja, a još više konkretne mjere kontrole provođenja odluke - kažu u udruzi Prijatelji životinja. Zalažu se za takvu regulativu i na državnoj razini napominjući da europske zemlje odvajaju milijarde eura za saniranje posljedica držanja opasnih životinja.

Najčitaniji članci