Obavijesti

News

Komentari 14

'Zahtjev za ocjenu ustavnosti odbacili su političkom odlukom'

'Zahtjev za ocjenu ustavnosti odbacili su političkom odlukom'
1

Ustavni suci su svojom odlukom u skladu s interesima vladajućih legitimirali grubo kršenje demokratske procedure i ustavnih prava više od 400.000 građana, kaže se u priopćenju inicijative Narod odlučuje

Građanska inicijativa Narod odlučuje ustvrdila je u četvrtak da je Ustavni sud političkom odlukom odbacio njezin zahtjev za ocjenu ustavnosti Zaključka Sabora o neraspisivanju referenduma, koji je donesen 15. veljače.

Sud je izmislio rok od 30 dana za podnošenje zahtjeva, taj rok ne proizlazi ni iz Ustava niti iz Zakona o referendumu, ističe se u priopćenju inicijative.

Ustavni sud je proizvoljno odlučio da za inicijativu vrijedi rok od 30 dana, koji je propisan za slučaj pritužbe u vezi održanog, odnosno raspisanog referenduma.

Ustavni sud odbio inicijativu Narod odlučuje: 'Zakasnili su'
Ustavni sud odbio inicijativu Narod odlučuje: 'Zakasnili su'

S obzirom da referendum nije ni raspisan niti održan, upravo temeljem spornog zaključka Sabora, Ustavni sud je posve neopravdano ocijenio zahtjev GI Narod odlučuje nepravodobnim, jer za njegovo podnošenje nije propisan nikakav rok, tvrdi se u priopćenju.

Proizvoljna odluka Ustavnog suda u cilju sprječavanja narodnog referenduma za pravedniji izborni sustav predstavlja kontinuiranu ogluhu na nedemokratske postupke aktualnog premijera čiji je izvršitelj bio bivši ministar Lovro Kuščević, osumnjičen za teške malverzacije nekretninama i zlouporabu ovlasti, ističe inicijativa.

Takvo ponašanje Ustavnog suda ne čudi, s obzirom da su spornu odluku donijeli suci čiji izbor ovisi o volji HDZ-a i SDP-a, odnosno onih koji zajedničkim djelovanjem sprječavaju građane da promijene nepravedan izborni sustav.

Umjesto obrazložene i argumentirane odluke kojom će zaštititi ustavni poredak i pravo građana na referendum, ustavni suci su svojom odlukom u skladu s interesima vladajućih legitimirali grubo kršenje demokratske procedure i ustavnih prava više od 400.000 građana, kaže se u priopćenju.