Obavijesti

News

Komentari 10

Ustavni sud odbio inicijativu Narod odlučuje: 'Zakasnili su'

Ustavni sud odbio inicijativu Narod odlučuje: 'Zakasnili su'

Ustavni sud odbio je inicijativu 'Narod odlučuje' koja mu se obratila nezadovoljna zaključkom Sabora da nema uvjeta za referendum o izbornom zakonu..

Ustavni sud odbio je građansku inicijativu Narod odlučuje koja im se, nezadovoljna zaključkom Sabora iz veljače ove godine da se nisu ispunili uvjeti za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog zakonodavstva, obratila 17. lipnja ove godine i tražila njegovo poništavanje.

U svome zahtjevu tvrdili su kako je jedino Ustavni sud nadležan odlučivati o tome jesu li se ispunile pretpostavke za raspisivanje referenduma.

Nakon proučavanja zahtjeva Inicijative Narod odlučuje ustavni suci su ga odbacili, a kao razloge za to naveli su činjenicu da zaključak sabora nije drugi propis koji bi mogao biti podložan ocjeni ustavnosti i zakonitosti.

Most traži opet prebrojavanje potpisa za građanske inicijative
Most traži opet prebrojavanje potpisa za građanske inicijative

Osim toga, naveli su i da je sabor osporavani zaključak donio 15. veljače ove godine, a Inicijativa Narod odlučuje se Ustavnom sudu obratila tek 17. lipnja, iz čega proizlazi da je značajno prekoračila propisane rokove.

Sudac Šumanović smatra da je zaključak Sabora o neprovedbi referenduma 'očigledno i frapantno protuustavan'zbog prekoračenja ustavnih ovlasti Hrvatskog sabora, povrede demokratskih kontrola i provjera i grube uzurpacije nadležnosti Ustavnog suda koji je jedini mjerodavan odlučiti jesu li ispunjeni uvjeti da se referendum provede.

- Odluka većine u ovom, po mojoj ocjeni, posve čistom i jasnom predmetu u biti se bazira na krajnje formalističkom skretanju stvari u juridičke tjesnace formalnopravnih zapreka za meritorno odlučivanje što može djelovati kompromitirajuće za autoritet Ustavnog suda koji je sukladno članku 2. Ustavnog zakona obvezan jamčiti poštivanje i primjenu Ustava - ustvrdio je, među ostalim, sudac Šumanović, piše Večernji List.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...