Obavijesti

News

Komentari 27

Zameteni: U Delnicama 62 cm snijega, a pada čak i na Cresu

Zameteni: U Delnicama  62 cm snijega, a pada čak i na Cresu
13

Prema najnovijim informacijama s terena, snijeg se spustio do samog mora. U Loznatima na otoku Cresu se stvorio tanji snježni pokrivač, a pada i na Krku...

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:48

Gorski kotar u subotu se probudio pod debelim snježnim pokrivačem - od 7 sati u petak do 7 sati u subotu napadalo je više od pola metra, a gust snijeg i dalje pada. Prema podacima DHMZ-a, najviše snijega je u Delnicama (62 cm), a nešto manje izmjereno je u Crnom Lugu (57) i Pargu (50).

snijeg snijeg snijeg
10
| Foto: Goran Kovacic/PIXSELL (ilustracija)

U Vrbovskom je i ralica zapela u snijegu.

Pokretanje videa...

vrbovsko 00:15

Snijeg je zabijelio i Liku. Na Plitvičkim jezerima palo je 36 cm, a u Slunju i Ogulinu po 26 cm. Na zavižanskoj postaji snijeg je dosegao visinu od 120 centimetara.

Snijeg zatrpao autocestu A1: 'Jedva se vozi, neki auti stoje'
Snijeg zatrpao autocestu A1: 'Jedva se vozi, neki auti stoje'

U nizinama unutrašnjosti također pada. U Karlovcu je izmjereno 12 cm, u Bednji i Hrvatskoj Kostajnici po 11, a Nova Gradiška, Sisak, Slatina, Varaždin i Virovitica zasad su, prema podacima kojima DHMZ raspolaže oko subotnjeg podneva, na 5 centimetara snijega.

POGLEDAJTE VIDEO:

Od jutra pada i u Zagrebu, a do podneva područje glavnog grada prekrio je tanji snježni pokrivač. Snijeg je nastavio padati i u poslijepodnevnim satima.

19
| Foto: Dubravka Petric/PIXSELL (ILUSTRACIJA)

Snijeg pada i u Slavoniji i Baranji - prvi ovogodišnji snijeg zabijelio je Osijek, a ima ga i u središnjoj Istri. Kako javlja Istramet, na Ćićariji se u posljednja 24 sata stvorilo 30 centimetara bijelog pokrivača, a obilan je i u nižim dijelovima poput Laništa. Prema najnovijim informacijama s terena, snijeg se spustio i do Cresa, odnosno do samog mora. U Loznatima se stvorio tanji snježni pokrivač, a pada i na Krku.

Stabla pala na dalekovode

Tijekom dana zbog pada stabala na dalekovode i na stupove niskonaponskih mreža (uslijed obilnog snijega i jakog vjetra) došlo je do poteškoća u opskrbi električnom energijom u sljedećim županijama: Istarska, Primorsko-goranska, Karlovačka, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska.

Ekipe HEP-a su odmah reagirale te su kvarovi u većini županija otklonjeni. Najviše problema u opskrbi je na području Sisačko-moslavačke županije tako da je još oko 40-tak naselja s područja Siska, Petrinje, Gline, Topuskog, Gvozda i Hrvatske kostajnice bez opskrbe električnom energijom

HAK: Zbog snijega prometuje se otežano

Zbog snijega u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj prometuje se otežano, a trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci, te obrnuto. 

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na autocestama: A1 između čvorova Bosiljevo i Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo, na svim državnim, županijskim i lokalnim cestama u Lici i Gorskom kotaru, te na pojedinim cestama u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, na državnoj cesti DC1 Pavučnjak-Karlovac-Udbina-Knin te staroj cesti kroz Gorski kotar između Karlovca i Rijeke (DC3), javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 17,20 sati. 

Vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, na put ne kreću bez propisne zimske opreme, a ako je moguće neka odgode putovanje.

Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa se vozače moli za strpljenje i razumijevanje. HAK podsjeća vozače ostalih teretnih vozila da na području pojedinih policijskih postaja prometna policija može i njih isključivati iz prometa, ovisno o trenutnim meteorološkim prilikama i sigurnosnoj procjeni. 

Vjetar dodatno otežava vožnju pa su samo za osobna vozila otvorene: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice, Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene.

Na dionici autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Za sav promet zatvorene su ceste (zbog snijega ili stabala na kolniku): državna cesta Crni Lug-delnice (DC32) na predjelu Sović Laz, državna cesta DC32 državna DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno;
županijske ŽC5032 Crni Lug-Gornje Jelenje (obilazak je DC32 Delnice-Crni Lug), ŽC5062 Lič-Lukovo; lokalna cesta Mlinari-Vrbovsko (LC58033), ŽC 5162 Smiljan-Rosulje-Novoselo (zbog vode na kolniku), LC58031 Zalesina-Stari Laz (obilazak Kupjak-Ravna Gora-Stari Laz(ŽC5034/1/ i ŽC5069).

Zbog prometne nezgode vozi se usporeno na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 225.+900 km u smjeru Zagreba, te na autocesti A1 na 70. km u smjeru Splita.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo; DC3 Karlovac-Zdihovo-Gornje Jelenje-Kikovica; DC32 GP Prezid-Delnice; DC42 Stubica-Ljubošina-Selište Drežničko i u mjestu Poljanak; DC203 GP Brod na Kupi-Delnice; DC204 GP Pribanjci-Bosanci-čvor Bosiljevo; DC501 Gornje Jelenje- čvor Oštrovica-Meja-Šmrika; DC305 Parg-Čabar; DC100 Porozina -Cres-Osor; DC101 Merag-Cres; sve ostale županijske i lokalne ceste na području otoka Cresa;  ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak; ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk; ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo; ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine; ŽC5030 Platak-Kamenjak; ŽC5110 Krmpote-Alan, ŽC5062 Bribir-Lukovo;
ŽC5094 Breze-Stalak; ostale županijske i lokalne ceste na području Čabra, Delnica i Vrbovskog; cesta preko Učke i na području Ćićarije.

Zimski su uvjeti proglašeni i na A1 između čvorova Bosiljevo 2 i Maslenica; DC1 Pavučnjak-Vaganac-čvor Udbina-Ondić-Gračac-Oćestovo-Prevjes; DC8 Senj-Sveta Marija Magdalena; DC23 Duga Resa-Josipdol-Kapela-Žuta Lokva-Senj; DC25 Korenica-Lički Osik-Gospić-Karlobag; DC27 Gračac-Zaton Obrovački; DC50 Žuta Lokva-Lički Osik-Gospić-Štikada-Gračac; DC52 Špilnik-Korenica; DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo; DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo; DC429 Selište Drežničko-Prijeboj; DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča; DC534 Budak-čvor Gospić; ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac; na svim županijskim i lokalnim cestama na području Ličko-senjske županije; ŽC5203 Dobroselo-Srb-Otrić.

U središnjoj Hrvatskoj su na  DC6 GP Jurovski-Vojnić-Vojišnica-Dvor;  DC30 Velika Kosnica-čvor Kosnica-Velika Gorica-Ogulinec-Petrinja-GP Hrvatska Kostajnica;  DC31 Pokupsko-Glina;  DC36 Karlovac-Šišljavić i Pokupsko-Žažina-Sisak-čvor Popovača;  DC37 Sisak-Petrinja-Glina;  DC47 Trokut-čvor Novska-Hrvatska Dubica-Dvor;  DC216 Vojnić-GP Maljevac;  DC224 Mošćenica-Blinjski Kut-Sunja-Panjani;
• DC228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac; DC312 DC47-Novska.
U prekidu su trajekti: Prizna-Žigljen i Lopar - Valbiska; katamaranske linije: Mali Lošinj - Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka; brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak, katamaranske linije: Split - Hvar - Vela Luka - Ubli , Split - Vis , Split - Bol - Jelsa i Korčula-Hvar-Split,  trajektna linija Split-Vela Luka-Ubli,  brodska linija Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ i trajektne linije: Dubrovnik-Lopud-Suđurađ i Prapratno-Sobra.

Trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozi samo osobna vozila i dostavna vozila do 3 tone.

Trajekt na liniji 606 Trogir - Seget - Drvenik Mali - Drvenik Veli otkazan je u 17, 30 sati iz Drvenika Malog te u 19,30 sati iz Trogira.

Drvenika Malog i linija u 19:30 iz Trogira je otkazana.

Za sav promet zatvoren je GP Bogovolja, zbog ispada iz energetske mreže. Vozila se preusmjeravaju na GP Maljevac.

U nedjelju djelomično razvderavanje

Zbog ciklone koja se nalazi na sjeveru Jadrana i dalje nas očekuje oblačno vrijeme s povremenim oborinama. Smirivanje vremena predviđa se krajem dana. U nedjelju i ponedjeljak očekuje se djelomično razvedravanje. Novi snijeg u unutrašnjosti prema prognozama norveške stranice yr.no očekuje se sredinom sljedećeg tjedna, a na Jadranu se u isto vrijeme očekuje kiša.

Inače, u kopnenim krajevima te na sjeveru Jadrana i sjevernoj Dalmaciji je uz sjeverni vjetar i buru osjetno zahladilo. Tako su se u subotnje prijepodne (10 sati)  temperature u nizinama kretale oko 0 °C,  na sjeveru Jadrana i u Istri te sjeveru Dalmacije od 2 do 6°C. 

Zbog snijega koji pada u Lici, Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj, na cestama su zimski uvjeti i zimska oprema je obavezna, a za teretna vozila nema slobodnog cestovnog pravca između unutrašnjosti i mora, izvijestio je Hrvatski autoklub. U prekidu su i trajektne linije, a niz cesta je zatvoren.

Na jugu nema snijega, ali ima potresa

Od Splita južnije se uz jake južne vjetrove oko podneva pak mjere temperature od 13 ili 14°C. Iako nemaju poteškoća sa oborinama, imaju s potresima. Prema prvim podacima EMSC-a, potres je u 13.53 sati u subotu pogodio šire područje Splita s epicentrom u Jadranskom moru, a bio je jačine 4.5 stupnjeva po Richteru. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.