News

Komentari 1

Zapadne sile odlučne: 'Treba poštovati suverenitet Ukrajine'

Zapadne sile odlučne: 'Treba poštovati suverenitet Ukrajine'

Američki predsjednik Joe Biden, njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel, talijanski premijer Mario Draghi i britanski premijer Boris Johnson izrazili zabrinutost zbog gomilanja ruskih vojnika na granici s Ukrajinom

Čelnici Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD-a izrazili su odlučnost u telefonskom razgovoru u ponedjeljak da suverenitet Ukrajine treba poštovati, objavio je ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Rusija je optužena da priprema napad na susjeda i čelnici su "izjavili da su spremni poduzeti korake kako bi se sačuvao mir i sigurnost u Europi", izvijestio je Macronov ured nakon razgovora.

Naglasili su da se Rusija mora pregovarati s Ukrajinom u sklopu grupe "normandijske četvorke" pod pokroviteljstvom Francuske i Njemačke, dodali su iz ureda francuskog predsjednika.

Bijela kuća objavila je nakon razgovora da su američki predsjednik Joe Biden, njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel, talijanski premijer Mario Draghi i britanski premijer Boris Johnson izrazili zabrinutost zbog gomilanja ruskih vojnika na granici s Ukrajinom.

Naglasili su da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Pozvali su Rusiju da ublaži napetosti i zaključili da je jedino rješenje sukoba u Donbasu diplomacija, kroz provedbu Sporazuma iz Minska.

Najavili su nastavak konzultacija o "koordiniranom i sveobuhvatnom pristupu" tom problemu, u kojima će sudjelovati i saveznici u NATO-u i partneri u EU, poručila je Bijela kuća.

Ukrajina je optužila Rusiju da gomila desetke tisuća vojnika uz granicu u pripremi za moguću vojnu ofenzivu velikih razmjera.

Kremlj opovrgava optužbe i tvrdi da premješta snage po svojem teritoriju isključivo u obrambene svrhe. Poručuju i da bi potencijalno razmještanje NATO-ovih projektila u Ukrajini smatrali prekoračenjem 'crvene linije'.

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarat će danas s američkim predsjednikom Bidenom na virtualnom sastanku.

Najčitaniji članci