Obavijesti

News

Komentari 11

6 rečenica koje ne biste trebali reći svom šefu i kolegama

6 rečenica koje ne biste trebali reći svom šefu i kolegama

Sveto je pravilo da nikad ne odbijete posao. Budite pozitivni i nemojte se žaliti, ljudi ne vole one koji stalno kukaju. Nije dobro niti krivicu svaljivati na kolegu, posebno ako je nešto krenulo po zlu u timskom projektu

VIDEO

Znamo svi koliko posao ponekad može biti stresan i naporan, no ovih šest rečenica ne biste trebali izgovoriti na poslu. Čak i kad zaista tako mislite.

1. Probat ću

Osvijestite svoje vrline i mane, svoje prednosti i nedostatke, a kad vas netko traži da nešto napravite ili to napravite ili mu dajte alternativu, ali nikad nemojte reći da ćete 'probati to napraviti' jer to zvuči kao da se nećete uopće potruditi. Radije recite "nema problema, bacam se na posao".

2. On je lijen / nesposoban

Nemojte dozvoliti sebi da pred šefom pričate protiv vlastitog kolege. Čak i ako je to točno, nema smisla da prljate svoj ugled tako da to pričate pred drugima. To vjerojatno svi znaju. No, ako pretjerujete i to nije točno, onda morate znati da u očima drugih ispadate totalno smiješno. Zlatno je previlo da nikad ne omalovažite druge kako biste naglasili svoje vrline. Time postižete kontraefekt.

3. To nije u opisu mog posla

Nakon ove izjave ispadate lijeni i svi vas shvaćaju kao radinika koji je voljan napraviti najmanje što može kako bi obavio posao i dobio plaću, što je jako loše ako vam se sviđa sigurnost posla. Ako vas šef zamoli da učinite nešto što smatrate neprikladnim za vaš položaj (za razliku od moralno ili etički neprikladnog), najbolji potez je da zadatak obavite s osmijehom. Kasnije zakažite razgovor sa šefom kako biste razgovarali o vašoj ulozi u tvrtki i trebate li ažurirati opis posla. Ovaj razgovor također omogućuje vama i vašem šefu da razvijete dugoročno razumijevanje onoga što biste trebali i stvari koje ne biste trebali raditi.

4. Ne mogu

Ovo zaista nije prikladno govoriti na poslu jer zapravo to izgleda kao da nešto nećete namjerno učiniti. Ako stvarno nešto ne možete napraviti jer nemate potrebne vještine, morate ponuditi alternativno rješenje. Umjesto da kažete ono što ne možete učiniti, recite što možete učiniti. Na primjer, umjesto da kažem "Večeras ne mogu ostati kasno", recite: "Mogu doći rano sutra ujutro".

5. Ne volim posao, jedva čekam dati otkaz

Ako ste negativni prema cijelom radnom okruženju, to vas karakterizira kao osobu koja mrzi svoj posao. Isto tako to narušava produktivnost zaposlenika, a šefovi su skloni brzo zamijeniti ljude koji narušavaju pozitivnu radnu atmosferu.

6. To nije moja greška

Ako radite timski, nikad nemojte okriviti samo kolegu za eventualne propuste. To nije kolegijalno, a svi izbjegavaju raditi s takvim ljudima. Prihvatite dio krivice i ponudite rješenje. Onda ste napravili pravu stvar.

 

Poslodavac 3.0.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Prekovremeni rad: Benefit ili prokletstvo za poslodavca?
ISTRAŽILI SMO

Prekovremeni rad: Benefit ili prokletstvo za poslodavca?

Pitali smo stručnjake u kojim je slučajevima ostajanje na poslu izvan radnog vremena opravdano, korisno i motivacijsko za obje strane, a kad zapravo počinje biti teret kompanijskog poslovanja. Kako uopće prekinuti takav začarani krug?

Dobro je znati: Što poslodavac prvo gleda u životopisu
PREDSTAVITE SE U PRAVOM SVJETLU

Dobro je znati: Što poslodavac prvo gleda u životopisu

Pri odabiru zaposlenika kompanije se vode ustaljenim kategorijama – obrazovanje, iskustvo, vještine. No tu je i čitav niz komparativnih prednosti koje poslodavac traži od budućih djelatnika. Što trebate imati na umu pri kreiranju životopisa, ali i na razgovoru za posao, saznajte u nastavku
Što ćemo sve plaćati, a od čega ćemo biti oslobođeni u 2021.
PLAN ZA OPORAVAK

Što ćemo sve plaćati, a od čega ćemo biti oslobođeni u 2021.

Od Nove godine na snagu stupaju nove Vladine mjere koje bi trebale rasteretiti gospodarstvo i poduzetnike. Većini zaposlenika povećat će se plaće, a ukida se i porez na nekretnine te smanjuje porez na dobit za male i srednje tvrtke