Obavijesti

News

Komentari 12

'Zaposlit ćemo 200 radnika, osnovati Obiteljski centar, ali i Zavod za socijalnu zaštitu...'

'Zaposlit ćemo 200 radnika, osnovati Obiteljski centar, ali i Zavod za socijalnu zaštitu...'

Ministar rada i socijalne skrbi predstavio je Akcijski plan kojim želi unaprijediti sustav socijalne skrbi. A reformski zahvat dolazi nakon posljednjeg tragičnog slučaja iz Nove Gradiške - smrti malene Nikoll

VIDEO

Sustav socijalne skrbi je jedan vrlo kompleksan sustav koji brine o najranjivijim korisnicima. Česte izmjene zakona u kojima su mijenjani prioriteti doveli su do različite organizacije rada i postupanja stručnjaka u samom sustavu. Svjedoci smo i nedostatka kapaciteta za kvalitetno pružanje usluga, ali i nedostatka usluga u pojedinim područjima Hrvatske, a određeni dijelovi društva nam se nalaze u visokom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. To su sve izazovi s kojima se kroz sustav u ovom trenutku susrećemo, istaknuo je ministar rada i socijalnog sustava, Josip Aladrović, predstavljajući Akcijski plan kojim nastoji unaprijediti sustav socijalne skrbi. 

- Moramo reći da imamo određene boljke koje ovim Akcijskim planom želimo riješiti, a to su fragmentiranost sustava, odnosno mnoštvo različitih ustanova, koje su organizacijski nešto slabije u ovom trenutku povezane, zatim nedostatak stručnog kadra, nedostatak supervizije, što je jedna boljka nas kao ministarstva i koja utječe na to da kvaliteta rada rješavanjem ovog nedostatka može biti bolja, ali i nedostatak stručne podrške - rekao je. 

Zapošljavanje 200 novih stručnjaka u iduća tri mjeseca

Ovaj Akcijski plan, dodao je ministar, objedinjava i djelatnike i korisnike sustava. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Govoreći u brojkama, istaknuo je kako više od 260.000 građana koristi naknade u sustavu socijalne skrbi, da imamo 82 centra za socijalnu skrb, 56 njihovih podružnica, 68 Domova i centara za pružanje usluga u zajednici, od čega je 18 u državnom vlasništvu te 476 pružatelja usluga drugih osnivača. Glavni ciljevi koji se ovim Akcijskim planom žele postići su osnaženi sustav socijalne skrbi, pravodobna i ujednačena postupanja, dostupne kvalitetnije usluge te povećanje naknade.

A kako bi se osnažio sustav, kroz iduća tri mjeseca zaposlit će se 200 novih stručnih radnika. 

- Prema analizama, potrebno je više od 500 novih stručnih radnika, stoga ćemo mi nakon zapošljavanja ovih 200 nastaviti s popunjavanjem sustava - istaknuo je Aladrović. 

Osnivanje Akademije, Obiteljskog centra, Hrvatskog zavoda za socijalnu zaštitu

Nadalje, plan je donošenje i novog Zakona o socijalnoj skrbi, koji će, kako je naglasio ministar, uskoro biti poslan u javno savjetovanje, ali i osnivanje Akademije. 

- Uvidjeli smo da postoji izazov kontinuiranog cjeloživotnog učenja svih djelatnika u sustavu i na ovaj način želimo dugoročno razvijati kvalitetan sustav s kvalitetnim djelatnicima, koji konstantno i kontinuirano rade na razvoju vlastitih vještina i kompetencija - rekao je Aladrović. 

U cilju osiguranja pravodobnog i ujednačenog postupanja Ministarstvo će osnovati i Obiteljski centar, Hrvatski zavod za socijalnu zaštitu, koji će biti ustrojen prema županijskim organizacijama, ali i Povjerenstvo za odlučivanje o pritužbama građana.

- Više nećemo imati 82 centra kao zasebne jedinice nego će postojati jedna javna ustanova koja će se zvati Hrvatski zavod za socijalnu zaštitu, a on će imati svoje područne službe u sjedištima jedinica lokalne samouprave, gdje je to potrebno. Na taj način očekujemo da ćemo dobiti ujednačeno djelovanje, puno kvalitetnije i vertikalno upravljanje, sustav koji će biti puno kvalitetnije nadziran - naveo je. 

Obiteljski centar će imati svoje podružnice u svakoj županiji. 

- Na taj način jačamo preventivnu ulogu savjetodavnog karaktera u ulogu Obiteljskog centra kao mjesta gdje se osnažuju roditeljske kompetencije i sve ono što je potrebno u svrhu zaštite djece - istaknuo je. 

Dodao je kako će zajedno s Ministarstvom pravosuđa raditi i na pravodobnoj i ranoj procjeni rizika, ubrzanju postupaka u svrhu zaštite djece i unaprjeđenju zaštite od nasilja u obitelji, a plan je izgraditi šest skloništa za žrtve nasilja.

Povećanje naknada, izmjene Zakona o udomiteljstvu, zaštita starijih osoba

A kako bi se osigurala kvalitetnija usluga, plan je povećati naknade, smanjiti broj korisnika u institucijama, ali i izmijeniti Zakon o udomiteljstvu. 

- Cilj nam je povećati broj udomitelja za 10 posto, što će posredno dovesti i do povećanja broja djece u udomiteljskim obiteljima. Povećanjem naknada kroz Zakon o socijalnoj skrbi želimo smanjiti rizik od siromaštva i socijalne isključenosti, što je naša Vlada i predvidjela u svom programu - rekao je i dodao kako će se raditi na osiguranju regionalne ravnomjernosti i pristupačnosti usluga. 
- Želimo postići da u bilo kojem dijelu RH postoje usluge kao u najrazvijenijem dijelu - naglasio je.

Najavio je i kažnjavanje onih koji upravljaju ustanovama i obiteljskim domovima, a o svojim korisnicima ne skrbe na adekvatan način, kako bi se poboljšala sigurnost i zaštita starijih osoba. 

- Zbog nedostatka nadzora i nepoštivanja postojećih pravila došli smo u situaciju da smo, nažalost, imali određene tragične slučajeve. Sada ćemo kroz Zakon definirati relicenciranje i nadzor lokalne samouprave. Očekujemo da ćemo na taj način, uz represivno djelovanje, osigurati bolju, višu razinu sigurnosti i zaštite naših starijih sugrađana - rekao je naglasivši da će inspekcijske nadzore povećati za više od tri puta. 

- Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti povećat ćemo i količine smještajnih kapaciteta, a izmijenit ćemo od 1. siječnja 2023. i metodologiju za izračun cijena usluga pa će se socijalne usluge plaćati prema kvaliteti smještaja i pružene usluge - rekao je.

Nacionalno vijeće za razvoj socijalnih politika

Osnovat će se i Nacionalno vijeće za razvoj socijalnih politika u koje će biti uključeni svi resori povezani sa socijalnom politikom - od resornog ministarstva, potom Ministarstva pravosuđa, unutarnjih poslova, zdravstva, obrazovanja, ali i svih pet Komora, sindikati, udruge, pravobranitelji...

- Želimo inkluzivno tijelo koje će raspravljati generalno o razvoju socijalnih politika. Smatramo da je najbolje da ih sve uključimo u formiranje politika kako bi mogli nametnuti teme koje smatraju da su bitne i kako bismo pratili ispunjenje Akcijskog plana - istaknuo je. 

U narednom razdoblju, naveo je ministar Aladrović, u sustav socijalne skrbi uložit će se 5,5 milijuna kuna. 

Obiteljski odjeli na Općinskim sudovima, specijalizacija sudaca, Očevidnik kaznenih i prekršajnih djela

Ministar pravosuđa Ivan Malenica najavio je i osnivanje obiteljskih odjela na Općinskim sudovima do kraja ove godine.

- Cilj je osnovati 15 obiteljskih odjela. Danas već imamo unutar Općinskih sudova odjele za mladež, a po tom principu sad radimo dodatnu specijalizaciju sudaca. Cilj je da se suci specijaliziraju za tu vrstu predmeta, u suradnju s Pravosudnom akademijom razvili bi poseban program izobrazbe kako bi se suci više senzibilizirali za područje obiteljskog prava, odnosno nasilja u obitelji. Osim edukacije, idemo i u smjeru licenciranja tih sudaca na razdoblje od pet godina. A važno je i zaposliti dodatne suradnike, psihologe i pedagoge, koji bili pomoć sucima prilikom odlučivanja o konkretnim predmetima, što će dovesti do kvalitetnijeg sudovanja. Planira se i specijalizacija odvjetnika - rekao je te najavio također i pokretanje Očevidnika kaznenih i prekršajnih postupaka u odnosu na obiteljsko nasilje. 

- Već smo započeli razgovore i aktivnosti. Cilj je da se evidentiraju svi kazneni i prekršajni postupci u odnosu na obiteljsko nasilje, svi sudski postupci i izrečene mjere kako bi Centri za socijalnu skrb na temelju tih podataka mogli postupati - rekao je. 

Obzirom na brojne incidente i napade na djelatnike Centara za socijalnu skrb, posebno nakon posljednjeg tragičnog slučaja iz Nove Gradiške i smrti pretučene malene Nikoll, novinari su upitali ministra Aladrovića kako planira privući nove djelatnike. 

- Vjerujem da su svi mladi koji su odlučili studirati socijalni rad svjesni svih mana ovog posla. Mi kao Ministarstvo apeliramo na smirivanje društvenih strasti i negativnih emocija i ne možemo ne izraziti brigu za sam sustav. Još jednom apeliram na sve da se suzdrže od nepodobnih činova. Napadi nisu način na koji se problemi rješavaju. Mlade ćemo privući poboljšanjem njihovih kadrovskih i prostornih kapaciteta. Vjerujemo da ćemo brzo objaviti natječaj i da će postojati interes - rekao je dodavši kako je provedena analiza u kojim centrima prioritetno treba zaposliti još stručnjaka te će tamo zaposliti prvih 200. 

Upitan je i kako planira povećati broj udomitelja za 10 posto.

- Jedan od najbitnijih razloga je relaksacija uvjeta za udomitelje. Mi smo svjesni da restriktivni uvjeti ne vode popularizaciji udomiteljstva, ali moramo pratiti i interes djeteta. Planiramo relaksirati uvjete i povećati naknade, time povećati broj udomitelja, a samim tim i broj udomljene djece - rekao je. 

A što je s posvajanjem, kako će ubrzati taj proces?

- To je postupak definiran Obiteljskim zakonom i kao izazov vidimo da broj djece koja su posvojena stagnira. Boljom resornom suradnjom između sudova očekujemo da ćemo povećati broj posvojene djece iz segmenta djece za koju imamo podatke da su u samom postupku - istaknuo je.

Na pitanje da li bi se izbjegao slučaj malene Nikoll da je ova reforma bila provedena ranije, Aladrović je istaknuo kako, nažalost, nije siguran u to.

- Mi ćemo taj rizik minimizirati, ali uvijek postoje faktori na koje se ne može utjecati - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina