Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zar su zbog pisanja zaslužili da se njima i djeci prijeti smrću?

Udruga U ime obitelji tužila je portal Index.hr zbog tekstova o Leopoldu Mandiću. Novinari su istaknuli kako svojim pisanjem nisu diskriminirali vjernike nego kritizirali javnu televiziju i Crkvu

Tisuce vjernika uz tijelo svtog Lopolda
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je udruga U ime obitelji podnijela udružnu tužbu protiv novinara i portala Index.hr zbog diskriminacije vjernika tekstovima o Svetom Leopoldu Mandiću, danas je održano ročište na Županijskom sudu u Zagrebu. Prva je ispitana svjedokinja i tadašnja zamjenica glavne urednice index.hr-a Marina Leskovac.

- U to vrijeme ukinute su potpore neprofitnim medijima, smijenjeni su urednici HRT-a, ukidane emisije i prisutna je jaka klerikalizacija društva. Ta situacija izazvala je određeni revolt i vođene su polemike u društvu - rekla je Leskovac. Dodala je da svrha članka nije bila diskriminacija vjernika nego kritika HRT-a i Katoličke Crkve. 

- Članici su bili satirični i njihov cilj je bio da šokira i izazove raspravu u društvu - kazala je Leskovac. Nakon njih dobili su brojne prijetnje smrću ubojstvima, vješanjem, paljenjem što se istražuje. Tekstove je vidjela prije objave i odobrila ih. Uz to je rekla kako su pisali i vijesti na istu temu koje su izvještavale o broju vjernika i tako dalje.

Na današnjem ročištu sutkinja Lidija Jelavić ispitala je i optuženike novinare Hrvoja Marjanovića, zbog teksta - Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u i  i 'Što slušati dok čekate u redu za diranje mrtvaca te Vojislava Mazzocca zbog članka 'Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold?'.

Marjanović je tekstove opisao kao satiričnu reakciju na HRT-ove odluke te da nije imao namjeru uvrijediti vjernike pošto i sam dolazi iz obitelji vjernika. Želio je potaknuti raspravu o javnoj televiziji za koju smatra da se ne može voditi u rukavicama. Na pitanje kako objašnjava naslov nekrofilske orgije, kazao je da je pod tim mislio na čin masovnog iskazivanja ljubavi prema lešu tj. mrtvom tijelu. Pri tome nije imao seksualnih aluzija već vrstu divljenja prema lešu. Dodao je da je u svom drugom tekstu napisao čitateljima 'Ne budite bolesni'. Time se ogradio od njihovih pomisli jer nije želio da ga krivo shvate. Zbog silnih prijetnji imao je jak osjećaj nelagode. Što se pak predloženih pjesama u drugom tekstu 'Što slušati dok čekate u redu za diranje mrtvaca' rekao je da su odabrane jer im naslovi spominju diranje i mrtve te da ni tu nije bilo seksualnih aluzija. 

Nakon njega tužitelj i obrana ispitali su novinara Vojislava Mazzocca. On je svoj tekst, kaže,  napisao dobrovoljno i bio je posljedica prijetnji kolegama iz redakcije te njemu iako do tad nikako nije bio povezan sa spornim tekstovima. 

- U jednoj prijetnji napisali su 'dabog da skupljao dijelove kćeri pabirak po pabirak' (op.a. komadić po komadić). To me je uznemirilo zbog maloljetnog djeteta i pogodilo jer u svemu tome zazivaju božju pomoć - kazao je Mazzocco. Na pitanje sutkinje nije li svojim tekstom samo pogoršao situaciju, odgovorio je da nije. Prijetnje su, kaže, s vremenom prestale te misli da je to zato što su se ljudi 'ispuhali'. Što se pak spominjanja relikvija u tekstu tiče, rekao je da i on potječe iz katoličke obitelji te je svjestan što one znače za vjernike.

- Konzultirao sam brojne izvore Katoličke Crkve i enciklopedije. Crkva ima jasan stav a to je da relikvije nemaju magična svojstva i moći te one samo mogu približiti vjernike Bogu  - opisao je Mazzocco. 

Nakon saslušavanja sutkinja je zaključila ročište te najavila presudu 6. studenog.

Možda vas zanima i ovo:
Message