Obavijesti

News

Komentari 114

Jadran u crvenom: Jak vjetar ruši stabla i usporava promet

Jadran u crvenom: Jak vjetar ruši stabla i usporava promet
13

Puhat će umjeren južni i jugoistočni vjetar, ponegdje s jakim, u gorju i olujnim udarima, a na Jadranu jako i olujno jugo. Najviša dnevna temperatura većinom između 19 i 24 °C, u gorju malo niža

VIDEO

Istri i Kvarneru prijete obilne kiše, mjestimice i više od 100 litara po četvornom metru. Preporuka je da se poduzmu mjere kako bi se zaštitili te djelujte prema savjetima nadležnih službi.

Pogledajte video

Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na istom području bit će lokalno izraženiji pljuskovi, a vjerojatnost za grmljavinu je 50-80%. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Očekuje se jako i olujno jugo. srednja brzina vjetra 55-90 km/h, s najjačim udarima vjetra od 75-110 km/h. Preporučuje se oprez zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom.

U Gorskom kotaru i Dalmaciji također se očekuju obilne kiše, lokalno i više od 100 l po četvornom metru. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Jako jugo tijekom jutra je srušilo stablo na cestu u Dubravi kod Šibenika, a HAK nešto prije 10 sati javlja da je zbog olujnog juga samo za osbona vozila otvorena dionica autoceste Rijeka-Zagreb, između Kikovice i Delnica. Obilazak za ostala vozila je kroz Gorski kotar starom cestom. Kiša i jak vjetar usporavaju promet i vozi se uz ograničenja brzine na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče na cijeloj dionici između tunela Mala Kapela i naplate Karamatići. Zbog jakog vjetra uz ograničenje brzine vozi se i na autocesti A10 na dionici od Čarapina do čvora Ploče.

Jako jugo srušilo stablo na cestu u Dubravi kod Šibenika

U Dalmaciji je vjerojatnost za grmljavinu 70%, a očekuju se i olujni udari jugozapadnog vjetra srednje brzine 40-65 km/h uz najjači udar vjetra > 65 km/h. Preporučuje se oprez zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Oko Dubrovnika također se očekuju obilne kiše, uz količinu oborina 60-90 mm i jako te olujno jugo s najjačim udarima vjetra od 75-130 km/h, dok je vjerojatnost grmljavine 40-60%. Također se preporučuje oprez i zaštita imovine.

Područje oko Karlovca također će biti pogođeno kišom, ali uz količinu oborina od 15-40 mm, preporučuje se oprez.

U Slavoniji i Baranji te oko Zagreba i na sjeveru Hrvatske bit će lijepo vrijeme s mogućom kišom uglavnom prema kraju dana.

Na cijeloj obali upozorenje je zbog jakog i vrlo jakog juga uz udare vjetra od 35-55 čvorova (65-100 km/h). Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag