Obavijesti

News

Komentari 31

Zašto se Plenković toliko ljuti i vrijeđa oporbenjake i kritičare?

Zašto se Plenković toliko ljuti i vrijeđa oporbenjake i kritičare?
1

Jučer je Plenković otpustio kočnice i kritičare porezne reforme optužio da šire "lažne, zlonamjerne, besmislene, bezobrazne, neutemeljene i izmišljene teze". I to je, osim poreza, također dio predizborne kampanje.

VIDEO

"Zašto me kritiziraju u hrvatskim medijima? Zato što nešto dobro radim za ovu zemlju", ispalio je prije dva tjedna predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Znate zašto napadaju ovo? Zato što je dobro i korisno za građane. Kako je to moguće da to napravi zločesti HDZ", izjavio je jučer premijer Andrej Plenković na predstavljanju novog kruga poreznih reformi.

Ne zna se tko prepisuje iz čije skripte, ali retorika dvojice lidera postala je sve sličnija.

Jučer je Plenković otpustio kočnice i kritičare porezne reforme optužio da šire "lažne, zlonamjerne, besmislene, bezobrazne, neutemeljene i izmišljene teze", te upozorio kako tvrdnja da je ova reforma samo predizborni potez "može biti logika samo nekoga tko ništa ne zna".

Puljak: Reforma poreza je atak na razvoj velikih gradova, a županije bi trebalo ukinuti
Puljak:  Reforma poreza je atak na razvoj velikih gradova, a županije bi trebalo ukinuti

"Ne glasaju za HDZ"

Prije nekoliko dana na sličan način odbacio je kritike profesora ustavnog prava s hrvatskih sveučilišta u vezi prekrajanja izbornih jedinica, nazivajući ih ljevičarima koji nikada ne glasaju za HDZ. Sada je kritičare proglasio neznalicama i zlonamjernim bezobraznicima.

Zašto se Plenković toliko ljuti?

Ako je dobro ono što radi, ako to radi u interesu građana, kao što je to desetak puta jučer ponovio, onda se ne bi trebao zamarati javnom percepcijom njegovih odluka. Pa što ako je to predizborni potez? Građani će svejedno - taman do izbora - osjetiti blagodati njegove politike.

Vjerujte premijeru

Ili je Plenkoviću doista važnije da ih on s političke govornice uvjeri u sve te blagodati, s obzirom da ih sami građani možda neće primijetiti u stvarnom životu. Možda im povećanje plaće od desetak eura neće baš promijeniti život. Neka im stoga ostane u podsvijesti činjenica da je Plenković donio odluke "na dobrobit građana".

Ali i kako bi iz te iste podsvijesti građana izbrisao kritike u vezi obrane od poplava, obnove nakon potresa, političkog prekrajanja izbornih jedinica, korupcije i kriminala...

Može Plenković govoriti kako ova porezna reforma nije dio predizborne kampanje. Ali ona je itekako politički obojena, kao uostalom i svaki potez Vlade. 

Detalji porezne reforme: Kome sve rastu plaće, zbogom prirezu i muke za gradove i općine...
Detalji porezne reforme: Kome sve rastu plaće, zbogom prirezu i muke za gradove i općine...

HDZ ukida prirez, oporba nabija porez

Primjerice, i prije svega, ona odluka o ukidanju prireza gradovima, što će najviše pogoditi najveće gradove u kojima vladaju gradonačelnici oporbenih stranaka, poput Zagreba, Splita i Rijeke. I to ne samo financijski. Pogodit će ih politički jer će se HDZ-ova Vlada hvaliti da ukida prirez, a onda će se oporbeni gradonačelnici kompromitirati s uvođenjem poreza na dohodak.

S tom razlikom da, kako je objasnio profesor s ekonomskog fakulteta u Splitu Željko Garača, prirez je kompletno pripadao gradovima i općinama, a porez na dohodak dijelom ide prema državi. "Samo 74 posto poreza na dohodak ostaje u gradovima", objasnio je za N1.

Plenković je, dakle, godinu dana prije izbora sebi priskrbio političke bodove, a oporbi zadao udarce, financijske kao i političke.

Zagreb: Andrej Plenković dao je izjavu medijima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a

Permanentna kampanja

"Je li kampanja sad počela", zapitao se jučer premijer. "Što bi mi trebali biti sputani jer su izbori za godinu i pol dana?".

Kampanja traje od trenutka stupanja na vlast. Svaki potez Vlade, svaka odluka vladajuće koalicije, svaki korak vladajuće stranke tumači se u svrhu osiguravanja novog mandata ili pukog preživljavanja na vlasti.  Plenković se već mjesecima, ako ne i godinama, na svakom koraku hvali rastom BDP-a, rastom plaća, rastom ekonomskog standarda, otvaranjem mostova, pobjedama nad virusima, što se sve uklapa u političku kampanju. Stoga i oporba ima pravo kritizirati svaku odluku vlasti, jer time ona gradi svoju kampanju.

Ovo su nove izborne jedinice. Plenković: Promjene za 22% građana, najviše u Zagrebu
Ovo su nove izborne jedinice. Plenković: Promjene za 22% građana, najviše u Zagrebu

Pa kad se Plenković pita bi li oni trebali biti sputani u svojim odlukama, isto vrijedi i za njegovu kritiku oporbe: zar bi ona trebala biti sputana do izborne kampanje?

Uostalom, Plenković cijeli mandat radi na razmontiranju oporbe, razbijanju oporbenih stranaka, omalovažavanju oporbenih čelnika, na gušenju kritike i vrijeđanju kritičara. Kako to onda nije predizborno ponašanje?

Napokon, premijer misli da ga oporba i stručnjaci kritiziraju zato što radi nešto dobro za Hrvatsku. To uopće nije potrebno. Dovoljno je da ga kritiziraju zbog svega onog lošeg što on i njegova stranka rade Hrvatskoj.

Tu materijala ima na bacanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.