Obavijesti

News

Komentari 46

'U Hrvatskoj postoji stečajna mafija. To su suci, upravitelji...'

'U Hrvatskoj postoji stečajna mafija. To su suci, upravitelji...'
6

Vlada predlaže otvaranje stečaja kada je račun tvrtke blokiran 120 dana. Razlog za stečaj bila bi i neisplata plaća tri mjeseca. Olakšava se prodaja nekretnina

VIDEO

U Hrvatskoj postoji stečajna mafija. To su suci, upravitelji i bivši direktori poduzeća, ustvrdio je u Saboru nezavisni ljevičar Branko Vukšić tijekom rasprave o stečajnom zakonu. 

- Samo kad pogledate imovinske kartice i kada bi se pronjuškalo po njihovim tajnim računima vidjelo bi se da su te tri kaste među najbogatijima u Hrvatskoj - ustvrdio je Vukšić. 

Pogleda li se stečajeve u kojima je bilo puno imovine vidjet će se kaže kako je ta imovina raskupusana. 

- Treba pitati tko zarađuje na tim stečajevima. Zbog čega DORH ne poduzme mjere protiv? To je bila vrsta ratnog profiterstva. Znamo da su devedesetih uzimane tvornice da bi se uništavale, da bi se uzeo veliki novac, da bi se radnici potjerali na cestu - naveo je Vukšić. 

Poručio je ministru Orsatu Miljeniću da niti jedan stečaj ni predstečajna nagodba neće biti pravedna ako nisu radnici na prvom mjestu. Ne smije postojati zakon kojim bi se radnici zakidali, poručio je nezavisni ljevičar. Ministar Miljenić ogradio se od Vukšićevih navoda o stečajnoj mafiji. Uvjeren je da svi rade maksimalno što mogu i profesionalno. 

- Naravno ako ima nekakvih incidenata na DORH-u je da ih procesuira, ali uvjeren sam da su problemi koje imamo u stečajevima sistemski, da ih upravo adresiramo ovim zakonom. Ne bih tako govorio o stečajnoj mafiji kao što ste vi – rekao je Miljenić.

Kad je riječ o radnicima ministar je poručio:

- Naravno na njih smo mislili. Kao stečajni razlog uvodimo i neisplatu plaća upravo zato što što mislimo da je apsurd da se plaće ne isplaćuju, da se kroz to jede esencija firme i da se onda radnici nemaju od čega naplatiti - poručio je Miljenić. Rekao je da će se drugim zakonima razraditi mehanizmi kojima će se to provoditi i kontrolirati pa je uvjeren da će radnici s jedne strane biti dobro zaštićeni. 

Stečajni zakon trebao bi skratiti stečajne postupke i učiniti ih efikasnijima te osigurati namirenje vjerovnika. Osim zbog neisplate plaća razlog tvrtka će u stečaj automatski ako je 120 dana u blokadi. Novina u Zakonu je naplata troškova stečaja iz vlastite imovine odgovornih za nepravovremeno pokretanje stečaja. 

- Ako ste direktor, morate pokrenuti stečaj u roku, ako ga ne pokrenete, morat ćete ga financirati iz vlastite imovine. Ako nema direktora, odgovarat će Nadzorni odbor, a ako nema nadzornog odbora članovi društva - rekao je Miljenić. 

Oporbeni zastupnici upozorili su da su mnogi u problemima jer ne mogu naplatiti potraživanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa
Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH