Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Zastupnici će raspravljati o zakonima iz porezne reforme

Među tim zakonima su i izmjene Zakona o PDV-u, u čiji je konačni prijedlog ugrađena snižena stopa od pet posto i za bezreceptne lijekove.

Zagreb: Sabor raspravlja o izmjenama Zakona o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
5 komentara

Hrvatski sabor danas će u drugom čitanju raspravljati o devet zakona iz paketa porezne reforme, koja na snagu stupa 1. siječnja iduće godine. Među tim zakonima su i izmjene Zakona o PDV-u, u čiji je konačni prijedlog ugrađena snižena stopa od pet posto i za bezreceptne lijekove.

Izmjene tog Zakona važan su dio trećeg kruga poreznog rasterećenja, ističe ministar financija Zdravko Marić.

Proširuje se stopa od 13 posto, dakle snižava se s 25 na 13 posto na dobra koja čine najvažniji dio potrošačke košarice, a to su svježe ili rashlađeno meso, riba, voće, povrće, jaja te povezana isporuka živih životinja , kao i dječje pelene. 

U konačni je prijedlog uvrštena i snižena stopa PDV-a od 5 posto na sve lijekove. "U ovom trenutku imamo razliku, lijekovi na recept imaju stopu od pet posto, bezreceptni 25, sad ih izniveliramo na jednu razinu", rekao je Marić.

Smanjena stopa od 13 posto primjenjivat će se i na usluge i povezana autorska prava pisaca, skladatelja i umjetnika.

U poreznom paketu ministar Marić izdvaja i izmjene Zakona o doprinosima.

Kroz ukidanje dva doprinosa - za ozljede na radu i na nezaposlene, a povećanjem za zdravstveno osiguranje ukupni trošak sa 17,2 ide na 16 i pol, što znači poslodavcima 960 milijuna kuna više, a Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje milijardu i 350 milijuna kuna više.

Porezna bi reforma trebala stupiti na snagu 1. siječnja, no prije toga, od 1. prosinca Vlada će pravilnikom omogućiti tri puta povećati iznos neoporezivih primitaka - s 2 i pol na 7 i pol tisuća kuna, najavio je ministar Marić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message