Obavijesti

News

Komentari 57

Tehnički problemi su otklonjeni, izglasan je rebalans proračuna i propala oporbena interpelacija

Tehnički problemi su otklonjeni, izglasan je rebalans proračuna i propala oporbena interpelacija

Glasovanje je bilo predviđeno za 10 sati, no kasnilo se zbog tehničkih problema. Nakon dvije stanke zastupnici odradili glasovanje, a sjednica se nastavlja u 12:25...

VIDEO

Zastupnici Hrvatskog sabora trebali su glasati o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima je i rebalans Državnog proračuna, a nakon burne rasprave, koja je bila u utorak navečer, zastupnici bi se trebali očitovati  i o interpelaciji o radu Vlade koju je podnio Domovinski pokret zbog projekta vjetroelektrane Krš-Pađene. 

Glasovanje je bilo predviđeno za 10 sati, no kasni se zbog tehničkih problema. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prvo je odredio stanku kako bi se pripremili brojači glasova. No problemi su se nastavili. 

Bilo je prijedloga da se odustane od glasovanja i da se sustav uredi te glasa sutra. Jandroković je odgovorio da su jako blizu toga ako se problemi nastave, no nakon par minuta je ustvrdio: 

- Ovo nema smisla. Neću da se dovodi u pitanje glasovanje. Odredit ćemo stanku do 11:30. Ako do tada ne budemo imali sustav posložen prebacit ćemo glasovanje. Ne želim da nitko sumnja u rezultate i da ostane ružan dojam - kazao je Jandroković. 

Nakon stanke u 11: 30 zastupnici su nastavili s glasovanjem. Jandrović je na početku sjednice izvijestio kako je informiran da su otklonjeni svi problemi i poteškoće sa sustavom za brojanje glasova. 

- Nadam se da će sve biti u redu. Krećemo ponovno - kazao je Jandroković. 

Zastupnici su izglasali poslovnik po kojem će dalje raditi sa 113 glasova za i 8 suzdržanih. Poslovnik je prilagođen odluci Ustavnog suda o ukidanju odredbe kojom se zbog epidemioloških mjera ograničavao broj zastupnika koji su mogli sudjelovati u radu sjednica, iznositi mišljenja i replicirati. Sada je omogućeno je svim zastupnicima da u doba epidemije sudjeluju na sjednici raspoređivanjem u nekoliko dvorana i praćenjem sjednice video vezom, te da raspravljaju i repliciraju predlagaču zakona.

Za sudjelovanje na sjednici videovezom i samo glasovanje, prijavljeno je 11 zastupnika. To su su HDZ-ovci Siniša Jenkač, Anton Kliman, Miro Totgergeli, Mario Kapulica i Nevenko Barbarić. HSLS-ovac Dario Hrebak, zastupnici Mosta Marin Miletić, Ante Kujundžić te Zvonimir Troskot, zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te nezavisni zastupnik Bojan Glavašević.

Zastupnici koju su se prijavili videovezom su u samoizolaciji ili pozitivni na koronavirus ili u samoizolaciji, a zbog epidemioloških mjera oni koji su stigli na radno mjesto, osim u Velikoj vijećnici podijeljeni su u još pet dvorana.

Sabor je usvojio rebalans proračuna za koji je glasalo 76 zastupnika, dok je njih 50 bilo protiv, ali i odbio interpelaciju o radu Vlade vezano za projekt vjetroelektrane Krš-Pađene.  Interpelacija je odbijena sa 76 glasova protiv, dvije zastupnika bilo je suzdržano, a 51 zastupnik glasao je za interpelaciju. 

Iz Domovinskog pokreta još jednom optužili su Vladu da skriva i štiti korupciju, dok su iz HDZ-a s indignacijom odbacili optužbe oporbe. Nakon glasovanja određena je stanka do 12:25, a tada nastavljaju s radom raspravom o točkama na dnevnom redu. 

Rebalansom državnog proračuna se planiraju prihodi u iznosu od 131,1 milijardu kuna, što je povećanje za 9,2 milijarde kuna, dok se rashodi povećavaju za 8,6 milijardi kuna, na ukupno 155,9 milijardi kuna.

Tako će ukupni manjak proračuna ove godine iznositi 24,8 milijardi kuna ili 6,7 posto BDP-a. No, kada se tomu dodaju i izvanproračunski korisnici i lokalna država, manjak opće konsolidirane države po ESA 2010 metodologiji ove će godine iznositi 29,5 milijardi kuna ili osam posto BDP-a.

Zastupnici će također raspravljati o Konačnom prijedlog zakona o potvrđivanju Mnogostrane konvencije o provedbi mjera povezanih s ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u svrhu sprječavanja smanjenja porezne osnovice i preusmjeravanja dobiti

Donošenjem Zakona preinačit će se, na brz i efikasan način, međunarodna porezna pravila i smanjiti mogućnosti za izbjegavanje plaćanja poreza od strane multinacionalnih društava, navodi se u obrazloženju.

Rezultati BEPS akcijskog plana provest će se u 65 sklopljenih ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koje Republika Hrvatska ima s drugim državama te koji su na snazi i u primjeni, ukoliko i odnosne države navedu ugovor sklopljen s RH kao ugovor obuhvaćen Mnogostranom konvencijom. Na taj način će se omogućiti implementacija određenih minimalnih standarda potrebnih za efikasno sprječavanje zlouporabe ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te za efikasnije postupke zajedničkog dogovaranja, ističu predlagatelji.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.