Obavijesti

News

Komentari 4

Zastupnici o prosvjedu: Pet eura košta kilogram rajčice, a seljak dobije 70 centi. To je problem!

Zastupnici o prosvjedu: Pet eura košta kilogram rajčice, a seljak dobije 70 centi. To je problem!
1

Nezadovoljni poljoprivrednici prosvjeduju već nekoliko dana diljem Europe. Jučer su blokirali prometnicu ispred zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu.  Prosvjeduju jer su nezadovoljni politikom EU koju smatraju prestrogom u smislu zaštite okoliša, i protive se rastu cijena poljoprivrednih proizvoda i goriva

VIDEO

Europski zastupnici su s Komisijom i belgijskim predsjedništvom Vijeća EU-a raspravljali o tome kako odgovoriti na zahtjeve poljoprivrednika i ruralnih zajednica diljem Europe i kako poticati pravedni poljoprivredni sustav EU-a.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Poljoprivrednici prosvjeduju ispred eu parlamenta u strasbourg 01:20

Ova tema bit će na sjedini i 26.2. 2024. kako bi se raspravilo o daljnjim mjerama i prijedlogu Komisije. 

- Europsko vijeće je 1. veljače kazalo da zajednička europska poljoprivredna politika mora odigrati ključnu ulogu. Mjere koje su donesene prije pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini moraju se danas ažurirati, moramo postići ravnotežu osnovnih ciljeva između sigurnosti opskrbe hranom i pravednih dohodaka za poljoprivrednike te postići srednjoročne i dugoročne mjere za održivu poljoprivredu u EU. Održivo u svakom smislu, za planet ali i one koji se bave poljoprivredom - kazala je Hadja Lahbib, belgijska ministrica vanjskih poslova, europskih poslova i vanjske trgovine i saveznih kulturnih institucija.

Hrvatski seljaci spremaju novi prosvjed: 'Mi nismo buntovni, nećemo zatvarati autoceste...'
Hrvatski seljaci spremaju novi prosvjed: 'Mi nismo buntovni, nećemo zatvarati autoceste...'

Manfred Weber, predsjednik Europske pučke stranke je kazao kako njihova stranka podržava inicijative za zaštitu životinja, vode i tla.

- Trebamo smanjiti prijevozne troškove, zajamčiti slobodni protok roba, treba nam više dijaloga, a manje podijele i polarizacije. Razlika između ekstremne desnice i desnice je nešto što nam škodi. Ekstremna desnica neće povećati poljoprivredne subvencije već suprotno, što će biti devastirajuće za naša polja. Trebamo razgovarati s poljoprivrednicima - kazala je Iratxe García Pérez, zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica parlamentarne skupine Progresivni savez saveza socijalista i demokrata.

- Treba provesti direktivu protiv nelojalnih trgovačkih praksi u cijelom opskrbnom prehrambenom lancu kako bi poljoprivrednici dobili pravednu cijenu. Sljedeća mjera je smanjenje birokratskog opterećenja - dodala je.

Pojedini zastupnici su iznijeli kako smatraju da zelena tranzicija kao i slobodna trgovina nije dobra za EU jer bi, kako tvrde, to moglo dovesti do propasti.

'Cijena koju dobiju poljoprivrednici je premala, a troškovi preveliki'

Pučani su naveli sedam mjera za koje smatraju da su bitne: nema smisla donositi odluke o poljoprivredi bez da se saslušaju poljoprivrednici, nema odluka bez procjene učinka, žele i manja birokratska opterećenja, zajamčiti kvalitetu i količinu hrane, ulaganja u ruralna područja, pomoć u kriznim vremenima kroz modernizaciju i pomoći ukrajinskim poljoprivrednicima kako bi oni pomogli nama. 

- Španjolska rajčica je sjajne kvalitete, ali košta 5 eura po kilogramu, a proizvođač zarađuje 70 centi. To je problem, dakle cijena koju dobiju poljoprivrednici je premala, a troškovi preveliki. Nelojalne konkurencije istog proizvoda iz trećih zemalja, to je problem, a ne samo zeleni plan koji se vjerojatno ne primjenjuje adekvatno i trebamo više govoriti o tome - kazala je Clare Aguilera (S&D, ES).

VIDEO Seljaci ne odustaju, blokirali promet ispred EU parlamenta u Strasbourgu
VIDEO Seljaci ne odustaju, blokirali promet ispred EU parlamenta u Strasbourgu

Drugi zastupnici pak smatraju kako je najveća ugroza za poljoprivrednika klimatska promjena te kako treće zemlje ne moraju se držati pravila kojih se drže poljoprivrednici u EU zbog određenih zakona. Navode kako upravo iz tih zemalja uvozimo hranu po jeftinijim cijenama te predlažu da i ti proizvodi bi trebali biti u skladu s politikom i standardima EU.

- Poljoprivreda i okoliš moraju ići ruku pod ruku, jedno bez drugoga nije moguće. Poljoprivrednici su prvi svjedoci klimatskih promjena, ali i prve žrtve tih promjena koje se događaju. Bit će loše za sve ako se ništa ne poduzme, to smo vidjeli i na prosvjedima, tu je pred nama kraj svijeta, to moramo spriječiti. Energetske tenzije ne mogu i ne smiju biti bez poljoprivrednika, oni su glavni akteri naše sigurne opskrbe hranom, njima su potrebni pravedni uvjeti na tržištu sa postojanim pravilima. Potrebna je spremnija Europa koja je u skladu s uvjetima kao što je povjerenik rekao "EU treba poljoprivrednike i poljoprivrednici trebaju EU". Mora biti moguć njihov izlazak na nova tržišta ali ne na vlastitu štetu - zaključila je Hadja Lahbib. 

Podsjetimo, nezadovoljni poljoprivrednici prosvjeduju već nekoliko dana diljem Europe. Tako su jučer blokirali prometnicu ispred zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu. 

Seljaci prosvjeduju jer su nezadovoljni politikom EU koju smatraju prestrogom u smislu zaštite okoliša, i protive se rastu cijena poljoprivrednih proizvoda i goriva. 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je u utorak povlačenje zakonodavnog projekta usmjerenog na smanjenje upotrebe pesticida u Europskoj uniji, koji su blokirali zastupnici Europskog parlamenta i kritizirali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi