Obavijesti

News

Komentari 20

'Vlada nije osigurala sredstva za obvezni predškolski odgoj'

'Vlada nije osigurala sredstva za obvezni predškolski odgoj'
1

Rebalansom proračuna planira se porast proračunskih prihoda za 1,4 milijarde kuna, a rashoda za 1,5 milijardi kuna. Deficit će se time povećati za 100 milijuna kn

VIDEO

Saborska oporba podržala je u četvrtak nakanu vlade da izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi uvede obvezni program predškole, odnosno obvezno pohađanje programa predškole za svu djecu, godinu dana prije polaska u osnovnu školu. No, istovremeno su žestoko kritizirali Vladu jer u zakonskom tekstu nije predvidjela potrebna sredstva za primjenu Zakona pa cijeli teret pada na lokalne jedinice. 

Ministar obrazovanja Željko Jovanović, objasnio je kako se tim zakonskim izmjenama Hrvatska želi približiti ciljevima Europske unije da 95 posto djece bude uključeno u sustav predškolskog obrazovanja.

- Zakon je u cilju osiguranja bolje budućnosti za svu djecu u Hrvatskoj - rekao je Jovanović te dodao da cjeloživotno učenje počinje već u jaslicama. 

Program predškole, koji je do sada bio neobavezan, trebao bi krenuti iduće jeseni. Provodit će se u dječjim vrtićima, a tamo gdje nema vrtića, u osnovnim školama. S djecom će raditi odgajatelji predškolske djece, a ako nema odgajatelja, učitelji razredne nastave, odnosno magistri primarnog obrazovanja. Troškove snose jedinice lokalne i područne samouprave, a država ih iz proračuna sufinancira s 20 kuna po djetetu mjesečno. Ove godine to je u proračunu iznosilo oko 2,7 milijuna kuna, dok se za iduću godinu predviđa oko tri milijuna kuna.

Ministar Jovanović uvjeravao je oporbu kako se lokalne jedinice ne trebaju opterećivati hoće li imati dovoljno sredstava za financiranje predškolskog programa jer su za to osigurana sredstva u državnom proračunu.

- Ostat ćete poznati po tome što ste školskim učiteljima uzeli dvije plaće - poručio je Josip Borić iz HDZ-a ministru Jovanoviću te dodao da je pristao da proračun njegova ministarstva za iduću godinu bude manji za 270 milijuna kuna.

- Postoji izreka 'koliko para toliko muzike' - rekao je Borić i potom upitao ministra tko će platiti ono što predviđa njegov zakon. Ivanka Roksandić, također iz HDZ-a, rekla je da njena stranka nije protiv obvezne male škole, ali je protiv ovakvog zakona koji ništa ne definira.

- Već u ovom rebalansu proračuna ogoljene su potpore za neke dodatne programe u dječjim vrtićima. Što će se tek dogoditi iduće godine, a sad se nameće još jedna obveza - rekla je Roksandić te dodala kako je na nekim područjima od posebne državne skrbi upitan sam opstanak vrtića. 

I u HDSSB-u se pitaju tko će platiti uvođenje nove godine obrazovanja u sustav.

- Postoje dvije Hrvatske, jedna bogata i jedna siromašna. Tko će plaćati predškolu za nezaposlene kojih je 345 tisuća. Nismo svi Zagreb ili Rijeka, nismo svi bogati - rekao je HDSSB-ov Zoran Vinković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"