Obavijesti

News

Komentari 7

Zastupnik s Haitija pucao na prosvjednike i ranio reportera

Zastupnik s Haitija pucao na prosvjednike i ranio reportera
3

U pucnjavi je ranjen fotoreporter Associated Pressa Dieu-Nalio Chery. Ozlijeđena mu je čeljust iz koje će se morati vaditi ostatak metka, prenosi njegova novinska agencija...

Zastupnik stranke koja vlada Haitijem u ponedjeljak je pucao na prosvjedu, ranivši fotoreportera u vrijeme dok raste bijes građana zbog nestašica goriva i hrane u toj karipskoj državi. 

Senator Jean Marie Ralph Fethiere izašao je iz automobila u blizini parlamenta u prijestolnici Port-au-Prince, nakon što je nekoliko prosvjednika otvorilo vrata njegova vozila, vičući na njega. 

Fethiere je potom izvadio pištolj i ispalio nekoliko hitaca, pa se gomila oko vozila razbježala. Zastupnik se vratio u automobil koji je odjurio. 

U pucnjavi je ranjen fotoreporter Associated Pressa Dieu-Nalio Chery. Ozlijeđena mu je čeljust iz koje će se morati vaditi ostatak metka, prenosi njegova novinska agencija, dodavši kako se očekuje njegov oporavak. 

Međunarodni mediji pišu da je ozlijeđen i zaštitar, no nema detalja o njegovom stanju. 

Fethiere je za radiostanicu Mega rekao da je djelovao u samoobrani. 

Spor između energetskih tvrtki Haitija i SAD-a uzrokovao je nestanke struje i nestašice goriva u toj državi od 11 milijuna stanovnika, što je izazvalo bijes građana prema vladi Jovenela Moisea. 

Ta najsiromašnija država zapadne hemisfere je dugo ovisila o gorivu iz obližnje Venezuele koja joj je jeftinije prodavala benzin, dizel i druge proizvode kroz program Petrocaribe. 

No zbog ekonomskih problema u Venezueli taj je program zaustavljen prošle godine, zbog čega se Haiti morao vratiti na međunarodna tržišta nafte, što je podiglo cijene goriva. (vkm)