Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
33 komentara

Zastupnik Živog zida traži referendum oko uvođenja eura

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras stanku je iskoristio kako bi upozorio na stanje u tvrtki RIZ Odašiljači, upitavši želi li netko svjesno uništiti tvrtku

Zagreb: Sabor raspravlja o prostornom uređenju i gradnji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
33 komentara

Saborski zastupnik Živog Zida Branimir Bunjac zatražio je u utorak raspisivanje referenduma oko uvođenja eura, upozoravajući da će Hrvatska, uđe li u eurozonu, izgubiti mogućnost vođenja suverene monetarne politike, čime će biti "zabijen posljednji čavao u lijes hrvatskog gospodarstva", jer će rezultat biti trajna recesija.

"Ako uvedemo euro, morat ćemo dati 700 milijuna eura u europski zaštitni mehanizam, a isto toliko i Europskoj središnjoj banci. Imat ćemo trošak konverzije kune u euro i iznosit će pola posto BDP-a, imat ćemo trošak izrade novčanica i kovanica, trošak prilagodbe, a najpogubniji će biti rast maloprodajnih cijena", rekao je Bunjac u stanci za slobodnu raspravu u Saboru.

Istaknuo je da nije spremna za euro, jer se mora prethodno izjednačiti s austrijskim i njemačkim gospodarstvom, prije svega po pitanju dohotka.

"Prema svim anketama, više od 70 posto građana ne želi uvođenje eura pa smatram drskima najave ministra Marića da se o tom pitanju neće provesti referendum. Vlada se boji mišljenja svoga naroda. Referenduma mora biti”, poručio je Bunjac.

Maras upozoravao na stanje tvrtki RIZ Odašiljači

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras stanku je iskoristio kako bi upozorio na stanje u tvrtki RIZ Odašiljači, upitavši želi li netko svjesno uništiti tvrtku te vrijednu imovinu u središtu Zagreba prodati za "budzašto’.

"150 zaposlenih u toj tvrtki tri mjeseca nije dobilo plaće, dolaze na posao, rade, a plaće nema. Osim što se ljudi evidentno izrabljuju, najskandaloznije je da je to tvrtka u vlasništvu RH, nitko ne mari za zaposlene u toj tvrtki vrijednoj desetke milijuna eura", istaknuo je Maras.

Vlaović: HSS je protiv poskupljenja inzulina za dijabetičare

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović pozvao je u utorak ministra zdravstva Milana Kujundžića da oboljelima od dijabetesa ne donese za Božić poskupljenje inzulina.

"HSS je protiv najavljenog povećanja cijene inzulina i drugih pripravaka, jer je HZZO prije nekoliko dana pokrenuo postupak određivanja cijena pa ispada da će inzulin i pripravci za dijabetičare poskupiti za pacijente, a pojeftiniti za HZZO. To je korak unazad u liječenju ove bolesti”, poručio je Vlaović.

Naveo je i kako je u Hrvatskoj šećerna bolest dijagnosticirana kod preko 284 tisuće građana, a potencijalno oboljelih je još 450 tisuća, pri čemu jedan od jedanaest odraslih boluje od šećerne bolesti.

Sramota je što sve uvozimo, Krampusove šibe iz Kine

Zastupnik Kažimir Varda (Stranke rada i solidarnosti) u utorak je, darujući ministru rada i mirovinskog sustava Marku Paviću Krampusovu šibu, uvezenu iz Kine, koju su jutros sindikalisti dijelili zastupnicima, zatražio od njega da neka od nadležnih službi napravi kemijsku analizu boja kojom su šibe obojene.

Je li ijedna nadležna služba provela kemijsku analizu jer je iz tiska poznato da su boje u Vijetnamu i Kini pune olova, zapitao se Varda u saborskoj raspravi o zakonima iz paketa za cjelovitu mirovinsku reformu.

"Ne znam koliko ovo košta, ali ovo je sramota, što mi sve uvozimo", naglasio je zastupnik, podsjetivši da su takve šibe nekada od brezovih šiba radile naše kumice i umirovljenici, a sada ih uvozimo.

Za razliku od zastupnika Varde, koji je hvalio Vladin prijedlog mirovinske reforme, oporbeni zastupnici HSS-a su kritični, tvrdeći da od reforme nema ni "r".

 Riječ je samo o malim izmjenama postojećih zakona koji ne donose puno bolje za naše umirovljenike, rekao je Davor Vlaović (HSS) i predlaže da paket ide u treće čitanje. Smatra i kako je u tako ozbiljnom poslu trebao bolji biti dijalog sa svim dionicima u sustavu.

 Izostanak dijaloga sa sindikatima Vladi zamjera i Tomislav Žagar (Klub NZ), a za ponuđenu reformu kaže da je lišena svake ambicije, "pa i nade".

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message