Obavijesti

News

Komentari 55

Zastupnike na ovim izborima biramo u novim jedinicama: Promjena vrijedi za 22% birača

Zastupnike na ovim izborima biramo u novim jedinicama: Promjena vrijedi za 22% birača

Novim zakonom mnoga naselja koja povijesno i regionalno trebaju funkcionirati kao jedno od sada će glasati u odvojenim izbornim jedinicama

VIDEO

Parlamentarni izbori održat će se u novim izbornim jedinicama. Buduće saborske zastupnike, njih 151, birači će birati prema postojećemu modelu, a u 10 izbornih jedinica izabrat ćemo ukupno 140 saborskih zastupnika odnosno njih 14 u svakoj izbornoj jedinici, osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina, a tri zastupnika dijaspora. Oko petine birača odnosno njih 22 posto više neće birati zastupnike u onoj izbornoj jedinici u kojima su ih ranije birali. Preslagivanje izbornih jedinica najveću promjenu donijelo je Zagrebu, koji je umjesto na četiri podijeljen na tri izborne jedinice. Zagreb po novome potpada pod prvu, drugu i šestu izbornu jedinicu, a tramvajska linija broj 12, koja prometuje od Dubrave do Trešnjevke, povezuje sve tri zagrebačke izborne jedinice.

Novim zakonom mnoga naselja koja povijesno i regionalno trebaju funkcionirati kao jedno od sada će glasati u odvojenim izbornim jedinicama. Primjer za to su Islam Grčki i Islam Latinski, smješteni u zaleđu Zadra. Ta dva sela udaljena su samo 2,7 kilometara. Islam Latinski je naselje u sastavu Općine Posedarje i po novome će svoje zastupnike birati s Kutinom i Siskom, od kojih je udaljen 348 kilometara, odnosno više od 250 kilometara. Islam Grčki je naselje u sastavu Grada Benkovca, a on ostaje u 9. izbornoj jedinici, u kojoj je veći dio Zadarske županije.

Otok Šolta i Grad Solin po novome su u istoj izbornoj jedinici kao Knin, a ne, kao prije, sa Splitom. Općina Matulji, koja se geografski nalazi između Istre i Rijeke, po novome će zastupnike birati kao i Islam Latinski.

Radno vrijeme bolnica, ljekarni i domova zdravlja u Zagrebu na dan izbora bit će kao vikendom
Radno vrijeme bolnica, ljekarni i domova zdravlja u Zagrebu na dan izbora bit će kao vikendom

1. izborna jedinica obuhvaća središnje četvrti Zagreba i to Črnomerec, Donji grad, Gornji grad – Medveščak, Maksimir, Novi Zagreb – istok, Peščenica – Žitnjak, Podsljeme i Trnje, pripijena joj je Velika Gorica i pet općina južno od Zagreba.

2. izborna jedinica Bjelovarsko-bilogorsku županiju, južni dio Koprivničko-križevačke te Zagrebačku županiju i istočni dio grada Zagreba odnosno četvrti Gornja Dubrava, Donja Dubrava i Sesvete.

3. izborna jedinica je kao i ranije, sastavljena od Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije te sjeverozapadni dio Zagrebačke županije.

4. izborna jedinica obuhvaća Osječko-baranjsku, Virovitičko-podravsku i sjeverne dijelove Koprivničko-križevačke županije.

5. izborna jedinica kao i do sada, obuhvaća tri slavonske županije - Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku - te istočne dijelove Sisačko-moslavačke županije.

6. izbornu jedinicu čine zapadni dio Grada Zagreba odnosno gradske četvrti Brezovica, Novi Zagreb – zapad, Podsused – Vrapče, Stenjevec, Trešnjevka – jug i Trešnjevka - sjever te dijelovi zapadni i jugozapadni dio Zagrebačke županije.

7. izborna jedinica, ujedno je najveća, predstavlja središnju Hrvatsku, odnosno dijelove države s najvećom depopulacijom - cijelu Ličko-senjsku županiju, sjeverni dio Zadarske, dijelove Primorsko-goranske, cijelu Karlovačku te zapadne i sjeverne dijelove Sisačko-moslavačke županije.

8. izborna jedinica uključuje Istarsku županiju, grad Rijeku te određene gradove i općine u Primorsko-goranskoj županiji.

9. izborna jedinica prostire se na sjeverozapadni dio Splitsko-dalmatinske županije, cijelu Šibensko-kninsku te dijelove Zadarske županije, koji uključuju i grad Zadar.

10. izbornoj jedinici pripadaju Dubrovačko-neretvanska i dijelovi Splitsko-dalmatinske županije. 

10%

glasova koje je dobila lista mora imati kanidat koji želi preferencijalnim glasom do Sabora

3.733.283

birača ima pravo glasa na izborima, od toga u Hrvatskoj 3.511.086.

5%

izborni je prag koje liste moraju dobiti po izbornoj jedinici da bi mogli računati na mjesto u Saboru

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 55

VIDEO

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj
VOZITE OPREZNO!

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj

Uoči Dana državnosti i Tijelova mnogi su se zaputili na produženi vikend na more zbog čega je na autocesti nastao potpuni kaos zbog niza prometnih nesreća

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih
HITNA POMOĆ NA TERENU

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih

Karlovačka policija je potvrdila da je zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na autocesti A1 u blizini odmorišta Draganić. U nesreći je sudjelovao jedan auto koji je izletio s ceste i prevrnuo se. Ozlijeđeno je troje ljudi, a težina ozljeda za sad nije poznata. Iz HAK-a javljaju da se zbog nesreće u smjeru Dubrovnika vozi u dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 km/h. Mole vozače da voze oprezno.
Uprava zagrebačke plinare je izgubila milijunski posao: Sve otkrili radnici pa im sad prijete
ZAPOSLENICI U STRAHU

Uprava zagrebačke plinare je izgubila milijunski posao: Sve otkrili radnici pa im sad prijete

Od pravne službe su dobili mail u kojem ih se zastrašuje da ne istupaju u javnost jer time rade štetu firmi, kao da su oni prouzročili ovu štetu, rekao je Vlatko Kottnig, predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike