Obavijesti

News

Komentari 42

Zato su evakuirali nuklearke: Htjeli su radioaktivnu bombu?

Zato su evakuirali nuklearke: Htjeli su radioaktivnu bombu?
2

Uoči napada 11 zaposlenika nuklearke Tihange dobilo je zabranu pristupa radnom mjestu, a otkriveno je i da su braća tajno snimala direktora nuklearnog programa

VIDEO

Postoji osnovana sumnja da su teroristi iz Bruxellesa, braća Ibrahim i Khalid El Bakraoui htjeli napraviti radioaktivnu, odnosno tzv. 'prljavu' bombu.  

Navodno je 11 zaposlenika nuklearke Tihange, koja se nalazi u pokrajini Liege, a koja je u utorak nakon napada ekspresno bila evakuirana, dobilo zabranu pristupa radnom mjestu jer su, nagađa se, bili u vezi s teroristima. Oduzete su im propusnice kojima ulaze u postrojenje. Navodno je sedam njih zabranu pristupa dobilo još prošli tjedan, a  još u prošli petak oko nuklearke koja ima tri reaktora, bio je raspoređen dodatni broj vojnika angažiranih na osiguranju. 

Uz to, teroristi su još ranije tajno snimali dnevnu rutinu belgijskog direktora za nuklearno istraživanje i razvoj. U grmlju pored kuće u kojoj živi pronađene su kamere.  Sumnja se da su ga namjeravali oteti i prisiliti da ih pusti u nuklearno postrojenje.  

Dvije su opcije. Jedna je da su braća htjela raznijeti nuklearku, što je moglo uzrokovati pravu katastrofu. Naime, nuklearka se nalazi u gusto naseljenom području, a svega 70-ak kilometara udaljena je od granica s Njemačkom, Francuskom, Nizozemskom i Luksemburgom.  

Ipak, stručnjaci tvrde kako su reaktori zapravo dizajnirani tako da vanjske eksplozije u teoriji ne mogu ugroziti rad nuklearke.

Mnogo opasniji scenarij je da takav napad uzrokuje požar, topljenje nuklearne jezgre ili veliku konvencionalnu eksploziju, a svaka takva situacija širit će radijaciju na područja oko nuklearke. Ukoliko teroristički napad u dovoljnoj mjeri ošteti sigurnosne sustave koji bi doveli do topljenja nuklearne jezgre ili oštete bazene za gorivo, takvi napadi mogli bi dovesti do raširenog radioaktivnog oštećenja. 

Za razliku od nuklearnog oružja, u kojemu su radioaktivni atomi dovoljno gusti u maloj komori da pokrenu trenutačnu eksplozivnu lančanu reakciju, reaktor je prevelik da bi proizveo gustoću i toplinu potrebnu za stvaranje nuklearne eksplozije

Druga opcija, za koju stručnjaci smatraju da je izglednija, je ta da su braća planirala ukrasti nuklearni materijal kako bi napravili 'prljavu bombu'. 

Mnoge terorističke skupine žele doći do tzv. fisijskog materijala jer je potreban za izradu 'sirove' nuklearne naprave ili tzv. prljave bombe. Detonacija bombe sastavljene od radioaktivnog izvora i konvencionalnog eksploziva nije tako snažna kao nuklearna eksplozija, ali može proizvesti velike količine radioaktivnog otpada.

Ipak, nakon što su vlastima postali sumnjivi zaposlenici nuklearke, te su pojačali osiguranje, a policija je krenula s racijama koja su rezultirala uhićenjem Salaha Abdeslama, pretpostavlja se da su braća odustala od prvotnog plana  i preusmjerili svoj napad na manje čuvana mjesta – aerodrom Zaventam i stanicu podzemne željeznice Maelbeek, piše Daily Mail. 

Inače, tajne snimke su pronađene još u prosincu tijekom jedne racije u Bruxellesu. Snimka je isprva zbunila istražitelje jer je pokazivala ulaz u kuću na području koje je izvan glavnog grada. No, nakon što su pogledali svih 12 sati materijala došli su do zaključka kako teroristi pokušavaju naći ulaz u nuklearno postrojenje.  

Nakon tog otkrića, vlasti su odmah poslale vojsku kao dodatno osiguranje u sva belgijska i francuska nuklearna postrojenja, a stupanj uzbune podignut je na najvišu razinu.  

Glavna figura u stvaranju navodne 'prljave bombe' bio je Mohammed Bakali (28) iz Bruxellesa, koji je uhićen zbog sumnje da je pomagao u pariškom masakru u studenom prošle godine.

Snimka je pronađena tijekom racije upravo u njegovom stanu. On bi se trebao pojaviti na sudu krajem ovog mjeseca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...