Obavijesti

News

Komentari 38

Olujna bura i snijeg: Zatvorene autoceste, ne voze ni trajekti...

Olujna bura i snijeg: Zatvorene autoceste, ne voze ni trajekti...
23

Orkanska bura otežava promet na većini cesta u zemlji. Snijeg je ponovno zabijelio Liku, a slab snijeg pada i na obali. Dio primorja je zbog bure bez električne energije

VIDEO

Olujna bura u Crikvenici potopila je turističku brodicu dugu 16-ak metara vezanu u luci u središtu mjesta.

- Brod je potonuo oko pola devet ujutro - rekao nam je čitatelj Dalibor Pavlović. Dodaje da su intervenirali i vatrogasci.

- Nažalost, nismo mogli mnogo napraviti, jer je veći dio palube pod vodom, a i bura je još prejaka. U dogovoru s vlasnikom odlučili smo da će ronioci, kad se vjetar smiri, balonima podići palubu iznad površine, nakon čega ćemo ispumpati vodu - rekli su nam u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Crikvenice.

Zatvorena autocesta, ne voze trajekti

HAK je izvijestio kako su dionice autoceste A 1, od Svetog Roka do Maslenica, A 6 Rijeka-Zagreb, između Delnica i Kikovice, Jadranska magistrala (D 8) od Bakra do Svete Marije Magdalene, Krčki most i državna cesta D 54 Maslenica-Zaton Obrovački zatvorene zbog orkanske bure. 

Paškim mostom i državnim cestama D 25 Gospić-Karlobag i D 27 Gračac-Obrovac prometuju samo osobna vozila. Autobusima na kat, motociklima i vozilima s kamp prikolicama zabranjen je promet na mostu Rječina, na riječkoj obilaznici. Zbog zimskih uvjeta na cestama obavezna je zimska oprema.

Trajektne linije Brestova-Porozina, Valbiska-Lopar, Prizna-Žigljen i Jablanac-Mišnjak su u prekidu, kao i katamaranske linije iz Splita prema Hvaru, Korčuli, Visu i Lastovu.

Primorje ostalo bez struje

Olujna bura u podvelebitskom kanalu puše brzinom od 110 kilometara na sat. Jak vjetar uzrokovao je kvarove na dalekovodima pa je većina Primorja ostala bez električne energije. Struju za sada imaju samo uža središta grada Senja i Karlobaga.  Kako je promet Jadranskom magistralom na tom dijelu zatvoren, ekipe gospićke Elektrolike ne mogu na teren. Struje nema ni oko tri i pol tisuće potrošača od Senja do Svete Marije Magdalene.

Cijelu zemlju zamest će snijeg

U srijedu će prevladavati oblačno. Na Jadranu će padati kiša i moguća je grmljavina, a na sjevernom i srednjem Jadranu moguć je snijeg, izvijestio je DHMZ. U kontinentalnom dijelu Hrvatske, također, se očekuje snijeg. Na Jadranu umjerena i jaka, mjestimice i olujna bura s orkanskim udarima, na južnom dijelu umjeren i jak istočnjak i jugo. Temperature u kontinentalnom dijelu zemlje od - 4 do 1, a na Jadranu od 7 do 12 stupnjeva Celzija.

Osam požara u Puli

Olujna bura, koja puše u Istri, uzrokovala je do sada brojna oštećenja na objektima, a vatrogasci su od 19 sati navečer pa do 7 sati ujutro,  imali čak 34 intervencije. Najviše njih, 19, bilo je na pulskom području. 

- Vatrogasci Pule radili su cijelu noć. Imali smo 10-ak srušenih stabala koje je trebalo ukloniti sa prometnica, a jedno stablo palo je na vozilo. Gasili smo 7 požara trave i niskog raslinja, i jedan požar kamp kućice. Puno je intervencija bilo u samo 24 sata, a sve zbog nevremena, kazao je Klaudio Karlović, zapovjednik pulskih vatrogasaca. Pulski su vatrogasci ugasili sedam požara u kojima je ukupno izgorjelo 13 hektara trave i niskog raslinja. 

Vatrogasci u Rijeci imali 16 intervencija

Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Rijeka, u srijedu su do 12 sati, zbog orkanske bure, imali ukupno 16 intervencija. Riječ je o intervencijama zbog srušenih stabala na prometnicama, uništenju krovova kuća i limova. Riječani su na buru navikli, no govore kako ne bi izlazili iz kuća da im to nije prijeko potrebno. Nadali su se kako će ipak početkom ožujka biti lijepše i toplije vrijeme, no opet su morali izvaditi tople kapute, šalove, kape i rukavice. Strahuju da ih uslijed jakog vjetra ne ozlijedi neki zalutali dio oštećenog krova, kontejnera i tome slično. 

Nisu sklonili prevrnuti šleper sa ceste kod Obrovca

Snježne pahulje u srijedu prijepodne u nekoliko su navrata zalepršale nad Zadrom, te u gotovo svim mjestima zadarske županije. Nošene vjetrom i u kombinaciji s kišom doletjele su i do zadarskih otoka. Međutim snijeg se nije zadržavao na tlu. Veće probleme ipak stvara bura, koja je u kombinaciji sa snijegom otežava normalno odvijanje prometa. Tek rijetki autobusni prijevoznici odlučili su se krenuti prema unutrašnjosti. Uglavnom voze preko Knina, zbog čega kasne i po nekoliko sati do odredišta. Šleper, koji je bura prevrnula u utorak iznad Obrovca još nije uklonjen, zbog čega je također usporen promet. U ličkom dijelu zadarske županije poteškoće u prometu stvara snijeg. Jak vjetar poremetio je i pomorski promet između zadra i otoka. Brod za otoke Silbu, Olib i Premudu u srijedu ujutro nije isplovio, kao ni katamaran za Dugi otok koji plovi na liniji Zadar-Sali-Zaglav.  

U Makarskoj unatoč snijegu, sve pod kontrolom

U Makarskoj pada kiša, a na Biokovu snijeg. Ceste na području Makarske rivijere su prohodne. Tijekom ranih jutarnjih sati na Dubcima je pao snijeg. Hrvatske ceste su ga očistile tako da je Jadranska magistrala između Splita i Makarske otvorena za vozila. Trajekti plove po redu plovidbe. U Makarskoj je u 11 sati izmjereno 7°C, dok je na najvišem biokovskom vrhu Sv. Juri najniža temperatura noćas bila -4°C. 

U Splitu otkazali katamarane, u Sinju 7 cm snijega

U splitskom zaleđu od srijede ujutro pada snijeg. Iza podneva u Sinju je izmjeren 1 stušpanj Celzijusa i 7 cm snijega. U Imotskom također 1 stupanj, te je 11 cm snijega.

- Na terenu su 24 ekipe koje čiste snijeg te su ceste 1. i 2. kategorije prohodne. Mogući su manji zastoji zbog prolaska ralice, kazao je Petar Vuletić, šef zimske službe pri Županijskim službama Split. U Splitu su zbog bure otkazana u srijedu isplovljana katamarana ka Lastovu, Korčuli i Visu. Trajektni promet je Splitsko-dalamtinskoj županiji se u srijedu odvijao bez zastoja. 

Šibenik: Dvije prometne zbog snijega

U Šibeniku i kolici padalo je od 9.30 do 13.00 sati, ali zbog temperature koja se kretala od nule do tri stupnja Celzijusa, snježni pokrov se brzo topio. Ralice se čistile ceste i posipale i ih solju, ali snijeg je ipak skrivio dvije prometne nesreće, kraj Šibenika i Knina. Jedna je osoba ozlijeđena.  

Imotski: Zbog snijega djeca iz sela nisu mogla do škola

Gust snijeg koji još uvijek pada na prostoru cijele Imotske krajine otežava promet na lokalnim prometnicama koje se zbog prioriteta zadnje čiste. Snijega najviše ima u sjeverozapadnim dijelovima Aržanu i Studencima te u Zabiokovlju i na prijevoju Turija. Sve raspoložive jedinice zimske službe su na terenu i čiste najprije državne i županijske prometnice. Sniježni pokrivač u Zabiokovlju visok je dvadesetak centimetara, a temperatura je oko ništice. Snijegu su se ipak najviše obradovala djeca koja su uživala u zimskim radostima. Kako saznajemo zbog sniježnog nevremena iz udaljenih sela učenici nisu mogli do svojih škola te je nastava bila prilagođena, satovi skraćeni kako bi oni  učenici koji su došli u školu nesmetano, na vrijeme mogli do svojih domova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.