Obavijesti

News

Komentari 63

Zatvorenica i čuvar pobjegli iz S. Koreje: Srce mi je tuklo ludo

Zatvorenica i čuvar pobjegli iz S. Koreje: Srce mi je tuklo ludo
1

Nikad u povijesti Sjeverne Koreje zatvorenica i čuvar nisu uspjeli pobjeći zajedno. Sve do srpnja prošle godine. Ovo je priča o bijegu Kim i Jeona koji su se nakon dva mjeseca poznanstva odlučili na taj sulud pothvat...

VIDEO

Jeon Gwang-jin (26) spakirao je dva ruksaka u koje je stavio hranu i rezervnu odjeću, nož i otrov. Nije htio riskirati pa je ponio i pištolj. Kim ga je pokušavala nagovoriti da ga ostavi ali on je bio odlučan. Ako ih uhvate sigurno neće preživjeti. Kazna bi bila egzekucija. 

Stražar Jeon je imao plan kako izvući zatvorenicu Kim osuđenu na četiri godine zatvorskog kampa u kojem bi sigurno umrla...

- Znao sam da imamo samo tu noć za bijeg. Da nismo uspjeli bili bi zarobljeni  a onda i ubijeni - kazao je.

- Da su me zaustavili, pucao bih i bježao. Ako ne bih mogao trčati, upucao bih se. A ako i to ne bih uspio, probo bi se nožem i uzeo otrov. Jednom kad si spreman umrijeti, onda se više ne bojiš - kazao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zajedno su skočili s prozor i preko dvorišta krenuli u bijeg. Trebalo je prijeći i dobro čuvanu ogradu. No on je smatrao da vrijedi riskirati...

Ovu nevjerojatnu priču o bijegu iz sjevernokorejskog zatvora donosi BBC.

Zatvorena jer je pomagala bjeguncima iz zemlje

Kim i Jeong upoznali su se dva mjeseca ranije, u svibnju 2019. Jeon je bio jedan od nekolicine stražara u pritvorskom centru Onsong na sjeveru Sjeverne Koreje. On i njegovi kolege čuvali su Kim i desetak ostalih zatvorenika dok su čekali suđenje.

Kim je Jeonu zapela za oko. Kaže da je lijepo izgledala i fino se ponašala. Znala je da je ona zatvorena jer je pomagala njihovim sunarodnjacima u bijegu iz zemlje. To je radila za novac jer to je bio unosan posao iako krajnje riskantan.

Jeon je bio potpuno drugačiji. Dok je Kim zarađivala na nezakonit način on je deset godina proveo u vojsci. Vjerovao je u komunističku ideologiju, podržavao vlast u Sjevernoj Koreji.

A view of celebrations at Kim Il-sung Square

Kim je u zatvoru provela 5 godina, a za to vrijeme njezin suprug je ostao s njihove dvije kćeri. Ponovo se i oženio. Njoj je ovo bio drugi boravak u zatvoru.

Jeon je shvaćao da napredovati u službi neće nikada i da je njegova ambicija da postane policajac nije realna. Za sve je, kaže, u Sjevernoj Koreji potreban  novac i sve se svodi na podmićivanje pravih osoba. Odlučio je promijeniti život, a poznanstvo s Kim samo ga je još više učvrstilo u toj namjeri

'U zatvorskom kampu prestaješ biti čovjek'

Zatvorenici u Sjevernoj Koreji nemaju pravo razgovarati sa čuvarima. Ne smiju ih čak ni izravno pogledati. No Kim i Jeon su razgovarali, šaptali dok su svi spavali kraj rešetki ćelije.

- Postoji kamera, ali bi često nestalo struje pa je nemoguće i vidjeti snimke, a katkad bi čuvari malo pomaknuli kameru - kazao je Jeon.

Rekao joj je: Želim vam pomoći, u zatvorskom kampu u koji će vas poslati mogli bi umrijeti...

- Bila sam očajna, nekoliko puta razmišljala sam o samoubojstvu - kazala je Kim

Naime, kad vas pošalju u zatvorski logor, gubite državljanstvo
 
- Više nisi čovjek. Nisi ništa bolji od životinje.

Kad je Jeon ponudio pomoć Kim, najprije mu nije vjerovala. Kao i mnogi Sjevernokorejci naučila je ne vjerovati ljudima. No uskoro je shvatila da je on osoba na koju se može osloniti

- Srce mi je tuklo kao ludo. Nikad u povijesti Sjeverne Koreje zatvorenica i čuvar nisu pobjegli zajedno.

Paju, South Korea. 1st April 2014. South Korean soldiers patrol along the military fences near DMZ, Paju, South Korea, on Tuesday April 1, 2014. North and South Koreas exchanged artillery fire across the western maritime border, the Northern Limit Line (N

Dan kad su se odlučili na bijeg - 12. srpnja 2019. Jeonov šef je tu noć otišao spavati kući . Pod okriljem mraka skočili su kroz prozor, uspjeli pobjeći preko ograde i nakon toga stigli su do rijeke.
A onda se ukazalo svjetlo udaljeno oko 50 metara. Dolazio je sa stražarskog štaba pograničnog garnizona.

- Proveli smo jedno vrijeme promatrajući što rade. Oni su samo mijenjali stražu. Mogli smo čuti kako stražari pričaju dok su mijenjali smjene. Znali su tada da još nije otkriveno da smo pobjegli..

Pokrenuli za njima veliku potragu

Uputili su se dalje. Jedva su prešli preko nabujale rijeke, čak su u jednom trenutku pomislili da im je tu kraj, da će se utopiti, ali imali su sreće..Preživjeli su.

Uskoro su došli na granicu s Kinom. No ni tada nisu bili sigurni. Tri dana su se skrivali u planinama. Kim je preko svojih veza doznala da je za njima pokrenuta velika potraga. Poslana je posebna ekipa koja ih je tražila u suradnji s kineskom policijom.

China DPRK border 28 Nov 2006

No Kim i Jeon su uspjeli. Svjesni su da to što su učinili jako naštetiti njihovim obiteljima koji su ostali u Sjevernoj Koreji te da će sada stalni biti praćeni i nadzirani. Jeon je najprije mislio otići u Južnu Koreju, ali je promijenio planove. Odlučio se na odlazak u Sjedinjene Države. Pozvao je i Kim da ide s njim. 

Kamo god su odlučili otići, sretni su jer su napokon izašli iz diktature.

 - Živjeli smo u zatvoru. Nikad nismo mogli ići kamo smo htjeli i raditi što smo htjeli. Mi sad napokon možemo odlučivati o svom životu.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...