Obavijesti

News

Komentari 7

Zbog aplikacije koja je trebala sve olakšati opet veliki redovi: Dođeš na ručak, dočekaš večeru

Zbog aplikacije koja je trebala sve olakšati opet veliki redovi: Dođeš na ručak, dočekaš večeru
1

Uz novu aplikaciju menze u Zagrebu dobile su i nove blagajne, ali računala su stara. Računala standard USB 1.0 iz 90-ih ne mogu izdržati to opterećenje. Ispis računa traje duže nego prije

VIDEO

Iako je beskontaktno plaćanje u menzama moguće u većini država u svijetu i Europi, nakon 10 godina i studenti Sveučilišta u Zagrebu unazad mjesec dana imaju mogućnost takvog plaćanja. Zahvaljujući Studentskom zboru koji je pokrenuo inicijativu, a ne Sudentskom centru. Ali ne jednostavim i uobičajenim prislanjanjem kartice na POS uređaj, već preko nove aplikacije na kojoj je radilo i puno vanjskih suradnika. Kad student dođe na red platiti svoj obrok u menzi, prvo treba pokazati svoju studentsku iskaznicu, odnosno "Iksicu". 

Nakon odabira jela student pokazuje svoj identifikacijski bar kod ili QR kod koji se generira unutar aplikacije kako bi ga blagajnica skenirala i tako student beskontaktnim plaćanjem plati svoj obrok. U bilo kojem trenutku moguće uplatiti novac na digitalni novčanik WeaPay uz pomoć kartice ili internet bankarstva, što opet isključuje korištenje gotovine. Navodno, cijeli taj proces plaćanja bi trebao trajati minutu i 30 sekundi. Studenti sa Cvjetnog za sad nisu oduševljeni, kako kažu, gužve su još veće.

Minimalna studentska satnica od 1. siječnja bit će 29,30 kuna
Minimalna studentska satnica od 1. siječnja bit će 29,30 kuna

- Ekipa koja je čekala večeru, taman za doručak dođe na red - rekao nam je jedan student koji je u Cvjetnom naselju čekao u redu. On i kolege se pitaju zašto je bilo potrebno raditi novu aplikaciju i sustav kod samog izdavanja računa, kada se moglo na samoj blagajni i plaćanju redizajnirati da se koristi POS terminal za mobilno/kartično plaćanje. Kako neslužbeno doznajemo, navodno im se nije isplatilo - što god to značilo. Aplikacija je bila besplatna, a aplikaciju su napravili stručnjaci iz WeaPaya koji su, kažu, prepoznali novu generaciju mladih koja ne želi papire i kovanice, već želi imati sve pri ruci i to na svom mobitelu. Kontaktirali smo predsjednicu Studentskog zbora FER-a Mateu Vasilj te je pitali zašto su veće gužve sad, ako je aplikacija trebala smanjiti gužve i ubrzati cijeli proces plaćanja u menzama.

- Uz novu aplikaciju menze su paralelno dobile i nove blagajne, ali računala su stara. Računala standard USB 1.0 iz 90-ih ne mogu jednostavno izdržati to opterećenje. Ispis računa traje duže nego prije - otkrila nam je Vasilj, a na pitanje zašto nisu umjesto aplikacije regulirali plaćanje tako da studenti karticu prislone na POS uređaj, nije mogla odgovoriti jer nije u njenoj nadležnosti. Usmjerila nas je da to pitanje postavimo Studentskom centru, odnosno Mirku Bošnjaku, upravitelju Studentskog centra u Zagrebu, ali za sad nismo dobili odgovor. 

U hrani menze doma Stjepan Radić studenti pronašli dlake, žicu, a sad im ne radi ni dućan
U hrani menze doma Stjepan Radić studenti pronašli dlake, žicu, a sad im ne radi ni dućan

- Kao odbor, surađivali smo s Weapayom na izradi ove aplikacije, davajući feedback kroz proces izrade. Ujedno smo, u skladu s našim pokušajima modernizacije studentskog standarda, surađivali i sa SC-om i drugim akademskim tijelima i tijelima vlasti na implementaciji nekih modernijih oblika naplate u menzama. U tome smo imali isključivo savjetodavnu ulogu. Također, izrada ova aplikacije je koštala nula kuna za SC - rekla je Vasilj.  Dakle, sljedeći potez je SC-ov. Menzama su potrebna nova računala. No aplikacija bi definitivno imala više smisla kada bi se pomoću nje mogao platiti i studentski dom ili ostvariti studentske popuste. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...