Obavijesti

News

Komentari 101

Zbog djece u vojnim odorama najavila tužbu pravobraniteljici

Zbog djece u vojnim odorama najavila tužbu pravobraniteljici
1

Karlovac: Vijećnica Hrvatskih laburista Snježana Kirinić ocijenila je nedopustivim što su djeca u vojnim odorama nosila betlehemsko svjetlo mira te je zbog toga najavila tužbu pravobraniteljici

VIDEO

Na sjednici karlovačkoga Gradskog vijeća u četvrtak vijećnica Hrvatskih laburista Snježana Kirinić ocijenila je nedopustivim što su djeca iz udruge Karlovačkoga počasnog voda ZNG-91 u vojnim odorama nosila betlehemsko svjetlo mira te je zbog toga najavila tužbu pravobraniteljici za djecu.

Kako je rekla vijećnica Kirinić s govornice predlažući da se ta tema uvrsti u dnevni red sjednice, povod za tužbu je to što su prije nekoliko dana betlehemsko svjetlo mira Karlovčanima nosila djeca u vojnim odorama i čizmama.

Točka nije uvrštena u dnevni red uz obrazloženje predsjednika Gradskog vijeća Damira Mandića da danas nisu spremni odraditi tu temu, što, rekao je, ne znači da nije za to da se o tome raspravi na nekoj od sljedećih sjednica.

Kako je rekla vijećnica Kirinić, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić ističe da je militarizacija djece nedopustiva, isto kao što je i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić 2012. upozorila udrugu Karlovački počasni vod na nastupe djece u odorama na raznim javnim i crkvenim manifestacijama te na to da udruga na području Novigrada na Dobri ima kamp za vojnu obuku djece, koja se voze u vojnim terenskim vozilima i imaju obuku sličnu onoj u regularnoj vojsci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Smatram da je indoktrinacija djece militariziranjem nedopustiva i očekujem da će se taj slučaj istražiti u sklopu policijskih istražnih radnji", rekla je danas Kirinić. "Ne odradi li policija taj posao u skladu sa stavom pravobraniteljice za djecu, spremna sam o tom pitanju potegnuti i do europskih institucija s obzirom na to da je to indoktrinacija ratom, kojeg nam je 90-ih godina bilo preko glave, i pitam se čemu sada time još trovati i djecu", ocijenila je Kirinić.

Umirovljeni brigadir Halilović:  Udruga dragovoljna, izvanstranačka, odgojna i obrazovna, bez službenih obilježja HV-a

Predsjednik povijesne postrojbe Karlovačkoga počasnog voda ZNG-'91  brigadir u mirovini Dubravko Halovanić rekao je u izjavi za Hinu, pokazujući njezin statut, da je ta udruga dragovoljna, izvanstranačka, odgojna i obrazovna za mlade te da djeluje na području Karlovačke županije radi promicanja Domovinskog rata i vojne povijesti Karlovca, Karlovačka županije i Republike Hrvatske.

Povijesna postrojba nastavlja tradiciju postrojba dragovoljaca Domovinskog rata, okuplja mladiće i djevojke viših razreda osnovnih škola, srednjoškolce i studente te starije osobe koje su spremne u odori hrvatskog vojnika svladati povijesne pouke i edukaciju po predviđenom planu i programu Saveza izviđača Hrvatske i pojednostavljeno upoznavanje s vojnim programom u skladu s Ustavom i pozitivnim propisima, rekao je Halovanić.

"Mi nemamo juriše, ali imamo zapovijedi nalijevo, nadesno, pozdrav, pozor, k nozi i slično", rekao je Halilović. Među mnogim registriranim djelatnostima te udruge istaknuo je suradnju s Gradskim muzejom i sličnim muzejima u Hrvatskoj i Europi, te promicanje Domovinskog rata uz sudjelovanje na gospodarskim, kulturnim, prosvjetnim, vjerskim, sportskim, turističkim i drugim manifestacijama, pri čemu je istaknuo da spomenute odore nemaju službena obilježja Hrvatske vojske.  Članovi povijesne postrojbe, rekao je Halovanić, u kampu svladavaju program stjecanja vještina i sposobnost preživljavanja u prirodi, što pridonosi razvoju djece i mladih "u postizanju njihovih punih tjelesnih, umnih, osjećajnih, društvenih i duhovnih potencijala kao pojedinaca i odgovornih građana".  

"Betlehemsko svjetlo je svjetlo mira, ljubavi, radosti, razumijevanja i obitelji. Očito gospođa vijećnica Kirinić nema te vrline čim je tako danas javno istupila", ocijenio je Halovanić te dodao da je Kirinić tim istupom preko njega napala i sve hrvatske branitelje te sve one koji bilo što rade na očuvanju i promicanju vrednota Domovinskog rata.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS