Obavijesti

News

Komentari 2

Zbog dnevnog boravka u školi naša djeca su puno kreativnija

Zbog dnevnog boravka u školi naša djeca su puno kreativnija

Karlovački osnovci iz Osnovne škole “Braće Seljan” zadovoljni su dnevnim boravkom u školi. Recikliramo, učimo, glumimo, kažu učitelji i dodaju da dnevni boravak nije dangubljenje

VIDEO

Ne pišemo samo zadaće. Najviše volimo kad u dnevnom boravku od starog papira pravimo razne ukrasne predmete. To je zabavno, a i korisno jer učimo kako reciklirati.

Ispričali su nam to učenici jedne karlovačke osnovne škole. Njihovi nastavnici se trude da vrijeme koje provode u dnevnom boravu bude zabavno i korisno, a ne da bude puko čuvanje djece do dolaska roditelja. Osim ponavljanja gradiva i pisanja domaće zadaće, učiteljice u produljenim boravcima učenicima osnovnih škola organiziraju i pružaju razne kreativne, sportske, kulturne i medijske aktivnosti.

- Produljeni boravak je produljena ruka škole, servis koji pomaže roditeljima da zbrinu djecu nakon nastave dok su oni na poslu - rekla je Ivana Capan, učiteljica produljenog boravka u Osnovnoj školi “Braća Seljan” u Karlovcu, koji polazi 25 učenika razredne nastave.

Kazalište i izložbe

Dodaje da nakon ručka, pisanja zadaća i ponavljanja gradiva slobodno vrijeme iskorištavaju na različite načine.

- Držim različite kreativne radionice na kojima izrađujemo prigodne uratke prilagođene godišnjem dobu ili blagdanu. Osim toga, s njima obilazim sve kulturne događaje. U blizini nam je Gradsko kazalište Zorin dom pa idemo često na predstave, na izložbe, radionice u Gradskoj knjižnici, radionice u Knjižnici mladih, redovito sudjelujemo i na radionicama ZILIK-a, izlazimo dosta u parkove, šetamo, igramo se na igralištu. Pokušavamo to vrijeme iskoristiti na što kvalitetniji i bolji način. Imamo i medijski dio kad pogledamo neki crtić ili igramo razne društvene igre koje imamo u školi ili ih djeca donesu od kuće. Uvijek se trudim da djeci bude zanimljivo i rado dolaze u boravak - kaže učiteljica Capan.

Maja Batinić, učiteljica razredne nastave u produljenom boravku Osnovne škole Grabrik, govori kako i njezini učenici nakon pisanja zadaća u slobodno vrijeme sudjeluju u raznim tematske kreativnim radionicama te ostalim aktivnostima.

Konkretni zadaci

- Prema kalendaru i godišnjem dobu izrađujemo razne tematske predmete i uratke. Tako smo za Dan žena od glinamola izrađivali vaze koje će djeca pokloniti svojim majkama. Osim tih kreativnih radionica, imamo svaki dan i organizirano slobodno vrijeme u sportskoj dvorani gdje se djeca igraju, većinom su to ekipni sportovi graničar, rukomet ili nogomet. Mogu i plesati ili se igrati na sportskim spravama poput grede. Uz to, kratko provode i uz medijsku kulturu, kad pogledaju svoje omiljene crtiće ili igraju igre na računalima – rekla je učiteljica Maja Batinić.

"Uvijek se trudim da djeci bude zanimljivo i radeo dolaze u boravak", rekla je učiteljica Ivana Capan.

"Svaki dan našim đacima organiziramo neku drugu aktivnost", dodala je.

U varaždinskoj 2. osnovnoj školi svakodnevno dnevni boravak pohađa od 120 do 130 osnovnoškolaca organiziranih u pet grupa od prvog do četvrtog razreda.

- Nakon pisanja zadaća i ponavljanja gradiva, s učenicima provodimo razne radionice, poput glazbene radionice, radionice čitanja, radionice sportskih aktivnosti ili provođenje vremena na dvorištu škole gdje se djeca zabavljaju prema svojim interesima - kaže Miljenka Đula, jedna od pet učiteljica koja radi u boravku. Varaždinskim učenicima jako je zanimljiva radionica o raznim zanimanjima.

Sudjelovanje svih

- U toj radionici predstavljamo razna zanimanja u kojima sudjeluju roditelji. Oni donesu materijale vezano uz posao kojim se bave i objašnjavaju djeci te odgovaraju na pitanja koja ih zanimaju vezano uz njihovu profesiju. Bilo je tu i arhitekata, bankara, kemičara koji su radili pokuse, ekonomista te drugih zanimljivih profesija kojima se roditelji bave. Djeci je ta radionica uvijek jako zanimljiva - kaže učiteljica Sonja Šobak.

Od ukupno 11 osnovnih škola u Slavonskom Brodu, produljeni boravak đaka organiziran je u 9. U produljenom boravku svakog dana je 260 učenika od prvog do trećeg razreda.

- Djeca jako vole kreativne radionice, rado se uključuju i dodaju svoje ideje. Roditelji su zadovoljni, nemaju primjedbi - kaže Katarina Bubalo, učiteljica produljenog boravka u brodskoj OŠ “Dragutin Tadijanović”. Slično je i u OŠ “Vladimir Nazor”, u kojoj je produljeni boravak ove školske godine prvi put organiziran.

- Suradnja s roditeljima je svakodnevna, kažu da primjećuju da su im djeca uspješnija u redovitoj nastavi zahvaljujući tome što radimo u boravku. Ako radite s djecom i angažirate se, ona će vam uvijek uzvratiti najviše što mogu i znaju - kaže Sanda Majić, učiteljica u OŠ “Vladimir Nazor”.

Svaki dan je poseban

U zadarskim školama za učenike se također organizira raznovrstan program.

- Ponedjeljkon i srijedom djeca mogu ići na trening taekwondoa ili talijanskog. Utorkom i četvrtkom je univerzalna sportska škola. Ako je lijepo vrijeme, iza 15.30 obavezno idemo u šetnje kraj mora ili igramo graničara, nogomet, rukomet... Imamo i likovne radionice. Petkom gledamo filmove uz neizostavne kokice - kaže Ana Lončar, učiteljica OŠ “Kruna Krstića” iz Zadra.

Pet grupa

Varaždinska 2. osnovna škola ima 130 đaka u produljenom boravku. Imaju pet grupa.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u