Obavijesti

News

Komentari 0

Zbog gromova se zapad SAD-a priprema za nove požare

Zbog gromova se zapad SAD-a priprema za nove požare
1

Angažirano je blizu 20.000 vatrogasaca od kojih 2000 u Oregonu. Tamo je izgorjelo više od 1200 četvornih kilometara, što je površina veća od New Yorka

Zapad Sjedinjenih Država priprema se u nedjelju navečer za nalet suhih oluja koje bi mogle pokrenuti nove razarajuće požare u regiji u kojoj već bjesne brojni šumski požari.

U posljednja 24 sata izbilo je osam požara, ili ukupno 80 velikih požara u Sjedinjenim Državama u kojima je izgorjelo 4680 četvornih kilometara, prema posljednjim podacima Nacionalnog informativnog vatrogasnog centra.

Angažirano je blizu 20.000 vatrogasaca od kojih 2000 u Oregonu gdje je izgorjelo više od 1200 četvornih kilometara, ili površina veća od New Yorka. 

Požari pustoše Oregon, stotine napustile domove: 'Najgore je što ništa ne možete ni učiniti'
Požari pustoše Oregon, stotine napustile domove: 'Najgore je što ništa ne možete ni učiniti'

Meteorološke službe su upozorile na dolazak suhih grmljavinskih oluja, od Kalifornije do sjevera lanca Rocky Mountain, što bi dodatno pogoršalo situaciju. 

Često kad su visoke temperature i zrak suh, kiše prate te olujene pojave, ali one ishlape prije nego padnu na tlo. Gromovi mogu napraviti štete i izazvati nove požare.

"Visoki su izgledi izbijanja velikog požara u cijelom području do ponedjeljka zbog obilnih gromova", navela je u prognozi meteorološka služba Južne Kalifornije.

U Kanadi je izbilo dvadesetak novih požara u posljednja dva dana u Britanskoj Kolumbiji, prema podacima lokalnih vatrogasnih službi. 

U Ontariju je u subotu izbilo petnaestak požara. U regiji Red Lake jedan požar trenutačno zahvaća 45.000 hektara.