Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog 'inflacije' branitelja: Žele novi naziv 'ratnih veterana'

Osječka Udruga hrvatskih stradalnika Domovinskog rata "Sv. Rok" zatražila je u četvrtak da se u važećim zakonskim propisima briše naziv "branitelj" te zamijeni nazivom "ratni veteran"

Zagreb: Svečanost povodom preimenovanja Središta za međunarodne vojne operacije "Josip Briški"
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
40 komentara

Predsjednik Udruge.Zlatko Bebek je na konferenciji za novinare ocijenio kako bi zakonskom regulativom trebalo razdvojiti hrvatske ratne veterane i sudionike Domovinskog rata.

Smatra kako sada branitelj može biti i civil koji je radio na svom radnom mjestu 1991. godine, a radi ga i danas, ili temeljni policajac koji je to obavljao onda i danas, ali pod drugačijim uvjetima.

Stoga traži da im se da naziv "sudionik Domovinskog rata", jer su oni na svoj način sudjelovali u obrani suvereniteta.

Zagreb: Svečana akademija povodom 30. godiÅ¡njice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice TOMISLAV KLAUŠKI Biskupi, birokrati i branitelji. 'Sveto trojstvo' HDZ-ove vlasti

- Sigurni smo da bi se razdvajanjem ratnih veterana od sudionika Domovinskog rata ta naša braniteljska inflacija, koja je više nego očigledna, automatski zaustavila. Mi pozdravljamo sudionike Domovinskog rata, jer ako ste bili pripadnik Narodne zaštite trebate dobiti status, ali sudionika, pri čemu ne želimo utjecati na ostvarivanje njihovih stečenih prava, jer ih trebaju imati",kazao je Bebek.

Zato smatra kako se naziv "branitelj" treba brisati iz zakonske reuglative, jer je ograničenog značenja.

- Ta riječ definitivno ne pripada u nikakav zakon i neupotrebljiva je, jer branitelj nije zvanje, a izraz 'ratni veteran' se upotrebljava svugdje u svijetu. Htjeli to ili ne, čim ste bili u ratu, vi ste ratni veteran", ističe Bebek.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message