Obavijesti

News

Komentari 4

Zbog izbjeglica iz EU, Nijemci intenziviraju granične kontrole

Zbog izbjeglica iz EU, Nijemci intenziviraju granične kontrole
1

Nakon što je donesena odluka o produljenju kontrole na njemačko-austrijskoj granici, Njemačka je najavila pooštrenje kontrola i na ostalim granicama, priopćio je njemački ministar unutarnjih poslova

Sigurnost počinje na našim granicama. Zato sam, pored produljenja kontrola na njemačko-austrijskoj granici, naložio intenziviranje tzv. pokretnih kontrola i na ostalim granicama. Mi sve naše granice držimo na oku, poručio je ministar unutarnjih poslova Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) putem Twittera.

Ministarstvo unutarnjih poslova je, također putem Twittera, objasnilo kako se radi o mjerama "uspješnije borbe protiv sekundarne migracije u Europi". Pritom se misli na izbjeglice koje iz ostalih zemalja Europske unije pokušavaju ući u Njemačku.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova je ustvrdio kako "se još uvijek bilježi visok broj ilegalnih pokušaja prijelaza granica".

Ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo kako je samo u prvih osam mjeseci ove godine na njemačko-austrijskoj granici zabilježeno 6.700 ilegalnih pokušaja prelaska granice. Od toga je 3.700 osoba vraćeno u EU zemlje iz kojih su krenule prema Njemačkoj.

Pokretne kontrole, koje se u Njemačkoj nazivaju i "skrivene kontrole", mobilne su kontrole granica koje se obavljaju i do 30 kilometara unutar državnog teritorija. Tako je pograničnoj policiji omogućena kontrola sumnjivih osoba i nakon ulaska u Njemačku.

Oporbena stranka Zeleni kritizirala je produljenje kontrole na šengenskoj njemačko-austrijskoj granici.

- Proširenje kontrole na granicama nije samo opasan antieuropski signal, nego i našu policiju dovodi na granice izdrživoga, rekla je unutarnjopolitička glasnogovornica Zelenih u Bundestagu, Irene Mihalic.

Koalicijski partner demokršćanske Unije CDU/CSU, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), smatra ispravnim borbu protiv ilegalnog useljavanja, ali drži da odluke ne bi trebalo donositi jednostrano.

- Otvorene granice unutar Europe su dragocjene i od velike važnosti. Zato bi bilo bolje sve odluke o produljenju kontrola donijeti u dogovoru s europskim partnerima, rekla je Eva Hoegl iz SPD-a.

Zemlje članice Šengenskog prostora smiju u izvanrednim situacijama, i to za razdoblje od po šest mjeseci, uvesti kontrolu svojih granica. Njemačka je kontrolu granice prema Austriji uvela u rujnu 2015. u jeku izbjegličkog vala preko tzv. balkanske rute.

(mz)