Obavijesti

News

Komentari 10

Zbog jednog papira djeca iz Gunje ostat će bez pomoći

Zbog jednog papira djeca iz Gunje ostat će bez pomoći
1

Hitno traže pomoć: Udruga Zvjezdice koja brine o djeci s posebnim potrebama zbog sporog interneta nije uspjela poslati sve dokumente na natječaj za financiranje. Država im ne pomaže i prijeti im zatvaranje

VIDEO

Društvu osoba s invaliditetom Zvjezdice iz Gunje, koje postoji već deset godina i trenutačno skrbi o 16 osoba, prijeti zatvaranje.

Štićenicima je boravak u Zvjezdicama jedina zabavno-edukativna aktivnost u danu, nekima i jedina prilika da izađu iz kuće. Razlog zatvaranja je banalan i bio bi smiješan da nije tužan. Gunja nema dovoljno brz i jak internet da bi, klikom miša, do Zagreba te Ministarstva mladih, demografije i socijalne skrbi stigla sva dokumentacija koju su trebali poslati na natječaj za trogodišnji program stalnog financiranja.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:25

- Mi se već godinama financiramo isključivo iz projekata koje sami nađemo. Često opstanemo samo zahvaljujući donatorima. Kad smo počeli s radom, 2007. nismo imali dovoljno članova da ostvarimo stalno financiranje pa smo organizirali humanitarne večere i koncert da preživimo. Kad smo skupili dovoljan broj članova i javili se na idući natječaj, dogodila se poplava, i ostali smo bez svega. Vojska nam je obnovila zgradu koju nam je dala općina na korištenje. U svibnju smo tri puta slali dokumente u ministarstvo jer nam je stalno padao kompjutorski sustav. Onda su nam iz Ministarstva javili da nedostaje strateški operativni program. Htjeli smo ga odmah poslati jer smo ga imali. U Ministarstvu su rekli da je prekasno. I izgubili smo pravo na financiranje. Očigledno nitko u Ministarstvu nije uzeo u obzir da nemaju svi krajevi Hrvatske dobar internet - kaže predsjednica društva Stjepanka Leporiz, koja Zvjezdice vodi od samog početka. Stjepanka i voditeljice grupe volontiraju jer novca za plaće nema. Udruga ima vozilo kojim dovozi i štićenike, za što treba mnogo goriva. Vozača plaćaju, kao i knjigovodstvo.

- Godišnje nam treba oko 400.000 kuna da bismo normalno funkcionirali. Ne možemo aplicirati na europske programe i natječaje jer nemamo novčanog pologa, nemamo zgradu u vlasništvu da bismo digli kredit... Brinemo se o socijalno ugroženim invalidima, a i sami smo socijalno ugroženi. Ako se ne nađe neko rješenje, Zvjezdice bi mogle prestati raditi u iduća dva mjeseca - dodaje Leporiz.

Prema njenim riječima, većina djece tek u udruzi dobije topli obrok.

- I to im je, nažalost, jedini topli obrok u danu. Imamo dječaka od 12 godina koji nikad nije koristio WC jer je doživio traumu i u toalet ne odlazi. Mi ga socijaliziramo na normalan život. Donedavno smo imali dvije žene, od 52 i 57 godina, koje nikad u životu u ruci nisu držale olovku. Jedna je kod nas naučila pisati. Djeca su čula da ćemo možda morati zatvorili udrugu i očajni su i oni i roditelji. Strašno je što nam naša ministrica ne želi ni odgovoriti na upite niti doći vidjeti kako i što radimo. Zatražili smo jednokratnu financijsku pomoć, ali ni od toga ništa - izjavila nam je Leporiz. Do zaključenja ovog broja našeg lista od ministarstva nismo dobili nikakav odgovor na pitanje hoće li i kako pomoći Zvjezdicama.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.