Obavijesti

News

Komentari 24

Zbog korone: Njemačka planira rebalans te nova zaduženja

Zbog korone: Njemačka planira rebalans te nova zaduženja
1

Ministarstvo pravosuđa planira mjeru po kojoj bi u doba krize koronavirusa bili onemogućeni otkazi podstanarskih ugovora zbog neplaćanja

VIDEO

Njemačka vlada u svrhu ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa planira rebalans proračuna za 2020. i novo zaduženje u visini od 150 milijardi eura, javljaju njemački mediji u subotu.

Prema informacijama više medije vlada je donijela odluku o novom zaduženju u tekućoj godini kako bi financijski pomogla u savladavanju posljedica pandemije koronavirusa.

"Aktualna kriza je bez premca i zato je potpuno opravdana odluka ministra financija Olafa Scholza da se sada punom snagom mobilizira financijska podloga države kako bi se pomoglo poduzećima i zaposlenima", rekao je za Njemačku novinsku agenciju (dpa) potpredsjednik socijaldemokratskog zastupničkog kluba Achim Post.

On je objasnio da usprkos blokadi novih zaduživanja, koja je već nekoliko godina uvrštena u Ustav, u kriznim vremenima dopušteno odmicanje od cilja proračuna bez novih zaduženja.

Njemačka liječnica: Korona se lako skida s ruku, perite često
Njemačka liječnica: Korona se lako skida s ruku, perite često

Ministri gospodarstva Peter Altmaier i financija Olaf Scholz će u ponedjeljak na zajedničkoj konferenciji za tisak objasniti detalje paketa.

Njemačka vlada također planira, kako javljaju mediji Funke Grupe, pomoć za podstanare koji zbog pandemije korone nisu u stanju plaćati redovito stanarinu. Ministarstvo pravosuđa planira mjeru po kojoj bi u doba krize koronavirusa bili onemogućeni otkazi podstanarskih ugovora zbog neplaćanja.

"Nitko ne smije živjeti strahu da će izgubiti krov nad glavom zbog toga što zbog korona-krize nije u stanju platiti stanarinu", rekao je jedan glasnogovornik ministarstva pravosuđa.

Epidemiološki Institut Robert Koch u subotu ujutro javio je da je u zemlji 16.662 zaraženih, te 47 umrlih od posljedica koronavirusa.

Sukob zbog jednostranih bavarskih mjera

U Njemačkoj je izbio sukob saveznih zemalja nakon što je Bavarska u subotu jednostrano pooštrila mjere vezane uz kretanje građana.

"Tko se sada ponaša kao da je pronašao recept protiv širenja koronavirusa taj građanima baca pijesak u oči", rekao je predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Norbert Walter-Borjans za medije Funke Grupe.

On je kritizirao odluku Bavarske na čelu s premijerom Markusom Soederom (Kršćansko-socijalna unija CSU) da od subote uvede dodatna ograničenja kretanja građana bez konzultacija s ostalim saveznim zemljama.

"Bilo bi mnogo bolje kada bi savezne zemlje, kao što je dogovoreno, djelovale u koordinaciji s kancelarkom Merkel", rekao je Walter-Borjans.

Premijeri svih 16 saveznih zemalja bi u nedjelju navečer trebali tijekom video konferencije s kancelarkom Angelom Merkel odlučiti o tome treba li pooštriti sadašnje mjere koje izričito ne brane kretanje građana na otvorenom.

Bavarska ali nakon toga i Sarska su u petak donijele mjeru po kojoj građani samo uz valjani razlog smiju napustiti svoje domove i po kojoj je dozvoljeno samo okupljanje manjeg broja ljudi.

Predsjednica oporbene stranke Zeleni Annalena Baerbock je odluku bavarskog premijera Soedera kao "kontraproduktivnu".

"Ova prijevremena odluka ne stvara povjerenje, ne širi nesigurnost među građanima ostalih saveznih zemalja. Ovo nije vrijeme za izdvojene odluke", rekla je Baerbock za dnevnik Die Welt.

Pored Bavarske je još nekoliko saveznih zemalja u petak uvelo dodatne mjere ograničenja kretanja i rada lokala.

Policija u Bavarskoj u subotu javlja kako prošle noći uglavnom nije bilo kršenja novih pravila koje zabranjuju okupljanje većih grupa osoba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.