Obavijesti

News

Komentari 57

Zbog krive terapije bila je blizu smrti, ali danas osvaja medalje

Zbog krive terapije bila je blizu smrti, ali danas osvaja medalje
3

Monika je sad posve zdrava djevojka koja ima perspektivu kao sportašica, a prije godinu dana bila je sva natečena, u induciranoj komi i doslovce se borila za život

VIDEO

Sportu mogu zahvaliti da sam se nakon godine dana, kad su me gotovo svi otpisali, vratila u normalni život, rekla nam je Monika Majnović (15), učenica 1. razreda Ekonomske škole iz Đurđevca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

Ona je na taekwondo turniru u Đurđevcu u subotu u svojoj kategoriji osvojila zlatnu medalju. Ta medalja ima životni sjaj jer je Monika točno na dan kad je oko vrata stavila kolajnu, prije godinu dana, pala u komu zbog krive terapije te liječnici nisu isključivali i najcrnji scenarij. Nakon pobjede nad bolešću koja ju je dugo vezala uz krevet u Dječjoj bolnici na zagrebačkom Srebrnjaku te u bolnici “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu i inducirane kome, pobijedila je u borbi za život.

Nakon ozdravljenja liječnici su rekli kako može zaboraviti bavljenje sportom. No Monika se nakon pet mjeseci vratila u dvoranu i počela s laganim treninzima. Rekla je kako je to na početku bilo lagano razgibavanje nakon kojega se osjećala bolje.

- Nisam ništa željela riskirati, ali sam shvatila da se nakon svakog treninga osjećam bolje. Postupno sam pojačavala intenzitet, ali samo do granice koju mi je ‘sugeriralo’ tijelo – pojasnila je ova hrabra djevojčica. Dodajući kako ju je put, korak po korak, doveo do punog treninga. Ona i dalje redovito ide na kontrole te je zapanjila liječnike kad je u ordinaciji napravila stoj na rukama i priznala da ide na treninge.

Sad je u punom treningu i zablistala je u svojem Đurđevcu gdje je zlato oko vrata potvrdilo da je zdrava i da se vratila u normalni život. Njezin trener Dubravko Husak iz TK Borik pun je hvale na račun mlade djevojke. Kaže kako je izuzetno nadarena i ide korak po korak te se za samo nekoliko mjeseci popela na pobjedničku stepenicu. Pri čemu ne zaboravlja da joj je organizam najbolji pokazatelj kako se osjeća. Podsjećamo da je Monika lanjskog kolovoza radi bolova u glavi poslana u Dječju bolnicu na zagrebački Srebrnjak. Ondje su joj odredili terapiju Lamalom jer su na EEG pretrazi uočili promjene u funkciji mozga. Majka Bernarda je cijelo vrijeme tvrdila da joj nisu napravili MR mozga ni CT glave. Lamal je prestala uzimati u listopadu 2015. godine, i to na izričito majčino inzistiranje. Kako joj je život visio o niti, hitno je prebačena u bolnicu “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Stavili su je u induciranu komu. U mišljenju Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju iz Koprivnice navedeno je da je Monika do prije godinu dana bila zdrava i da je zbog glavobolje dobila Lamotrigin (Lamal), na koji se razvijaju komplikacije u vidu sepse.

- Lamal se daje epileptičarima, a Moniki na EEG-u nisu pronađena žarišta epilepsije. Nakon svih tegoba Monika, koja je bila odlična sportašica, ponovno je morala učiti hodati, sjediti i govoriti – rekla nam je Bernarda Majnović, Monikina mama.

Dodaje da nije sretna što su se obistinile njezine slutnje da je Lamal uzročnik svih problema i da može izazvati teške nuspojave - osip po tijelu pacijenta, povećanu temperaturu, pad imuniteta, a u konačnici može završiti i smrću pacijenta. To sve je na kraju i mišljenje Zavoda za vještačenje iz Koprivnice od 20. svibnja 2016. godine.

Lamal se inače koristi u psihijatriji kod liječenja afektivnih poremećaja raspoloženja te u neurologiji kod liječenja epilepsije, ali u nižim dozama. To nam je potvrdio bjelovarski specijalist psihijatrije i epileptologije dr. Borna Belše, kad smo pisali o Monikinu zdravlju.     

Velika promjena u godinu dana

Monika je sad posve zdrava djevojka koja ima perspektivu kao sportašica, a prije godinu dana bila je sva natečena, u induciranoj komi i doslovce se borila za život.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.