News

Komentari 4

Zbog Madura: Veleposlanike iz Venezuele povuklo 14 zemalja

Zbog Madura: Veleposlanike iz Venezuele povuklo 14 zemalja

Skupina zemalja u kojoj su Argentina, Brazil, Kanada, Čile, Kolumbija i Meksiko objavila je da spušta razinu diplomatskih odnosa u znak prosvjeda protiv izbora koji nisu u skladu s međunarodnim normama

Četrnaest zemalja Limske skupine objavilo je u ponedjeljak da povlači veleposlanike iz Venezuele, gdje je Nicolas Maduro ponovno izabran u nedjelju za predsjednika, na izborima čiji legitimitet članice Limske skupine ne priznaju.

Skupina zemalja u kojoj se među ostalima nalaze Argentina, Brazil, Kanada, Čile, Kolumbija i Meksiko objavila je u priopćenju da spušta razinu diplomatskih odnosa s Venezuelom u znak prosvjeda protiv izbora koji nisu u skladu s međunarodnim normama izbornog procesa koji bi bio transparentan i demokratski.

Nedjeljne izbore u Venezueli, na kojima je Maduro dobio 68 posto glasova, uz mandat koji će mu trajati do 2025., međunarodna zajednica i oporba smatraju prijevarom.

Skupina iz Lime "ponavlja da je zabrinuta zbog produbljivanja političke, ekonomske, socijalne i humanitarne krize koja je smanjila kvalitetu života u Venezueli i reflektira se na masovnu migraciju iz Venezuele prema našim zemljama". Zemlje potpisnice predvidjele su sazvati u prvoj polovici lipnja skup u Peruu s predstavnicima tijela zaduženih za migraciju kako bi se "razmijenila iskustva i odgovorilo na taj problem". One trebaju također "koordinirati akcije kako međunarodna i regionalna financijska tijela ne bi više davala zajmove vladi u Venezueli" jer smatraju da je neustavno da se zemlja zadužuje bez zelenog svjetla Nacionalne skupštine. 

Glavni protukandidati socijalističkog predsjednika, Henri Falcon i Javier Bertucci, nisu priznali rezultate izbora zbog nedostatka legitimnosti te su pozvali na održavanje novih. Osim Limske skupine i oporbe, izbore ne priznaju ni Sjedinjene Države niti Europska unija.

Oko 20 milijuna birača bilo je pozvano na nedjeljne prijevremene predsjedničke izbore na kojima je Maduro imao najveće izglede, premda 75 posto Venezuelaca ne odobrava njegovu politiku koju smatraju krivom za nestašicu hrane, lijekova i struje, čemu se pridružuje i porast nesigurnosti.

Najčitaniji članci