News

Komentari 3

Zbog napetosti Rusije i Zapada sastaju se ministrica vanjskih poslova Britanije i Lavrov

Zbog napetosti Rusije i Zapada sastaju se ministrica vanjskih poslova Britanije i Lavrov

"Britanska ministrica vanjskih poslova zatražila je da joj se pruži prigoda za posjet Moskvi gdje bi razgovarala s Lavrovom. Moskva je pristala na posjet u veljači"

Očekuje se da britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u veljači posjeti Moskvu radi razgovora s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, izvijestila je u subotu novinska agencija RIA, pozivajući se na diplomatski izvor.

Planirani posjet uslijedit će usred pojačanih napetosti između Rusije i Zapada u pogledu Ukrajine. Lavrov i američki državni tajnik Antony Blinken ovaj tjedan nisu napravili pomak u pregovorima o tom pitanju, no složili su se da treba nastaviti razgovore kako bi se pokušalo riješiti krizu koja je u svijetu potaknula bojazan od mogućega vojnog sukoba.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na Reutersovu molbu da komentira informaciju, a britansko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati je.

Visoki izvor iz britanskog ministarstva obrane u subotu je rekao da je i ruski ministar obrane Sergej Šojgu pristao na razgovor u Moskvi s britanskim kolegom Benom Wallaceom.

Šojgu je u petak pozvao Wallacea u Moskvu, a Wallace je ranije ovaj tjedan uputio sličan poziv ruskom kolegi da posjeti London zbog razgovora.

"Ministar obrane je zadovoljan što je Rusija prihvatila poziv na razgovor. S obzirom na to da je posljednji bilateralni pregovor o pitanjima obrane između naših dviju država održan 2013. godine u Londonu, ruski ministar obrane Sergej Šojgu ponudio je da se sastanak održi u Moskvi. Rekao je da će pokušati istražiti sve načine koji bi omogućili postizanje stabilnosti i rješenje ukrajinske krize", rekao je izvor, dodavši da još nije potvrđeno vrijeme sastanka.

Britanija i njezini saveznici u NATO-u izrazili su duboku zabrinutost zbog gomilanja ruskih vojnih snaga na granici s Ukrajinom te su čelništvo te države upozorili na ozbiljne ekonomske posljedice ako krene u napad.

Rusija negira da planira izvršiti invaziju na Ukrajinu, no zahtijeva pravno obvezujuća sigurnosna jamstva od Sjedinjenih Država i NATO-a.

Britanija je u ponedjeljak objavila da je u Ukrajinu, koja nije članica NATO saveza, počela slati ​​protutenkovsko naoružanje kako bi toj državi pomogla u obrani od potencijalne ruske invazije.

Najčitaniji članci