Obavijesti

News

Komentari 104

Zbog nemara liječnika bolnicu u Petrovoj tužile su dvije rodilje

Zbog nemara liječnika bolnicu u Petrovoj tužile su dvije rodilje
2

Posljedice za cijeli život: Jednoj je pacijentici pri porođaju prerezano debelo crijevo, a drugoj arterija zbog čega je zamalo umrla i na kraju ostala bez maternice

VIDEO

Oduvijek sam željela troje djece. No zbog svih trauma i horora koji sam proživjela nakon porođaja kćeri u Petrovoj, ostat ću na jednom djetetu i teška srca svojoj kćeri nastaviti objašnjavati zašto neće imati brata ili sestru.

- Užasava me sama pomisao da sve opet prolazim - govori Dijana Đurović (40) iz Zagreba koja danas zbog svega vodi sudski spor protiv bolnice. Dijana je došla roditi u Kliniku za ženske bolesti i porode u Petrovoj 6. studenoga 2009. godine. Porađao ju je dr. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika. Dijana je rađala uz drip i nakon porođaja, za koji je bio odgovoran dr. Goluža, preusmjerena je drugom liječniku na šivanje.

- Liječnik koji me počeo šivati ostao je preneražen i rekao da to nikad prije nije vidio. Imala sam golemu rupu između rodnice i rektuma jer su mi prilikom epiziotomije pogreškom prerezali debelo crijevo. Hitno su pozvali kirurga s KBC-a Rebro i odveli me u salu na operaciju jer mi je prijetila sepsa - prisjeća se Dijana Đurović. Probudivši se nakon operacije doživjela je još veći šok i traumu. Crijeva su joj, kaže, bila vani, a na trbuhu stoma, vrećica pričvršćena na crijeva. Agonija se nastavila sljedeće dvije godine jer je Dijana živjela s vrećicom na trbuhu, očajnički tražeći liječnika koji će je spasiti i rekonstruirati joj crijeva. Još su je u Petrovoj pokušali uvjeriti da ima “slaba crijeva”, ali je poslije, obilazeći stručnjake, doznala da tako nešto ne postoji.

Tuže bolnicu jer ne žele još nekome ovakve strahote

Dvije su godine Dijana i njezin suprug Tomislav kucali na razna vrata, tražeći nekoga tko će obaviti rekonstruktivnu operaciju. No svi su odbijali, uz objašnjenje da postoje jako mali izgledi za uspješan zahvat. Dijani nije preostalo ništa drugo nego pisati Ministarstvu zdravlja i tražiti pomoć. Tako je i došla kirurzima na KBC Rebro gdje je dva puta operirana. Obitelj je i financijski iscrpljena zbog obilazaka privatnih liječnika i Dijanina dugotrajna bolovanja. Bračni par Đurović odlučio se na tužbu prije svega zbog toga da nijedna žena više ne bi prošla ovakve strahote, ali i žele da im se nadoknadi novac. Platit će i neovisne medicinske vještake u Ljubljani jer nemaju povjerenja da među hrvatskima neće biti pristranosti. A slučaj Dijane Đurović, nažalost, nije usamljen.

- Šest mjeseci mi je krvarila rana, a sad su mi crijeva u opasnosti. Potreban mi je kirurški zahvat kojim će se sanirati abdomen, a vjerojatno će mi ugraditi i cjevčicu. Već sada znam da će dolaziti do inkontinencije jer mi se trbuh zbog svega uvlači prema unutra - govori žena (41) iz okolice Zagreba koja je zbog nestručno obavljenog carskog reza u travnju 2013. godine gotovo iskrvarila i na kraju ostala bez maternice s nizom teških posljedica zbog kojih i danas trpi.

Liječnik koji joj je u Petrovoj obavio carski rez s njezinim trećim djetetom bio je dr. Trpimir Goluža. Kako je vidljivo iz medicinske dokumentacije, usred carskog reza koji je obavljao dr. Goluža došlo je do teškog i obilnog krvarenja koje je, kako nam je potvrdila i rodilja, najvjerojatnije prouzročeno time što je liječnik prerezao arteriju.

''Još to nisam psihički prihvatila''

Istog dana drugi liječnik preuzima slučaj, a kod pacijentice je vidljiv hematom koji seže gotovo do donje polovine lijevog bubrega. Zbog posljedica su rodilji odmah morali ukloniti i maternicu. Došlo je i do prsnuća rane. Nesretna žena pokrenula je sudsku tužbu protiv bolnice. U javnost nije htjela ići imenom zato što trpi psihičke posljedice i u ovom trenutku nije spremna na javnu borbu protiv onih koji su joj uništili život.

- Nisam još u stanju psihički prihvatiti da se to meni dogodilo i da ovakva, unakažena i s teškim posljedicama moram hodati po svijetu - rekla nam je pacijentica. 

Sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb prof.dr. Hrvoja Vrčića zamolili smo za komentar oba slučaja. Odgovorio je da je riječ o sporovima koji su u tijeku zbog čega ništa ne može komentirati.

U trudnici ostavio iglu za šivanje

O dr. Trpimiru Goluži već smo pisali kad je u trudnici nakon zahvata serklaže ostavio iglu koja je u njoj bila puna tri mjeseca, do porođaja. Tvrdio je da nije kriv on nego zastarjela aparatura. No njome se koriste svi, ali bez takvih pogrešaka. 



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.