Obavijesti

News

Komentari 3

Zbog novca iz Europske unije imat ćemo moderan program

 Zbog novca iz Europske unije imat ćemo moderan program
1

Posljednjim natječajem EU-a na koji su se prijavili pazinski srednjoškolci osigurali su čak milijun kuna za “Unapređenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta”

VIDEO

Kako kroz kvalitetno osmišljene programe doći do bespovratnog novca iz Europske unije, znaju u pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile.

Posljednjim natječajem na koji su se prijavili osigurali su čak milijun kuna za “Unapređenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta”.

Riječ je o projektu koji je vezan za modernizaciju školskih kurikula u strukovnim školama, u skladu s potrebama rada na hrvatskom tržištu.

Ravnatelj škole Josip Šiklić rekao je da se radi o projektu koji je osmišljen za školovanje učenika za zvanje elektrotehničara kako bi se učenici nakon završetka lakše zaposlili.

Koordinatorica projekta, profesorica engleskog jezika i informatike Gorana Družeta, kazala je kako će se sve provoditi u pet koraka, a među najvažnijima su modernizacija i upotpunjavanje školskoga kurikuluma i rad s novom opremom, a provest će se i istraživanje tržišta rada.

- Sve je fokusirano na bolje opremanje škole i dodatnu edukaciju profesora, ali i učeničkih znanja te vještina. Osim upotpunjavanja kurikula, cilj je unapređenje tehničkih kapaciteta kroz adaptaciju prostora koji trenutačno nije u funkciji, nabavu nove opreme za elektrotehničku grupu predmeta, nabava nove informatičke opreme, ali i edukacija za nastavno osoblje. Krajnji rezultat projekta bi trebao biti stjecanje vještina kako bi baš naši učenici bili konkurentni na tržištu rada - rekla je koordinatorica projekta.

Oko 10 posto novca dobivenog iz projekta uložit će se u opremu, a preostalih 90 posto namijenjeno je edukaciji. U pazinskoj školi ima 690 učenika, a 14 je odjeljenja strukovne škole.

- Učenici su prezadovoljni zbog dobivenih sredstava jer ćemo im omogućiti bolje uvjete rada tijekom njihova školovanja. Prva smo srednja škola u Istri koja je dobila e-dnevnike. Potreban nam je još određeni broj računala koja će se od sredstava nabaviti, razni alati potrebni za izvođenje nastave - rekao je ravnatelj. Dodao je i kako se namjeravaju prijaviti na novi natječaj za gimnazije koji traje do 24. travnja, a koji se odnosi na projekte fakultativne nastave za prirodnu skupinu predmeta.

- Ova sredstva koja smo dobili nisu jedina. Još 2011. godine smo od Europe dobili oko 25.000 eura za projekt Leonardo da Vinci, program cjeloživotnog učenja, a ukupno smo, bez ovih milijun kuna, kroz sudjelovanje u raznim natječajima dobili oko 100.000 eura iz EU i ponosni smo zbog toga te ćemo i ubuduće nastojati kvalitetno raditi jer su naši učenici naša budućnost - ponosan je ravnatelj. 

Također, u sklopu projekta ”Iskustveno učenje i izvanučionička nastava” 11 nastavnika ove škole boravit će tjedan dana u Portugalu, Češkoj, Nizozemskoj i Škotskoj, gdje će se usavršavati za nove metode učenja i poučavanja izvan učionica. Pazinska gimnazija i strukovna škola sudjelovala je i u velikoj humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za djecu iz Malavija kojima je svaka pomoć dobro došla.

Dvije godine su radili na tom projektu COMENIUS, koji je i humanitarnog karaktera, zajedno s učenicima iz Portugala, Francuske, Bugarske, Italije i Hrvatske, te se dio novca predvidio za financiranje učenika jedne škole u južnome Malaviju. Projekt, među ostalim, omogućuje učenicima i nastavnicima stjecanje i unapređivanje vještina, ali i vježbanje timskog rada, društvenih vještina kao i korištenje informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Ravnatelj škole kazao je da je u njihovoj školi osnovan tim profesora za projekte vezane uz Europsku uniju, i sav dobiveni novac tijekom proteklih godina zapravo je rezultat neprekidnog rada i usavršavanja njihovih profesora. Učenici su oduševljeni takvim načinom rada u školi i kazali su, da mogu, da bi ponovno upisali baš pazinsku gimnaziju i strukovnu školu.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
VIDEO Radić: 'DP ne može biti u većini gdje je SDSS i Možemo!. Ne bojimo se novih izbora'
TKO JE BLIŽI VEĆINI?

VIDEO Radić: 'DP ne može biti u većini gdje je SDSS i Možemo!. Ne bojimo se novih izbora'

Peđa Grbin je rekao kako je na Domovinskom pokretu odluka što i kako dalje, a da je na stolu i opcija ponavljanja izbora