Obavijesti

News

Komentari 55

Zbog radova isključili struju pa ga na životu održali vatrogasci

Zbog radova isključili struju pa ga na životu održali vatrogasci
3

Elektra je u mjestu Razvođe krenula s radovima na održavanju mreže. Cijelo selo ostalo je bez struje, kao i bolesnik (79) koji je spojen na aparat za umjetno disanje

VIDEO

Drniški vatrogasci u srijedu su imali neobičan zadatak, osigurati električnu energiju za medicinski aparat koji održava vitalne funkcije bolesniku. 

Naime, Elektra je u mjestu Razvođe, općina Promina, ujutro krenula s radovima na održavanju električne mreže. Cijelo selo je ostalo bez struje, kao i kuća 79-godišnjeg Ante Sumana koji leži spojen na aparat za umjetno disanje, tzv. oksigenator.

- Oko 10.39 sati sin kroničnog bolesnika je nazvao i opisao nam problem. Jedna ekipa JVP Drniš, zajedno s medicinskom ekipom iz drniškog Doma zdravlja, za nekoliko je minuta bila u Razvođu s našim benzinskim agregatom. Održavali smo napajanje uređaja za umjetno disanje do 12.30 sati kada su radovi bili gotovi i kad je ponovno puštena u rad mjesna elektromreža - ispričao nam je vatrogasac iz operativnog dežurstva JVP Drniša, pokazujući nam stroj koji je Anti Sumanu spasio život.

Nisu znali da će struja biti isključena

U Razvođu ni u cijeloj općini Promina nisu znali da će struja biti isključena.

- Obično nas obavijeste o radovima i obustavi isporuke, ali ovaj put nisu, pa niti smo znali niti smo mogli obavijestili stanovnike da neće biti struje - kaže nam načelnik Općine Promina Tihomir Budanko.

Kako je Ante Suman zbog propusta Elektre umalo ostao bez života, ispričao nam je njegov sin Ivica (45). Ivica živi u Šibeniku, radi u Splitu, te nastoji što više vremena provesti kod roditelja u Razvođu upravo zbog ovakvih situacija.

- Roditelji su stari, otac nepokretan, a majka jedva pokretna Otac je prije tri dana pušten iz bolnice na kućnu njegu, ali svejedno 24 sata dnevno mora biti priključen na oksigenator. Upravo sam došao kući kad je nestalo struje. Zvao sam Elektru da prijavim kvar i da vidim što mi je poduzeti da spasim oca, ali više od pola sata je linija bila zauzeta. Preplašio sam se za očev život. Upravo zbog ovakvih situacija imamo u kući bocu komprimiranog kisika, ali ona se brzo potroši i ocu je neophodan aparat koji ne radi bez struje - kaže Ivica.

''Tek sam spustio slušalicu, već su bili tu''

Htio je nazvati Hitnu pomoć, ali dobio je Centar 112, koji je potom iskoordinirao akciju.

- Tek što sam spustio slušalicu, već su bili tu. Izvadili su iz vozila agregat, upalili ga i priključili na mrežu, tako da smo mogli odahnuti - kaže Ivica, ne zamjerajući ništa nikome, tek ističući zahvalnosti prema vatrogascima, Hitnoj pomoći i Centru 112.

Elektri spočitava da za prijavu kvarova imaju jednu jedinu liniju. 

- Oni su popravljali električne stupove koje je neki dan srušila bura. U selu je to tako, dogodi se da nestane struje. A da su oni i obavijestili o obustavi isporuke u dnevnom tisku, na radiju i na internetskim portalima, mojim roditeljima to ne bi puno pomoglo, jer su stari i ne mogu stalno čekati kad će gdje izaći kakva obavijest. Trebalo bi samo da Elektra ima više telefonskih linija da se može saznati kad će struja doći, jer nije svejedno hoće li obustava trajati sat, dva ili pet, da znamo što poduzeti - kaže Ivica.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa