Obavijesti

News

Komentari 19

Gadafijeve snage osvojile dio Misrate, pobunjenici grad Sirte

Gadafijeve snage osvojile dio Misrate, pobunjenici grad Sirte
23

Pobunjenici su objavili da su zauzeli Sirte, rodni grad Moamera Gaddafija te nastavili prodor prema glavnom gradu Tripoliju. Gadafijeve snage ušle su u Misratu

VIDEO

Snage Moamera Gadafija zauzele su dio Misrate u ponedjeljak, izvijestili su pobunjenici, iako su se borbe nastavile. Iz libijske vlade također kažu da su 'oslobodili' pobunjeničku bazu, javlja Reuters. Glasnogovornik pobunjenika u Bengaziju rekao je kako su grad Sirte pod njihovom kontrolom no za sada nema službenih potvrda. Novinari tvrde kako središtem grada još vladaju Gadafijeve snage, piše BBC

Zbog silovanja žene uhićen sin policijskog službenika u Libiji

Sin libijskog visokog policijskog dužnosnika uhićen je s još četvero ljudi zbog sumnje da je silovao i mučio Iman al-Obeidi. U razgovoru za Sky News, zamjenik ministra vanjskih poslova rekao je da su muškarci u pritvoru dok istraga traje. 

Iman al-Obeidi uletjela je u subotu u Rixos hotel u Tripoliju jer je znala da su tamo smješteni strani novinari i počela plačući pričati kako su ju silovali i mučili Gaddafijevi ljudi. Tvrdi da su ju držali zatvorenu dva dana. Žena, koja je navodno apsolventica prava, pokazala je ozljede na nogama te zapešćima za koje je rekla da su nastale od lisica.

Odvukli su ju policijski službenici, koji su čuvali novinare, stavljajući joj ruke preko usta i deku preko glave da ju ušutkaju. Zamjenik ministra Khalid Kaim tvrdi da se Iman ranije dogovorila sastanak s jednim od osumnjičenika. Međutim, ona je novinarima rekla da su ju oteli jer je iz Bengazija koji je pod opsadom pobunjenika. 

Kaim je priznao da je osiguranje pretjeralo i da nije bilo potrebe za potezanjem oružja. Glasnogovornik vlade tvrdi da se ozbiljno bave optužbama, da je žena vraćena svojoj obitelji i da je dobila odvjetnika. Stotine žena su u nedjelju marširale Bengazijem u znak podrške Iman.

Diplomat koji je pomagao Hrvatima se vraća kući

Ministarstvo vanjskih poslova preporučilo je diplomatu u Libiji Vojku Senkeru neka napusti tu zemlju. On je nedavno pomagao u evakuaciju hrvatskih državljana. Još je u kontaktu s onima koji su ostali u Libiji, kao obitelj Merlin, koja ističe da im je puno pomogao kao i cijelo veleposlanstvo.

Senker će, kada se stvari smire, u Libiji naslijediti veleposlanik Petar Ljubičić i tako popuniti mjesto koje je upražnjeno nakon afere s Jovanom Vejnovićem 2009. On je, podsjetimo, opozvan zbog optužbi za uvoz alkohola mimo zakona i pravila.

Pobunjenici zauzeli Gaddafijev rodni grad?

Pobunjenici su objavili da su zauzeli Sirte, rodni grad Moamera Gaddafija te nastavili prodor prema glavnom gradu Tripoliju. 

- Potvrđeno je da je Sirte pao u ruke pro-demokrata, rekao je glasnogovornik pobunjenika Shamsiddin Abdulmolah. Pad grada, 450 kilometara udaljenog od Tripolija, nije potvrđen od nezavisnih izvora, a novinari koji su tamo kažu kako nema nikakvih znakova da su pobunjenici ušli u centar grada. Objava je došla nekoliko sati nakon što je Nato u nedjelju od koalicije predvođene SAD-om potpuno preuzeo zapovjednu ulogu nad vojnim operacijama u Libiji i tako onemogućio saveznicima da napadaju Gaddafijeve snage ako to ugrožava civile. 

- Objavili su zauzimanje grada kad su došli na istočni rub, tako da status Sirtea još nije jasan. Rečeno nam je da su se Gaddafijeve snage povukle samo do Sirtea. No prvi put jučer su saveznici napali taj grad. Znamo da cilj UN-ove rezolucije nije zaštititi oružanu pobunu, no čini se da se upravo to događa, rekla je dopisnica Sky Newsa, Emma Hurd koja je smještena u Bengaziju. AFP javlja da je jutros u Sirteu odjeknulo bar devet snažnih eksplozija. 

Cameron i Sarkozy pozvali pristaše da napuste Gadafija 

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer David Cameron  u ponedjeljak su u zajedničkoj izjavi poručili kako 'Gadafi mora odmah otići' te njegovim priastašama poručili da ga napuste 'prije nego bude prekasno', javlja AP

- Pozivamo sve Libijce koji vjeruju da Gadafi vodi zemlju u propast, da preuzmu inicijativu i organiziraju proces tranzicije prema demokraciji - poručili su čelnici.

Kazali su kako žele ohrabriti Libijce da počnu razgovarati i pokretati reforme. Cameron je rekao kako novi početak zahtijeva tri stvari.

- Potrebno je pojačati suradnju sa zemljama arapskog svijeta, osigurati humanitarnu pomoć za oslobođene gradove u Libiji te pomoći planiranju novog poretka nakon što sukobi u Libiji završe - rekao je britanski premijer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...
KRONIKE POVJESNIČARA

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...

Tijekom 1984. raspisan je novi, ujedno i posljednji natječaj za jugoslavensku himnu

Gdje su danas članovi Rive? 'Ja sam pobijedio na Euroviziji, ali danas vozim taksi i sretan sam'
DOVELI EUROSONG U ZAGREB

Gdje su danas članovi Rive? 'Ja sam pobijedio na Euroviziji, ali danas vozim taksi i sretan sam'

Plus+ Na vrhuncu slave zadarsku grupu ugasio je rat. I svatko je otišao svojim putem. Emilija Kokić (55) jedina je ostala na estradi, no u međuvremenu je postala i psihoterapeutkinja te ima školu pjevanja
PROSLAVITE USPJEH LASAGNE Zgrabi Oranž  za 7 € i uzmi 20 € na Woltu i 77 € drugih kupona!
ČASTIMO POPUSTOM I DANAS!

PROSLAVITE USPJEH LASAGNE Zgrabi Oranž za 7 € i uzmi 20 € na Woltu i 77 € drugih kupona!

Zbog fantastičnog uspjeha Baby Lasagne akcija traje i cijelu nedjelju! Zgrabi fantastičnu ponudu