Obavijesti

News

Komentari 258

Giovanni: Zbog Tita godinama berem mnogo manje maslina

Giovanni: Zbog Tita  godinama berem mnogo manje maslina
8

Da je nismo morali posjeći dok je Tito ovuda prolazio kad je išao na Brijune, stara maslina davala bi 350, a ne samo 150 kilograma ploda, kaže Giovanni

VIDEO

Da je nismo morali posjeći dok je Tito ovuda prolazio kad je išao na Brijune, stara maslina davala bi 350, a ne samo 150 kilograma ploda, kaže Giovanni Castellicchio (72) iz Vodnjana.

Njegova golema maslina stara je oko 800 godina, a kako kaže, u vrijeme Tita toliko je bila narasla da je smetala kad je Titova povorka prolazila tom starom cestom na potezu od Fažane prema Brijunima. Kad je bila riječ o šefu bivše države, pazilo se na svaki detalj na njegovu putu, pa tako i na potencijalno opasne krošnje drveća.

- Bojali su se da se koja grana ne sruši na maršala, pa smo morali pola posjeći. Moj otac Antonio skratio ju je jer raste uz samu cestu, ali evo, još daje mnogo ploda. Čak četiri puta više nego ostale masline. Ipak daje manje nego što je nekada davala. Od nje ćemo i ove godine dobiti 20-ak litara vrhunskog maslinova ulja - rekao je Giovanni dok je brao plodove.

Zaštitni znak Vodnjana

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stara maslina vjerojatno je zasađena još u vrijeme u kojem su tim krajevima vladali Venecijanci, a ni dan danas nitko sigurno ne zna koja je to vrsta masline, pa ni njezin vlasnik.

- To je vrsta između žižulere i buže, a ulje od tako stare masline zaista bude specijalno. Imam oko 400 maslina i prosjek je da svaka daje 70-ak kilograma. Staru maslinu nas petero bere oko četiri sata - dodao je.

Upravo ta višestoljetna maslina zaštitni je znak Vodnjana jer na izlasku iz tog istarskoga gradića smiješi se s plakata.

- Možda daje toliko ploda jer raste u suhozidu, gdje je pogodno mjesto za njihov rast jer upravo zadržava vlagu. Iako je već dama u godinama, ne posvećujem joj neku posebnu pažnju u odnosu na ostale masline, ona jednostavno prkosi vremenu i u najboljim je godinama - kaže Castellicchio.

Na Vodnjanštini će biti maslina, ali u Dalmaciji su očajni

Mi nismo imali tih problema, ali maslinari diljem Istre, osobito Dalmacije, muku muče s maslinovom muhom. Ona jede plod masline te umanjuje njezinu vrijednost i urod. Mnogi će zbog toga ove godine imati manje ulja, kaže Sandi Chiavalon iz Udruge maslinara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 258
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag