Obavijesti

News

Komentari 0

Zbog zagađene vode: Kljunaši su završili na antidepresivima

Zbog zagađene vode: Kljunaši su završili na antidepresivima
1

Voda iz potoka i potočića oko Melbournea, čak i iz onih s vrlo malo otpadnih voda, sadržavala je "cijeli koktel lijekova", rekli su istraživači, ne skrivajući da su neugodno iznenađeni

VIDEO

Čudnovati kljunaši, koji žive u zagađenim vodama nedaleko od australskog grada Melbournea možda su izloženi polovici dnevne doze antidepresiva koja se propisuje ljudima, a u organizam je unose uobičajenom dnevnom prehranom - insektima i paucima, pokazala je studija.

Analizom uginulih insekata i pauka iz šest melburnskim potoka znanstvenici su otkrili tragove 69 različitih vrsta lijekova, pokazali su rezultati studije.

Znanstvenici su pojasnili da se lijekovi prenose hranidbenim lancem. Insektima se hrane pauci, a oni su hrana čudnovatim kljunašima. 

Lijekovi su u potoke dospjeli putem pogona za pročišćenje otpadnih voda koji ne uspijevaju ukloniti sve štetne spojeve što ih konzumiraju ljudi. Neki onamo stižu kroz septičke jame ili propusne vodovodne i kanalizacijske cijevi. 

Voda iz potoka i potočića oko Melbournea, čak i iz onih s vrlo malo otpadnih voda, sadržavala je "cijeli koktel lijekova", rekli su istraživači, ne skrivajući da su neugodno iznenađeni.

Ovo je prvo istraživanje u svijetu koje upućuje na to da u hranidbenoj mreži postoji niz farmaceutskih spojeva te da neke životinje mogu biti izložene polovici dnevne doze antidepresiva koja se propisuje ljudima, rekla je voditeljica studije Erinn Richmond.

Studija je pokazala da se "brojni lijekovi u tragovima zadržavaju u organizmima vodenih beskralježnjaka, ali i u vodenim tokovima odakle se ulijevaju u kopnena područja koja ih okružuju. Ondje ih konzumiraju pauci, ptice, šišmiši...", objasnila je Richmond. 

"Antidepresivi su lijekovi izvorno namijenjeni otklanjanju depresije kod ljudi, čiji su simptomi potištenost, bezvoljnost, tuga, beznađe, očaj i manjak energije", rekao je suautor studije Michael Grace. 

"Sada kada smo otkrili lijekove namijenjene ljudima u organizmima životinja, moramo pokušati otkriti kakav učinak oni na njih imaju i u kolikoj im mjeri štete", kazao je Grace. 

Rezultati studije znanstvenika sa sveučilišta Monash u Melbourneu objavljeni su u časopisu Nature Communications.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.