Obavijesti

News

Komentari 114

Zbogom granicama tek 2016., u EU ćemo službeno dogodine

Zbogom granicama tek 2016., u EU ćemo službeno dogodine
6

Primjena Schengenskog sporazuma počet će za nekoliko godina, a euro će se uvesti tek kad ekonomski budemo spremni. EU je pomno prati Hrvatsku

VIDEO

Pozitivno izjašnjavanje Hrvata za ulazak u Europsku uniju ne znači automatski njeno pristupanje zajednici europskih zemalja. Ugovor o pristupanju, koji smo potpisali krajem 2011., sad trebaju potvrditi sve zemlje članice. Uz to, Hrvatska je pod monitoringom, što znači da EU pomno nadzire držimo li se svih odredbi koje smo prihvatili potpisivanjem sporazuma. Svakih šest mjeseci do ulaska, 1. srpnja 2013., sastavlja se izvješće, u kojem je detaljno opisan napredak, ali i u kojem se eventualno upozorava na propuste koje moramo ispraviti.

Odmah nakon ulaska Hrvati će dobiti neka prava koja imaju državljani ostalih zemalja članica. No otvaranje granica i uvođenje eura još će pričekati. Nova članica euro može uvesti najmanje dvije godine nakon pristupanja. No od vremenskog roka važnije je da ispuni neke ekonomske kriterije. Također, Schengenski sporazum počinje se primjenjivati nakon nekoliko godina. Nepostojanje granica između zemalja Europske unije smanjit će čekanja na graničnim prijelazima i poboljšati prijevoz ljudi, ali i roba, što će utjecati i na proboj Hrvatske na međunarodno tržište. Također, naše tvrtke će se odmah moći prijavljivati na strane natječaje. U EU detaljno je regulirano i radno pravo, tako da radnici rade maksimalno 48 sati na tjedan, uključujući prekovremene sate, a obvezna je i pauza nakon šest sati neprekidnog posla.

Propisan je i minimalno jedan dan neprekidnog odmora u tjedan dana, plaćeni godišnji odmor i maksimalno trajanje noćne smjene od osam sati na dan. Hrvati će se lakše moći zapošljavati izvan granica zemlje, no neke članice mogu ograničiti državljanima Hrvatske zapošljavanje na razdoblje od dvije, pet ili sedam godina. Isto može odlučiti i Hrvatska o zapošljavanju stranih državljana. Stranci će moći kupovati zemljište u Hrvatskoj, no kako i kad, odlučit ćemo sami. Prodaju zemljišta možemo odgoditi na sedam godina od ulaska u EU. Kao i dosad, vlasnici zemljišta sami će odlučivati hoće li prodati svoju zemlju Hrvatima ili ostalim državljanima Europske unije.

Nakon referenduma parlamenti moraju potvrditi sporazum

Nakon pozitivnog odgovora na referendumu sve države EU moraju potvrditi Ugovor o pristupanju Hrvatske. Tad se ugovor smatra valjanim.

2012. Odabir promatrača u Europarlamentu

Poslije referenduma Sabor će izabrati 12 promatrača u Europskom parlamentu. Šest će ih biti iz redova SDP-a, jedan iz HNS-a i pet HDZ-ovih.

Od 2012. do 2013. monitoring i izvješće o uspjehu

Budući da je Hrvatska “pod nadzorom”, EU je pomno prati. Svakih šest mjeseci piše se izvješće u kojem se ocjenjuje napredak.

1. srpnja 2013. ulazak Hrvatske u EU

Prema planu, u zajednicu europskih zemalja trebali bismo ući 1. srpnja 2013. Neka prava dobit ćemo odmah, a na ostala ćemo pričekati.

2013. strani natječaji

Odmah nakon ulaska u EU hrvatske tvrtke mogu sudjelovati u svim javnim natječajima na području EU i konkurirati svojim proizvodima. Također, na natječaje u Hrvatskoj mogu se prijaviti i strane tvrtke.

2015. početak korištenja eura

Minimalno dvije godine moraju proći od ulaska do uvođenja eura, no ulazak jedinstvene valute u Hrvatsku ovisi o raznim kriterijima.

2016. otvaranje Schengenske zone

Nekoliko godina od ulaska Hrvatska će početi primjenjivati Schengenski sporazum. U sve zemlje EU tad će se moći putovati slobodnije.

2020. kupovanje zemljišta u RH

Hrvatska neće odmah moći prodavati zemljišta strancima. Ovisno o odluci, državljani EU zemlju će moći kupovati za dvije, pet ili čak sedam godina od ulaska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.