Obavijesti

News

Komentari 169

Zbogom, skupa i nekvalitetna hrano: EU parlament je odlučio

Zbogom, skupa i nekvalitetna hrano: EU parlament je odlučio
1

Članice EU imaju dvije godine za prilagodbu novoj direktivi. Za tvrtku koja i dalje bude radila proizvode različite kvalitete kazna može biti do četiri posto prometa

VIDEO

Europski parlament izglasao je zabranu različite kvalitete proizvoda u Europskoj uniji. Biljana Borzan, SDP-ova europarlamentarka objavila je video slavlja u Europskom parlamentu na Twitteru. Upravo ona je početkom mandata otvorila ovo pitanje te provela prvo istraživanje za hrvatsko i njemačko tržište koje je pokazalo kako je trećina proizvoda na našem tržištu niže kvalitete, a često skuplja. Nakon njenih rezultata, HIPP je odlučio povući manje zdravu dječju kašicu s našeg tržišta. Borzan je potom postala izvjestiteljica Europskog parlamenta za različitu kvalitete hrane te je s kolegama uspjela privući 800 tisuća eura za europsko istraživanje.

Direktiva, koju je Parlament odobrio s 474 glasova za, 163 protiv i 14 suzdržanih, sada će se podnijeti na odobrenje Vijeću ministara EU-a. Članice EU imaju dvije godine za prilagodbu novoj direktivi. Za tvrtku koja i dalje bude radila proizvode različite kvalitete kazna može biti do četiri posto prometa.

Direktiva o zabrani različite kvalitete naizgled istih proizvoda različitih karakteristika odnosi se na prehrambene, kozmetičke te proizvode za pranje i čišćenje, ali i tehničke te automobile.

Navodimo razlike s testiranja iz 2017. godine

Sirup jeftiniji od šećera

U Zagrebu su Coca-Colu radili s glukozno-fruktoznim sirupom, a u Berlinu sa šećerom saharozom.

Njemački je bolje prao 

Arielov prašak za rublje iz Njemačke bio je puno učinkovitiji pri pranju na 40 stupnjeva. Naš je bio i skuplji.

Manje povrća 

Krumpir i mrkvu sadržavala je Hippova kašica koju su prodavali u Njemačkoj, a kod nas samo mrkvu i mnogo više riže.

Skuplji 110 posto 

Nije bilo razlike u kvaliteti čipsa Pringles original, ali jest u cijeni. Kod nas je bio više nego dvostruko skuplji.

Otkošteno meso nije meso 

Kod nas su hrenovke Wudy bile jeftinije nego u Njemačkoj, ali su bile od sirovine koja se ne zove meso.

Cijena viša 46 posto

Kvaliteta konzervi tunjevine Rio Mare bila je ista, ali u Hrvatskoj je bila 46 posto skuplja nego u Njemačkoj.

Tuširali smo se skuplje 

Nije bilo razlike u kvaliteti Niveina gela za tuširanje, ali isto pakiranje kod nas je bilo 56 posto skuplje.

Više zamjene za kakao 

U Njemačkoj je Milka imala jedan emulgator, a kod nas soja lecitin i E476, koji rabe kao zamjenu za kakao.

U Hrvatskoj su bili kvalitetniji

Bolji u Hrvatskoj nego u Njemačkoj bili su samo Haribo gumeni bomboni s okusom kole. Bili su i 39 posto skuplji.

Manje mlijeka

Nutella je u Njemačkoj sadržavala samo obrano mlijeko, a u Hrvatskoj i sirutku u prahu. Kod nas je bila 28 posto skuplja.

Kakvoća ista, cijena slična

Špageti Barilla bili su iste kvalitete kod nas i u zemljama na zapadu Europske unije, a i razlika u cijeni bila je zanemariva.

Plaćali smo puno više

Čak je 79 posto skuplja bila pasta za zube Colgate u hrvatskoj nego u Njemačkoj. Kvaliteta je bila jednaka.

- Prije šest godina, kada sam počela raditi na problemu različite kvalitete proizvoda, činilo se nevjerojatnim da ćemo danas imati zakon o zabrani te prakse koja je duboko nepravedna. To je rezultat šest godina uvjeravanja, istraživanja, izvješća i preporuka. Nitko više neće moći tvrditi da primjerice Hrvati ili Bugari baš eto žele manje zdravu hranu, deterdžente koji slabije peru ili pak tehniku koja je lošije kvalitete - rekla je Borzan dodajući kako je za milijune građana Europske unije ovo iznimno emotivna tema.

- Jer smo se osjećali kao građani drugog reda, i to s pravom!  Ovim zakonom Parlament pokazuje da nema podjele na istok i zapad i da smo svi jedna Europa. Možda nismo svi isti, ali svi moramo biti ravnopravni - poručila je.

Povjerenica Europske komisije Vera Jourova je u svom govoru zahvalila zastupnicama Olgi Sehnalovoj i Biljani Borzan koje su gurale ovo pitanje kada za njega nije bilo sluha. Obećala je i da će pogurati njihov pilot projekt kojim bi Komisija bolje financirala nacionalna tijela zadužena za provođenje ovog zakona kako bi što bolje zaživio u praksi.

- Kako se proizvođači ne bi domislili novih načina za varanje potrošača, u Direktivi je jasno propisano da će se dvije godine nakon stupanja na snagu ponovno raditi analiza tržišta i provjeriti je li potrebno još nadopuniti zabrane. To je nešto na čemu sam inzistirala“ - pojasnila je Borzan.

 

Tek jedna od prednosti života u EU

Ova je pogodnost tek jedna u nizu koju nudi život u Europskoj Uniji. O tome mlade pratitelje uče JoomBoos youtuberi koji, u suradnji s Europskim parlamentom u kampanji #ovajputglasam potiču mlade na izlazak na izbore za EU parlament. Izbori se održavaju 26. svibnja ove godine, a hrvatski youtuberi u edukativnom su kvizu 'Znaš il' padaš', zajedno s natjecateljima, prvo prošli razne izazove i odgovarali na pitanja vezana uz Europsku Uniju, kako bi mladima približili njezinu veliku važnost. 

Pobjednik kviza Marco Cuccurin s youtuberima je zatim krenuo na Eurotrip putovanje, kako bi iz prve ruke naučio sve o Europskoj Uniji u zemljama koje su njezine članice. 

Pogledajte epizodu Eurotripa iz Berlina:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 169
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je