Obavijesti

News

Komentari 146

'Zbogom štakorima': Dobili su stan te sada odlaze iz barake

'Zbogom štakorima': Dobili su stan te sada odlaze iz barake
1

Sramota: Nepokretna Olgica Hodko (57) i njezin suprug Dragutin Gudek (51) živjeli su u 15 kvadrata u zagrebačkoj Dubravi, bez zahoda, struje i vode. Uz peć na drva

VIDEO

Idemo proslaviti, rekao je Dragutin Gudek (51) pozivajući nas na kavu. Nevjenčana supruga Olgica Hodko (57) i on konačno dobivaju dom. Baraku u kojoj borave zadnjih deset godina napuštaju već sutra.

O katastrofalnim uvjetima u kojima žive, u prostoru od samo 15-ak kvadrata u zagrebačkoj Dubravi, pisali smo prije desetak dana. Grad Zagreb jučer je pozvao Dragutina na sastanak na kojem je saznao da su dobili stan na zagrebačkoj Savici.

- Na drugom je katu zgrade. Ima 37 kvadrata. Moram odmah javiti Olgici - presretan je bio Dragutin i nazvao suprugu.

- Hvala Bogu - rekla je ona.

Olgica je nepokretna, pa nije mogla niti doći na sastanak s predstavnicima Grada.

- Moram zvati sanitet kako bi je oni mogli prevesti na novu adresu - rekao je Dragutin nakon što je doznao da je primopredaja ključeva već u četvrtak u 10 sati. 

Jedini problem, dodao je, bit će prenijeti Olgicu na drugi kat. Zgrada ima lift, ali invalidski krevet ne stane u njega. Nakon operacije kuka prije dvije godine Olgica ne može biti u sjedećem nego je neprestano u ležećem položaju.

- Šipke koje su joj ugrađene onemogućuju joj sjedenje. Netko će je morati okomito pridržati u liftu do drugoga kata - zaključio je Dragutin, koji je uz svoju suprugu 24 sata na dan, ali dosad nije ostvario status njegovatelja. 

U baraci, koju konačno napuštaju, nemaju zahod, struju ni vodu. Griju se i kuhaju na peć na drva, a naviknuli su se i na štakore.

- Jednom mi je došao na krevet - ispričala nam je tijekom našeg posjeta Olgica, dok nam je Dragutin pokazivao mrežu koju je zbog njih stavio na prozor.

- Novi stan je većim dijelom namješten. Imamo kuhinju, regal s televizorom, a dobio sam i krevet - veselo nam je rekao.

Olgičin invalidski krevet već je star i nestabilan, ali Vinko Marić, poduzetnik i humanitarac, obećao im je riješiti taj problem. Jednokratno im je, kad ih je nedavno posjetio, dao 2000 kuna. Olgica prima 1250 kuna invalidnine te od Grada dobivaju još 200 kuna.

Supružnicima pomaže i Marijana Matešić s prijateljima te se njoj, na Facebook, mogu javiti svi koji im žele pomoći.

Zahvaljuju humanitarcima

U baraci u kojoj su živjeli u nehumanim uvjetima, supružnike su mjesecima obilazili brojni humanitarci.

Nakon operacije samo leži 

Šipke koje su joj ugrađene tijekom operacije kuka Olgici onemogućuju da sjedi. Nadaju se da će si moći priuštiti novu operaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.