Obavijesti

News

Komentari 136

ZDS u Splitu, nacist na televiziji, ustaša na Pantovčaku. Koliko ima tih 'dvostrukih konotacija'?

ZDS u Splitu, nacist na televiziji, ustaša na Pantovčaku. Koliko ima tih 'dvostrukih konotacija'?

Prošle subote Split je odjekivao od ustaškog pozdrava, jučer se u reality showu pojavio mladić s nacističkom tetovažom i ljubavlju prema Adolfu Hitleru, a jutros je Zoran Milanović ugostio ZDS provokatora iz Okučana.

VIDEO

Split je prošle subote, upravo na obljetnicu osnutka NDH, bio poprište obilježavanja tridesete godišnjice osnutka 9. bojne HOS-a, kada je gradom odjekivao pozdrav "Za dom spremni", a po raznim lokacijama zamijećene su zastave s ustaškim i NDH obilježjima.
Vladajuća politika nije se o tome oglasila.

Jučer na RTL televiziji krenula je trinaesta sezona serije "Ljubav je na selu" u kojoj se našao i 29-godišnjak iz Pokleka pored Samobora na čijoj se podlaktici vidio istetovirani nacistički slogan "Moja čast se zove odanost", kojim su se služili SS odredi.

RTL je objavio tek da "obilježja na tijelima kandidata nemaju nikakve veze sa sadržajem, kao ni sa stavovima RTL-a Hrvatska", te da je "kandidat Jurica, kao i svi ostali kandidati, u emisiji fokusiran na traženje srodne duše". 

Srodni führer

Iako je jednu već pronašao: Adolfa Hitlera, za čiji "Mein Kampf" na Facebooku navodi da mu je najdraža knjiga.

A jutros je na Pantovčaku predsjednik Republike Zoran Milanović ugostio predstavnike braniteljskih postrojbi, među kojima i Zorana Marasa, predsjednika Udruge specijalne policije, koji je lani u Okučanima nosio majicu "Za dom spremni" zbog koje je Milanović napustio obilježavanje akcije "Bljesak".

Policija tada nije kaznila Marasa, a jutros ga je primio šef države.

Eto kako Hrvatska živi s fašizmom, nacizmom i ustaštvom.

Prigodničarski fašizam

Malo se slavi na ulicama drugog najvećeg grada, malo se promovira na televiziji, malo se ugošćuje u Uredu predsjednika. Prigodničarski, neobavezno, državnički. U svim prigodama, na svim platformama, u svim oblicima.

RTL televizija nije navela da će sankcionirati svog natjecatelja s nacističkim obilježjima, premda je isticanje simbola nacističkih i fašističkih režima kazneno djelo. Stoga jedva čekamo novu epizodu emisije u kojoj deklarirani nacist traži srodnu dušu.

Vladajuća politika, ona koja se priprema za skoru komemoraciju u Jasenovcu, nije osudila HOS-ovo orgijanje u Splitu, niti poruke veterana Marka Skeje da je pozdrav "Za dom spremni" hrvatskom narodu ono što je "za Crkvu 'Hvaljen Isus i Marija'". 

Nismo čuli ni da se Katolička crkva od toga ogradila.

A sad Zoran Milanović poziva na Pantovčak osobu koja je na službenoj komemoraciji nosila ustaška obilježja zbog koje je predsjednik države demonstrativno napustio Okučane. 

Nema problema

Trebala je to tada biti poruka da takva obilježja, kao i osobe koje ih koriste na javnim manifestacijama, a da pritom čak i nisu pripadnici HOS-a, nisu prihvatljiva. Maras se zbog toga nije ispričao, štoviše, ostao je čvrsto pri svojoj odluci da nosi ustašku majicu.

Ipak, Milanović, koji je tada poručio da spomen ploču HOS-a "treba negdje baciti", od toga danas više ne pravi problem. 

A očito ga više ne pravi nitko. Javno isticanje ustaških i nacističkih obilježja postalo je toliko normalno da se nitko ne to više ni ne osvrće, što je zapravo i bila intencija provokatora. Normalno je urlati "Za dom spremni", normalno je nositi ustaške majice, normalno je isticati nacističke tetovaže na nacionalnoj televiziji.

Srodne duše

Naravno, u demokraciji svatko ima pravo biti ustaša ili nacist, ali u liberalnoj demokraciji ne smije to isticati javno, nositi simbole, izvikivati pozdrave, pokazivati tetovaže. To nije samo protuustavno, nego i protuzakonito, kao i protivno svim civilizacijskim normama.

Ali valjda se ovdje opet radi o kontekstu: jednom je komemoracija u Splitu, drugi puta traženje srodne duše na RTL-u, treći puta državnički razgovori na Pantovčaku...

Postaje očito da ovdje nemamo više  posla samo s "dvostrukim", već s višestrukim konotacijama. A kako je krenulo, te konotacije nam više neće biti ni potrebne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.