Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Zebec: Matanić je sam htio surađivati s USKOK-om

Bivši odvjetnik Roberta Matanića, Zvonimir Zebec rekao je na sudu da nikada nije pričao s Bajićem o davanju statusa krunskog svjedoka R. Mataniću

Pixsell
Foto: Pixsell

Robert Matanić je tražio suradnju s DORH-om jer je tvrdio da ni za što što mu se stavljalo na teret nije kriv. Sljedećega dana dao je iskaz pred istražnim sucem i ostao je pri onome što je rekao dan ranije. Kako je iskazao želju za suradnjom, govorilo se o dobivanju statusa krunskog svjedoka, rekao je odvjetnik Zvonimir Zebec u nastavku suđenja za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića na zagrebačkom Županijskom sudu. Objasnio je kako je podnio Uskoku zahtjev za pokretanje postupka davanja statusa krunskog svjedoka Robertu Mataniću te da mu je on u više navrata davao informacije koje je prosljeđivao Uskoku. U svojim iskazima spominjao je Milovanovića i Gudurića.
- Nakon što je iskaz dao Tomislav Marijanović, Matanić je proslijedio pismo Uskoku jer je smatrao da je u tom iskazu izneseno niz laži i podmetanja - priča Zebec, koji je tražio razgovor s Uskokom na Matanićev zahtjev. Na razgovoru su bili Dinko Cvitan i predstavnik optužbe Slobodan Šašić. Cvitan je samo kazao Mataniću neka im otkrije ono što misli da će njemu biti od koristi, ali i što će koristiti Uskoku u rasvjetljavanju zločina. Nakon toga je otišao sa sastanka. Zebec je rekao da je taj sastanak bio u lipnju, a obrana tvrdi da je sastanak bio 22. prosinca, isti dan kada je Matanić davao iskaz istražnom sucu, za koji je poslije rekao da je lažan. Zebec kaže da nije razgovarao ni s kim iz policije o dobivanju statusa krunskog svjedoka za Matanića te da nije razgovarao s Bajićem. Kaže da mu je Matanić samo rekao kako mu je Tihomir Kralj prenio poruku o tome da bi mogao dobiti status krunskog svjedoka. Nakon pauze obrana Roberta Matanića ocijenila je da je iskaz odvjetnika Zvonimira Zebeca neistinit. Tvrde da je zanijekao sastanak od 22. prosinca i da je govorio o sastanku iz lipnja, ali na način da izbjegne pitanja o garancijama koje je očekivao prvooptuženi Robert Matanić. Tvrde da je lagao o učestalosti kontakata s Uskokom te su zatražili ispis njegovih poziva Uskoku i službene podatke koliko je puta tko posjetio Matanića u zatvoru. Zamjenik ravnatelja Uskoka Slobodan Šašić suglasan je da se iz zatvora pribave podaci o posjetama te je tražio dopunsko svjedočenje Zebeca. Suđenje se nastavlja u srijedu 17. veljače.

Možda vas zanima i ovo:
Message