Obavijesti

News

Komentari 100

Zekanović je izašao iz Srednjeg vijeka. Ali samo zbog cjepiva. Ne i zbog prava žena i manjina

Zekanović je izašao iz Srednjeg vijeka. Ali samo zbog cjepiva. Ne i zbog prava žena i manjina
1

Slatko je bilo vidjeti kako se Zekanović u Otvorenom rugao Bartulici i drugim desničarima tako što je u polemici oko cjepiva vrtio globus. Ipak, zapeo je u Srednjem vijeku u vezi prava žena, gejeva, Srba

VIDEO

Simpatično je bilo sinoć vidjeti Hrvoja Zekanovića kako je vrtio globus dok je u Otvorenom polemizirao s kolegom zastupnikom Stipom Bartulicom, inače nekadašnjim savjetnikom ljevičarskog predsjednika Republike Ive Josipovića.

Tako je slatko sprdati se s ravnozemljašima. Naročito kad to radi netko njima tako politički blizak.

No to ne znači da je Zekanović neki veliki prosvjetitelj. 

Dapače, njegovi politički stavovi, njegov svjetonazor i ideologija često se ne miču dalje od mračnog Srednjeg vijeka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To što sada vodi kampanju za cijepljenje protiv Covida, vjerojatno samo zato što ga je prebolio, pa se u Hrvatskom saboru dere na antivaksere i desničare, ne znači da je jednako napredan i moderan u odnosu prema ženama, prema obitelji, prema seksualnim ili nacionalnim manjinama.

"Normalni desničar"

Možda je Zekanović primjer kako desničar ipak može istodobno biti i zagovornik cijepljenja i znanosti, koliko god se to sada pokušava izvitoperiti, odnosno koliko god desnica koristila antivaksere za svoje juriše na Plenkovićevu Vladu, ali Zekanović je također na brojnim primjerima pokazao kako desničari mogu biti zatucani, nazadni, uskogrudni, netrpeljivi, pa nekad i opasni.

I to nije bilo nimalo smiješno ni simpatično.

Zekanović je tako bio protiv Istanbulske konvencije, upozoravajući kako iza toga stoji rodna ideologija. "Radi se o laži, demagogiji i neistinama, zakonu koji će duboko štetiti hrvatskom narodu i svi to znaju", govorio je svojedobno Zekanović, napominjući kako je očekivao od HDZ-ovih ministara da će glasati protiv konvencije, "kako osjećaju, kako su ih odgajali, kako u konačnici kaže Katolička crkva".

Ista ona Katolička crkva koja je spaljivala ljude koji su okretali globus. 

To nije bilo baš prosvjetiteljski, zar ne?

Udri po migrantima

Također, Zekanović je javno huškao protiv migranata, tvrdeći kako je u Hrvatskoj "na tisuće ilegalnih migranata koji ugrožavaju sigurnost građana" te koji "pokušavaju kolonizirati europski prostor". Radi se o migrantima kojima je papa Franjo simbolički prao noge, demonstrirajući kršćansku poniznost pred ljudima u nevolji.

Zekanović je, međutim, na snimke premlaćivanja migranata na hrvatskoj granici tvrdio kako "policija radi svoj posao", tumačio kako je "snimka dosta nejasna, nije transparentna", a onda pitao zastupnike ljevice "što bi oni napravili kada bi u njihov stan, njihovu kuću ili dvorište, ulazili ne samo migranti, nego bilo tko".

Vjerojatno bi ih trebali kršćanski premlatiti.

Strina i hrčak

Također, Zekanović je bio taj koji je "outao" HDZ-ove političare da su homoseksualci, pa se branio da je "promovirao tu zajednicu tako da je dao do znanja da imaju u HDZ-u visokopozicioniranog predstavnika", premda je u drugom navratu ustao protiv "nedopustive prikrivene ili javne propagande LGBT zajednice".

Govorio je Zekanović da se djeca "kao eksperiment" daju na udomljavanje homoseksualnim parovima, te optuživao LGBTQ zajednicu da žele da "po jednakim kriterijima dvije lezbijke mogu usvojiti djecu kao heteroseksualni parovi". "Strina i hrčak nisu obitelj" govorio je danas tako progresivni Zekanović.

Koji je također Miloradu Pupovcu poručio da je "trebao 1995. godine pobjeći u Srbiju".

Ništa od toga nije bilo simpatično, kao sinoćnje Zekanovićevo okretanje globusa u inat navodnom "ravnozemljašu" Bartulici. 

Strah od smrti. Vlastite.

Ali eto, kad se desničaru Zekanoviću njegov život nađe u opasnosti, onda je pokazao da može biti malo napredniji i fleksibilniji, dapače zelotski glasan, nego kad su ogroženi životu migranata ili kad se treba petljati u privatne živote žena ili homoseksualaca.

Zekanović je napredan kad je njegova stražnjica u pitanju, ali je zato spreman opaliti po toj stražnjici svakoga tko mu se ne sviđa. Nečiju sražnjicu nabosti na bodljikavu žicu, nečiju poslati pod policijski pendrek, nekoga baciti pod batinu svakog pravovjernog Hrvata, nekoga poslati u Srbiju, a neke naprosto prepustiti batinama njihova bračnog partnera.

Zekanović je odlučio vaditi mast svojim desničarima s kojima dijeli istu politiku (pa i netrpeljivost) prema pravima žena, manjina, migranata, liberala i progresivaca. Možda je to zato što je postao HDZ-ov žeton. Možda je to zato što se prepao Covida. Ili pati od post Covid sindroma.

Ali eto, ako ništa drugo korona je makar natjerala jednog konzervativnog desničara da preskoči ideološku barikadu i prizna svijetu da je Zemlja okrugla. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...