Zekanović tražio broj državne odvjetnice, Malenica demantira optužbe da utječu na DORH | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 5

Zekanović tražio broj državne odvjetnice, Malenica demantira optužbe da utječu na DORH

Zekanović tražio broj državne odvjetnice, Malenica demantira optužbe da utječu na DORH

Ministar Malenica također je istaknuo da nema utjecaja izvršne vlasti na pravosuđe. Pravosudna tijela su, kaže Malenica, i dalje neovisna, nepristrana i rade bez ikakvog pritiska

VIDEO

Saborsku raspravu o izmjenama pravosudnih zakona oporba je u srijedu iskoristila kako bi upozorila na nedopustiv utjecaj izvršne vlasti na Državno odvjetništvo, što je resorni ministar Ivan Malenica odlučno demantirao, istaknuvši da nema nikakvog pritiska Vlade na rad DORH-a.

"Vrijeme je da se glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek očituje u vezi medijskih napisa o pritiscima iz Vlade na DORH", istaknula je Vesna Nađ (NZ) tijekom objedinjene rasprave o izmjenama zakona o Državnoodvjetničkom vijeću i Državnom sudbenom vijeću.

Nađ je ustvrdila da glavna državna odvjetnica ne smije informirati premijera o eventualnim postupcima koji se vode protiv vladinih dužnosnika, ma koliko njezin mandat ovisi o glasovima vladajućih, te je predložene zakonske izmjene nazvala "normativnom svetom vodicom".

Tema navodnih pritisaka izvršne vlasti na pravosuđe dominirala je i u ostalim raspravama oporbenih zastupnika.

Karolina Vidović Krišto (NZ) upozorila je da se "premijer Andrej Plenković javno hvalio da je nazivao glavnu državnu odvjetnicu te joj sugerirao što treba raditi". Pozivajući se na objavu tjednika Nacional da Hrvoj Šipek redovito posjećuje Plenkovića, ustvrdila je da je riječ o otvorenom kršenju Ustava i zakona.

Na isto se pitanje nadovezao i Mostov Nikola Grmoja upozorivši na situaciju da premijer priznaje kako zove glavnu državnu odvjetnicu i zapravo ju uvjerava da ne treba pokretati progon protiv jednog ministra. Grmoja kaže da i on ima informacije da na mjesečnoj razini državna odvjetnica informira premijera o istragama protiv vladinih dužnosnika.

Dalija Orešković (SsIP) ustvrdila je kako nije dovoljno samo HDZ smijeniti s vlasti, jer se to već u povijesti dogodilo dvaput ali bez dugoročnog boljitka.

"Ako želimo nešto bolje, treba promijeniti Ustav tako da glavni državni odvjetnik bude neovisniji s mandatom od osam godina bez mogućnosti produžetka. Državnoodvjetničko i Državno sudbeno vijeće treba restrukturirati jer tamo nemaju što tražiti saborski zastupnici, a treba uspostaviti i sustav kontrole imovinskih kartica a ne da se ona obavlja 'kada se za to steknu uvjeti'", poručila je Orešković.

Plenki zove, njoj već neugodno: DORH i Vlada tvrde da on nije zvao Hrvoj Šipek za Paladinu
Plenki zove, njoj već neugodno: DORH i Vlada tvrde da on nije zvao Hrvoj Šipek za Paladinu

Zekanović pitao zastupnike za broj glavne državne odvjetnice

Oporbi je odgovorila Marija Jelkovac (HDZ) istaknuvši da se vladajuća većina ozbiljno želi obračunati s korupcijom u društvu, što je, kaže vidljivo kroz sve zakonske izmjene u resoru pravosuđa.

"Odbacujemo sve optužbe o korupciji i suradnji izvršne i pravosudne vlasti na način kako se ovdje imputira i neosnovano blati pojedince, predsjednika Vlade i izvršnu vlast u cjelini. Moramo govoriti o stvarnim problemima i načinu kako ih rješavati, a ne ovako paušalno ispaljivati ocjene o korupciji i o tome tko ju čini", poručila je Jelkovac.

Ministar Malenica također je istaknuo da nema utjecaja izvršne vlasti na pravosuđe. Pravosudna tijela su, kaže Malenica, i dalje neovisna, nepristrana i rade bez ikakvog pritiska, te nema utjecaja premijera na rad glavne državne odvjetnice. Pojasnio je i da postoje određene dodirne točke poput arbitraža, zastupanja interesa i imovinsko-pravnih zahtjeva Republike Hrvatske gdje je potrebna suradnja između izvršne vlasti i DORH-a u interesu države.

Malenica je ustvrdio da se predloženim zakonskim izmjenama želi osigurati učinkovitiji rad Državnoodvjetničkog i Državnog sudbenog vijeća, unaprijediti postupci imenovanja pravosudnih dužnosnika te povećati njihova odgovornosti i transparentnost u radu.

Utvrđuje se i koliko odluka sudac mora poduzeti u određenoj godini da bi ispunio normu. "Do sada je bilo propisano da mora ispuniti 80 posto norme, a sada je to sto posto, kako bi se povećala učinkovitost sudova", rekao je ministar.

HDZ-ovac 'pegla' situaciju sa šefovim pozivom DORH-u: 'Tema Milanovića je bila usput'
HDZ-ovac 'pegla' situaciju sa šefovim pozivom DORH-u: 'Tema Milanovića je bila usput'

"Državnoodvjetničko i Sudbeno vijeće su dva važna tijela koja odlučuju o imenovanju i razrješenju pravosudnih dužnosnika, a ovim zakonskim promjenama dodatno će se osigurati da pravosudni sustav bude efikasniji, kvalitetniji i odgovorniji", poručio je Malenica.

Željko Sačić zatražio je stanku u ime Kluba Hrvatskih suverenista kako bi iznio stajalište da Malenica nije poduzeo dovoljno da Hrvatsku zaštiti od "pravnog šikaniranja i mirnodopske agresije Republike Srbije koja podiže optužnice protiv hrvatskih branitelja".

"Kao ministar i kao član međuresorne grupe trebali ste poduzeti sve da se to spriječi i da se Republiku Srbiju dovede u red, da ju se suoči s njezinom krvavom ratnom prošlošću, da plati ratnu štetu hrvatskom narodu, riješi granice s Hrvatskom, slučaj nestalih i procesuira sve koji su počinili ratni zločin na području Hrvatske", poručio je Sačić.

Hrvoje Zekanović (NZ) upitao je pak zastupnike ima li tko broj glavne državne odvjetnice jer bi je on, kaže, nazvao i pitao da konačno napravi svoj posao.

"Predsjednik Milanović je optužio mene i premijera Plenkovića za kriminal, da on meni u torbi nosi novce. Ili neka pokrene proces protiv nas i neka ispita Milanovića što o tome zna, i ako je lagao, neka ga smjesti u ludnicu. Na kraju, čovjek je lud i neozbiljan", rekao je Zekanović

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori
IZ MINUTE U MINUTU

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori

Dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke i trafostanice Brinje.

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka
DIJETE POGINULO U EKSPLOZIJI

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka

Tragedija se dogodila na vojnom poligonu poznatom kao 'Crvena zemlja' koji je označen velikim tablama upozorenja
Pustili Čeha čiji je sin poginuo kod Obrovca na slobodu: Tvrdi da nije znao što su imali u autu
DJEČAK UZEO PROTUOKLOPNI METAK

Pustili Čeha čiji je sin poginuo kod Obrovca na slobodu: Tvrdi da nije znao što su imali u autu

Otac poginulog dječaka, doznajemo, ispričao je policajcima da su tek nakon eksplozije vidjeli što imaju u automobilu. Našu zemlju dobro poznaju i uvijek se vraćaju sa suvenirima