Obavijesti

News

Komentari 0

Zeleni krovovi čine simbiozu ekologije i arhitekture

Zeleni krovovi čine simbiozu ekologije i arhitekture
1

Prednosti zelenih krovova su toplinska izolacija, zaštita krova od ultraljubičastog zračenja, zaštita od mehaničkih djelovanja (npr. tuča) te zvučna izolacija koja čak i do 40 dB umanjuje buku u unutarnjim prostorijama kuća ili stanova.

VIDEO

Prateći trendove u arhitekturi i građevinarstvu primijetila sam kako ideja o zelenim krovovima, iako malim koracima, postaje sve više primjenjiva u svijetu. Spoj ekologije i građevinske izvedivosti, koji pritom nužno ima i estetsku vrijednost, jedan je od primjera održivog razvoja.

Prednosti zelenih krovova su toplinska izolacija, zaštita krova od ultraljubičastog zračenja koje ga oštećuje i smanjuje mu  vijek  trajanja, zaštita od mehaničkih djelovanja (npr. tuča) te zvučna izolacija koja čak i do 40 dB umanjuje buku u unutarnjim prostorijama kuća ili stanova. Zeleni krov proizvodi specijalnu mikroklimu, stoga je zrak u okolini objekta povoljniji za disanje.

Zašto na krovu ne biste imali cvjetnjak, povrtnjak ili travnjak? Drveće i grmlje na krovovima vam je neuobičjeno?

Nije. Mogućnosti su beskonačne. Crijep je skuplji od vegetacije  koju možete uzgajati na krovu vašeg doma. A, uzgajati možete bilo što, ovisno o tome koliko pažnje želite pridavati održavanju istoga. Stoga, zeleni krovovi mogu biti intenzivni i ekstenzivni.

Intenzivni krovovi nalikuju na parkove. Vegetaciju intenzivnih krovova čini drveće, grmlje i travnate površine. Održavanje takvog krova je nešto zahtjevnije s obzirom na to da količina supstrata mora biti veća te se za sušnih vremena mora redovito održavati vlažnost takvog krova.

Ekstenzivni krovovi zahtijevaju minimalno održavanje. Najčešće se pritom koriste vrste roda Sedum, koje su otpornije na sušu, vjetar i ostale okolišne uvjete. Iako sedumi ne zahtijevaju mnogo vode, a održavanje takvog krova jednostavnije je od održavanja intenzivnih krovova, ne smije se zaboraviti na periodično obogaćivanje  gnojivom te pljevljenjem korova koji potencijalno može estetski narušiti zeleni krov.

O kakvom zelenom krovu  će se raditi, ovisi o mogućnosti pojedinca koji želi zeleni krov na svom domu. U svakom slučaju, jednom kada se donese odluka o izgradnji takvog krova, otvara se čitav spektar novih dizajnerskih, arhitektonskih ili ekoloških mogućnosti koje mijenjaju urbane šume betona u zelene površine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.