Obavijesti

News

Komentari 101

Broj mrtvih u ruskom raketnom napadu na tržnicu u istočnoj Donjeckoj regiji popeo se na 17

Broj mrtvih u ruskom raketnom napadu na tržnicu u istočnoj Donjeckoj regiji popeo se na 17

Pratite uživo događaje 560. dana ruske invazije na Ukrajinu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23:00

SAD će Ukrajini poslati kontroverzno streljivo s osiromašenim uranijem

Pentagon je u srijedu najavio novi paket vojne pomoći za Ukrajinu u vrijednosti do 175 milijuna dolara, uključujući streljivo za tenkove Abrams s osiromašenim uranijem, što je prvi put da Washington Kijevu šalje kontroverznu protutenkovsku municiju. Pentagon je u srijedu rekao da će vojna pomoć sadržavati protuoklopne sustave, sustave taktičke zračne navigacije i dodatno streljivo za raketne sustave HIMARS.

Najava se poklapa s posjetom šefa američke diplomacije Antonyja Blinkena ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, kamo je došao iskazati podršku Ukrajini i njezinoj protuofenzivi protiv ruskih snaga koja traje tri mjeseca te nije uspjela ostvariti znatnije pomake. Pomoć u vrijednosti od 175 milijuna dolara dio je većeg paketa pomoći većeg od milijardu dolara koji je Blinken najavio u Kijevu. Također uključuje preko 665 milijuna dolara vrijedne civilne i vojne sigurnosne pomoći te milijune dolara podrške za ukrajinsku protuzračnu obranu i druga područja.

Iako je Velika Britanija ranije ove godine Ukrajini poslala streljivo s osiromašenim uranijem, ovo će biti prva američka pošiljka takvog streljiva te će vjerojatno izazvati kontroverze. Pentagon je to objavio nakon ranije odluke Washingtona da će Ukrajini poslati kazetno streljivo opasno za civile.

22:00

Sjedinjene Države vide "ohrabrujuć napredak" u protuofenzivi ukrajinske vojske za povrat teritorija koje je okupirao ruski agresor, rekao je u srijedu američki državni tajnik koji je nenajavljeno stigao u posjet Kijevu i objavio novi paket pomoći u vrijednosti većoj od milijarde dolara.

"Vrlo jasno vidimo velik napredak ostvaren u kontraofenzivi i to je vrlo, vrlo ohrabrujuće", ocijenio je Antony Blinken na sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Napredak protuofenzive ubrzao se zadnjih tjedana i nova (američka) pomoć pružit će joj novi poticaj", rekao je Blinken, prenosi agencija AFP.

"Sjedinjene Države obvezale su pružiti Ukrajini sredstva da sama ispiše vlastitu budućnost. Danas, najavljujemo novu pomoć vrijednu više od milijarde dolara", rekao je Blinken.

Zelenskij je upozorio da Ukrajinu čeka "teška zima. No sretni smo što nismo prepušteni sami sebi. Suočit ćemo se zajedno s našim partnerima", rekao je u razgovoru s Blinkenom.

21:30

Rusija je u srijedu rekla da je Turska načelno pristala pomoći u isporukama milijuna tona žita koje Moskva namjerava poslati u Afriku po sniženoj cijeni uz financijsku pomoć Katara.

Moskva je takav dogovor predložila pošto se u srpnju jednostrano povukla iz godinu dana starog sporazuma koji je Ukrajini omogućavao da sigurno izvozi žito iz svojih crnomorskih luka kako bi se obuzdao rast cijena hrane u svijetu, pogoršan ruskom invazijom.

Rusija nastoji pridobiti afričke zemlje, od kojih su se neke suočile s nestašicama hrane, tako da im ponudi žito besplatno ili po sniženim cijenama iako je riječ o znatno manjim količinama od onih koje je Ukrajina izvozila.

- Svi dogovori načelno su postignuti. Očekujemo da ćemo u bliskoj budućnosti ući u radne ugovore sa svim stranama kako bismo razradili sve tehničke aspekte plana za takve pošiljke - rekao je zamjenik ruskog šefa diplomacije Aleksander Gruško novinarima, prema ruskoj novinskoj agenciji Interfax.

20:00

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovno je u srijedu ponudio da se ukrajinsko žito izvozi preko hrvatskih luka, nakon što je propao UN-ov sporazum koji je omogućavao da hrana iz Ukrajine stigne na svjetsko tržište.

Moskva je u srpnju izašla iz sporazuma starog godinu dana kojim su stvoreni koridori za izvoz desetaka milijuna tona žitarica i gnojiva, optužujući zapad da istovremeno opstruira izvoz njezina žita i gnojiva. Govoreći na samitu Inicijative triju mora u Bukureštu, Plenković je ponovno ponudio hrvatske luke kao alternativu za izvoz ukrajinskog žita.

- Hrvatska sebe vidi kao mediteranska vrata za srednju Europu i zato smo ponudili više mogućnosti u našim lukama, posebno u našoj strteškoj luci Rijeci - rekao je premijer.

Dodao je i da vlada radi na željezničkom povezivanju Rijeke na Jadranskom moru i luke Vukovar na Dunavu.

19:00

Najmanje 17 mrtvih nakon što je ruska raketa pogodila centar grada u regiji Donjecka, objavila je Ukrajina

Broj mrtvih u ruskom raketnom napadu na tržnicu u gradu Kostjantinivka u istočnoj Donjeckoj regiji popeo se na 17, rekao je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Ihor Klymenko u izjavi za Telegram. Među 17 mrtvih je i jedno dijete, rekao je ukrajinski premijer Denis Shmihal. Napad je jedan od najsmrtonosnijih u posljednjih nekoliko mjeseci. Broj ozlijeđenih popeo se na 32, dodao je Klimenko.

Komentari 101